Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Στο 13,5% το έλλειμμα, στις 456 μονάδες τα spread, στο -5% το Χρηματιστήριο δημιουργούν εφιαλτικό τοπίο για τη χώρα!!!

  • Όλοι περιμένουν να δούνε σε εφαρμογή τις διαρθρωτικές αλλαγές στην Ελλάδα
  • Έκδηλη η δυσπιστία των αγορών στην κυβέρνηση Παπανδρέου
  • Στο -5% το Χρηματιστήριο!!!
Το πριμ που πληρώνουν οι επενδυτές για την διακράτηση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του γερμανικού bund διευρυνόταν σε νέο ιστορικό υψηλό την Πέμπτη, καθώς παρέμεναν οι φόβοι για τα προβλήματα της Ελλάδας με το χρέος της και το spread του ελληνικού ομολόγου διαμορφωνόταν στις 56 μονάδες βάσης και υποχώρησε στις 440.
Οι ανησυχίες για τα την ικανότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει το χρέος της και η αβεβαιότητα σχετικά με το κοινό σχέδιο στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ για την Ελλάδα προκαλούν νευρικότητα στις αγορές, εκτινάσσοντας τα spreads στις τελευταίες συνεδριάσεις.
"Δεν βλέπω πως θα μπορούσαν να βελτιωθούν τα πράγματα χωρίς κάποιο καταλύτη και ο καταλύτης σε αυτή την περίπτωση μπορεί να προέλθει μόνο από τις αρχές (με τη μορφή διάσωσης)", είπε ο Piet Lammens της KBC.
Το ευρώ υποχωρούσε σε χαμηλό δυο εβδομάδων έναντι του δολαρίου σήμερα Πέμπτη, μετά την διεύρυνση του ελληνικού spread.
Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο κ. Παπανδρέου επέβαλε «σιωπητήριο» στους υπουργούς και τους προέτρεψε να επικεντρωθούν στα προβλήματα του τόπου.
Τα περί αλλαγών στο μηχανισμό στήριξης διέψευσε και ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη να γίνουν ορατά τα αποτελέσματα της δημοσιονομικής εξυγίανσης στην Ελλάδα, προκειμένου να αποκλιμακωθούν τα spreads των ελληνικών ομολόγων.
Κερδοσκόποι και ατυχείς κινήσεις κυβερνητικών (;) παραγόντων, βάζουν την ελληνική οικονομία στο απόσπασμα εκτοξεύοντας τα spread σε άκρως απαγορευτικά για δανεισμό επίπεδα. Την ίδια ώρα μεγάλη, σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες, αμερικανική τράπεζα πούλησε μεγάλο αριθμό ελληνικών ομολόγων κυρίως την Τρίτη, αλλά και χθες.
Η ελληνική οικονομία βρέθηκε χθες σε έντονο κλοιό έντονων πιέσεων για μία ακόμη ημέρα, με τα spread του 10ετούς ομολόγου να εδραιώνονται για τα καλά πάνω από τις 400 μονάδες βάσης, προκαλώντας έντονο προβληματισμό στα κυβερνητικά κλιμάκια.
Προβληματισμός και στην Ε.Ε.
Έντονα επικριτικά ήταν τα σχόλια των περισσότερων πολιτικών ομάδων στη χθεσινή σύνοδο της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά του προέδρου της Ένωσης Χέρμαν βαν Ρομπέι για την κακή ποιότητα του περιεχομένου της απόφασης του Συμβουλίου Κορυφής, με την οποία θεσπίζεται μηχανισμός στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
Σε απολογητικό τόνο ο πρόεδρος της Ένωσης βαν Ρομπέι τόνισε ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας συμφώνησε με το περιεχόμενο της απόφασης. Ο αρχηγός της ομάδας των Φιλελευθέρων Γκυ Βέρχοφστατ, πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, υποστήριξε πως αυτός ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας δεν μπορεί να λειτουργήσει. Πιστεύει ότι είναι απολύτως απαραίτητο να επανέλθει η Κομισιόν με νέα πρότασή της για ένα ενιαίο ευρωπαϊκό δάνειο προς την Ελλάδα με χαμηλό επιτόκιο.
Εκτίναξη του ελλείμματος κοντά στο 13,5% του ΑΕΠ (από 12,7% ) δείχνουν τα τελικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για το 2009
Σύμφωνα με πληροφορίες η επί τα χείρω αναθεώρηση του ελλείμματος αποδίδεται αφενός στο... ΑΕΠ του περασμένου έτους σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις και στην μικρότερη «άσπρη τρύπα» το πλεόνασμα δηλαδή των ασφαλιστικών ταμείων και των ΟΤΑ.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες δεν υπάρχει περίπτωση το έλλειμμα να ανέβει στο 14% και επιπρόσθετα δεν επηρεάζεται ο φετινός στόχος για αποκλιμάκωση του ελλείμματος κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.
Πάντως, το τελικό ύψος του ελλείμματος του 2009 θα γνωστοποιηθεί στις 22 Απριλίου από τη Γιούροστατ. Από το υπουργείο Οικονομικών υποστήριζαν ότι η αύξηση του ελλείμματος δεν επηρεάζει τον τελικό στόχο για έλλειμμα 8,7% του ΑΕΠ το 2010, καθώς και ότι δεν τίθεται θέμα λήψης νέων μέτρων για την επίτευξη του στόχου. Γιατί, όπως εξηγούσαν, τα μέτρα που έχουν ληφθεί μπορούν εφόσον υλοποιηθούν πλήρως να μειώσουν το έλλειμμα περσσότερες από 6 μονάδες. Δηλαδή και με τη νέα αναθεώρηση υπάρχει ένα περιθώριο απόκλισης πάνω από 1%, δηλαδή 2,5 δισ. ευρώ περίπου.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως από νωρίς σήμερα το πρωί κυκλοφόρησαν στην αγορά φήμες για την ανοδική αναθεώρηση του περσινού ελλείμματος γεγονός που επηρέασε αρνητικά την αγορά ομολόγων και οδήγησε σε εκτροχιασμό του spread του 10ετούς ομολόγου.
Πάντως, το τελικό ύψος του ελλείμματος για το 2009 αναμένεται να καθοριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Eurostat.
Καταρρέει το Χρηματιστήριο
Το ΧΑ καταρρέει καθώς από..τη μία οι τράπεζες ζητούν ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης και άρα θέλουν να λάβουν κεφάλαια από το πακέτο των 25 δισ. ευρώ, ενώ πριν μερικούς μήνες ήταν έτοιμες κάποιες από αυτές να επιστρέψουν κεφάλαια. Η έκθεση που έχουν σε ελληνικά ομόλογα αναμένεται να τους δώσει μεγάλες ζημιές, ενώ η πορεία της ελληνικής οικονομίας έχει φέρει δραματική μείωση των χορηγήσεων και επομένως και η λειτουργική πορεία των τραπεζών δεν αναμένεται να είναι ικανοποιητική.
Το ΧΑ χάνει 5% και βρίσκεται λίγο χαμηλότερα από τις 1.900 μονάδες με την αξία των συναλλαγών να είναι σημαντικά αυξημένη έναντι των προηγούμενων ημερών και να πλησιάζει τα 110 εκατ. ευρώ. Έλληνες και ξένοι ρευστοποιούν θέσεις που έχουν στο ΧΑ καθώς περιμένουν περαιτέρω υποχώρηση των τιμών, ή δεν επιθυμούν να έχουν θέση στον κίνδυνο που λέγεται Ελλάδα. Όπως και στα ομόλογα απουσιάζουν οι αγοραστές και οι shorts κάνουν ό,τι θέλουν έτσι και στο ΧΑ η πτώση είναι έντονη γιατί απουσιάζουν οι αγοραστές, σχολιάζουν στελέχη της αγοράς.
Στο -6% είναι η μετοχή της Εθνικής Τράπεζα, ενώ 8% απώλειες καταγράφει η Eurobank, Στο -6% είναι η μετοχή της Alpha Bank και στο -7% της Τράπεζας Πειραιώς. Από τις μετοχές που έχουν κάνει πράξη 110 υποχωρούν και μόλις 11 ενισχύονται. Οι απώλειες του γενικού δείκτη σε τρεις συνεδριάσεις προσεγγίζουν το 10%.
Η αγορά περιμένει τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ και το τι θα ειπωθεί για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών. Μαζί με την ελληνική αγορά υποχωρούν άνω του 1% οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, ενώ βουτιά παρατηρείται και στο ευρώ έναντι του δολαρίου. Την ευθύνη για αυτή την πορεία φέρει φυσικά η Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου