Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Γκάλοπ: Το 75,2 % των Τσέχων δεν θέλει τζαμιά στην χώρα


Πάνω από τα τρία τέταρτα των Τσέχων είναι αντίθετοι στην κατασκευή τζαμιών στη Δημοκρατία της Τσεχίας – ταυτιζόμενοι με τις απόψεις του Προέδρου της χώρας,Βάτσλαβ Κλάους (Vaclav Klaus).
Οι πολίτες της Δημοκρατίας της Τσεχίας έχουν την μικρότερη τάση για την κατασκευή νέων τεμενών. Το 75,2 τοις εκατόαπό αυτούς, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της SANEP πιστεύει ότι δεν θα έπρεπε να εμφανισθούν τέτοια κτίρια στην Τσεχική Δημοκρατία.
Ο λόγος; Η εγκληματικότητα και η τρομοκρατία.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που έλαβαν μέρος στην έρευνας αναφέρουν ως λόγο για τη μη κατασκευή Ισλαμικών κτιρίων, την ανησυχία τους για την άνοδο της εγκληματικότητας. Εκείνοι που ήταν αντίθετοι στην κατασκευή τεμενών ισχυρίστηκαν επίσης ότι σε άλλες χώρες της Ευρώπης που αυξήθηκε η κατασκευή τζαμιών, αυξήθηκαν μαζί και οι τρομοκρατικές δραστηριότητες.
Η Τσεχία είναι ένα από τα πιο αθεϊστικά έθνη στην Ευρώπη. Παρόλα αυτά το 76,2 τοις εκατό πιστεύει ότι το κράτος θα πρέπει να συνεχίσει να συνδέεται με την χριστιανική παράδοση, τις χριστιανικές αξίες και την χριστιανική κουλτούρα.
Ενάντιος στην κατασκευή τζαμιών εκτός από την πλειοψηφία του κοινού είναι και ο Πρόεδρος Vaclav Klaus, (φωτο), ο οποίος αντιτίθεται στην ανέγερση ισλαμικών κτιρίων, καθώς, αυτή η θρησκεία στην Τσεχική Δημοκρατία δεν έχει καμία παράδοση.
Οι απόψεις του Klaus, ωστόσο, προκάλεσαν αναστάτωση και την αντίδραση από τους εκπροσώπους των μουσουλμάνων που ζουν σήμερα στην Τσεχική Δημοκρατία και διεκδικούν το δικαίωμα να χτίσουν τους οίκους προσευχής τους.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα islam.cz αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο δεκαπέντε τζαμιά. Τα «πραγματικά» τεμένη όμως είναι μόνο 1-2, στην Πράγα και στο Μπρνο (στην φώτο).
Η εταιρεία SANEP έκανε την έρευνα από 5 έως 19 Νοεμβρίου 2010, σε ένα δείγμα 14.398 ατόμων άνω των 18 ετών.
Το στατιστικό σφάλμα είναι περίπου + / - 1,5 τοις εκατό.
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

Στις πληροφορίες του Κούσα ποντάρουν οι ΗΠΑ


(Ανανεωμένο) Η αυτομόληση του λίβυου υπουργού Εξωτερικών Μούσα Κούσα κατάφερε ένα “σημαντικό πλήγμα” στον Μουάμαρ Καντάφι και δείχνει ότι το περιβάλλον του λίβυου ηγέτη δεν έχει πλέον εμπιστοσύνη στο καθεστώς του, δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
“Ο Μούσα Κούσα είναι ένας από τους πιο έμπιστους συνεργάτες του Καντάφι, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει στην παροχή κρίσιμων πληροφοριών για την τρέχουσα διανοητική κατάσταση και τα στρατιωτικά σχέδια του Καντάφι”, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τόμι Βίτορ.
“Πρόκειται για μια σπουδαία αυτομόληση και ένα σημαντικό πλήγμα στο καθεστώς Καντάφι”, πρόσθεσε.
Η αυτομόληση του Κούσα “δείχνει επίσης ότι το περιβάλλον του Καντάφι κατανοεί ότι το καθεστώς του οδηγείται στον αφανισμό. Οι άνθρωποι που περιβάλλουν τον Καντάφι θα πρέπει να επιλέξουν αν θα στοιχηματίσουν σε ένα καθεστώς που έχει χάσει κάθε νομιμότητα και θα υποστούν σοβαρές συνέπειες ή αν θα τεθούν στην καλή πλευρά της ιστορίας”, σημείωσε ο ίδιος.
Ο Κούσα έφθασε στη Βρετανία από την Τυνησία με βρετανικό στρατιωτικό αεροσκάφος. Πιστός συνεργάτης του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, ο Κούσα ήταν επικεφαλής της υπηρεσίας κατασκοπείας από το 1994 έως το 2009, προτού αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών.
Σύμφωνα με  δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ  ο Κούσα, «είναι σε ασφαλές μέρος», ενώ συνομιλίες διεξάγονται μεταξύ αυτού και Βρετανών αξιωματούχων.
Ο Χέιγκ είπε ότι ο Κούσα «δεν θα έχει ασυλία από τη βρετανική δικαιοσύνη ούτε από τη διεθνή δικαιοσύνη».
Εν τω μεταξυ, ο εκπρόσωπος της λιβυκής κυβέρνησης ,Μούσα Ιμπραήμ, επιβεβαίωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Μούσα Κούσα παραιτήθηκε από τη θέση του, σημειώνοντας ότι δεν γνωρίζει αν υπάρχει άλλος αξιωματούχος που να έχει παραιτηθεί ή να έχει φύγει από τη Λιβύη.
“Κατανοούμε τώρα ότι (ο Κούσα) παραιτήθηκε από τη θέση του… Ήταν προσωπική απόφασή του”, τόνισε.
“Ο Κούσα ζήτησε να μεταβεί στην Τυνησία για ιατρικούς λόγους. Του δόθηκε άδεια. Κατόπιν, μάθαμε ότι αποφάσισε να παραιτηθεί από τη θέση του (…) Η Λιβύη δεν εξαρτάται από άτομα”, πρόσθεσε ο Ιμπραήμ, αποκλείοντας την πιθανότητα να δώσει ο πρώην υπουργός πληροφορίες που θα έβλαπταν τη χώρα του. Όπως είπε, ο Μούσα Κούσα πάσχει από αρτηριακή υπέρταση και διαβήτη.
Επίσης, διέψευσε  τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες άλλα άτομα, όπως ο επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών Άμπου Ζέιντ Ντούρντα και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, Μοχάμεντ Ζουέι, εγκατέλειψαν τη χώρα και οδεύουν προς την Τυνησία.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετοιμάζουν Πογκρόμ στην Κερατέα;


netakias.wordpress.com
Διαβάζω τις τελευταίες ημέρες άρθρα, το λιγότερο αιχμηρά, για το πρόβλημα της Κερατέας.
Δεν μπορώ να καταλάβω τον εκνευρισμό και την επιθετικότητα τέτοιων άρθρων.
Γιατί ετοιμάζουν την κοινή γνώμη; Εχει πέσει γραμμή να σκληρύνουν την στάση τους οι κυβερνητικοί δημοσιογράφοι, αλλά θα μπορούσαν να το κάνουν, χωρίς τις απειλές βίας.
Γιατί τέτοια σπουδή; Μήπως χάσει 12εκ € ένας εργολάβος; Εδώ πεθαίνουν άνθρωποι στα παγκάκια και δεν τους καίγεται καρφάκι.
Τα δημοσιεύματα που θυμίζουν Δεκέμβρη του 2008 που ο,τι έμοιαζε με αστυνομικό ήταν … Μπάτσος.
Το Βήμα ξεπέρασε και τα όρια! Μιλάει και για αεροπλανάκια τηλεκατευθυνόμενα! Βάζουν ιδέες; Μήπως να τους δίναμε και τα σχέδια ρε παιδιά;
Οι κάτοικοι δίνουν τίμιο αγώνα τρείς μήνες τώρα, μήπως έχουν σκοπό να στείλουν παρακρατικούς, για να αμαυρώσουν τον αγώνα;
Παραθέτω τα άρθρα των τελευταίων ημερών:
  1. "...- Στο πλαίσιο της υλοποίησης του περιφερειακού σχεδιασμού για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων της Αττικής, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο με όλους τους κοινωνικούς φορείς για κάθε πρόταση βελτίωσης. Αλλά το έργο πρέπει πάση θυσία να πραγματοποιηθεί και θα πραγματοποιηθεί…” Γ.Ραγκούσης Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 26-3-2011
  2. "…Δεν υπάρχει θέμα υπαναχώρησης από την κυβέρνηση στην χωροθέτηση ΧΥΤΥ στην Κερατέα, δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Πρώτη Γραμμή», η υφυπουργός Εσωτερικών Θεοδώρα Τζάκρη, μία ημέρα μετά τα επεισόδια στην Κερατέα…” ΣΚΑΙ 30/3/2011
  3. "…Νέο ειδικό σχέδιο που προβλέπει τις αντιδράσεις σε ενδεχόμενη επίθεση στη βάση του ΧΥΤΥ στην Κερατέα με… τηλεκατευθυνόμενα αεροπλανάκια γεμάτα εκρηκτικά αλλά και εκτόξευση ρουκετών από γύρω λόφους έχει εκπονήσει τις τελευταίες εβδομάδες η ΕΛ.ΑΣ.!
  4. Παράλληλα εκφράζονται φόβοι για επίθεση με τηλεχειριζόμενη βόμβα ή με Καλάσνικοφ εναντίον λεωφορείων των ΜΑΤ που κινούνται ή σταθμεύουν στην περιοχή. Ακόμη, ανώτεροι αξιωματικοί σε απόρρητη έκθεσή τους αποδίδουν τα επεισόδια σε κυνηγούς, απόστρατους αστυνομικούς αλλά και άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού και ζητούν μεταξύ άλλων να κλείσουν όλες οι αστυνομικές υπηρεσίες στην περιοχή της Κερατέας!…” Β. Γ. Λαμπρόπουλος  ΤΟ ΒΗΜΑ 29/3/2011
  5. "Η Πολιτεία καλώς ή κακώς έκανε μια επιλογή. Διάλεξε έπειτα από μακρά αναζήτηση και αναστολές να εγκαταστήσει ΧΥΤΥ (Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) στα όρια του Δήμου Κερατέας. Εκτοτε – εδώ και τρεις μήνες τουλάχιστον – οι κάτοικοι της περιοχής αντιδρούν έντονα και αντιτάσσουν σκληρή και επαναλαμβανόμενη βία στις αστυνομικές δυνάμεις, που εγκαταστάθηκαν μόνιμα προκειμένου να επιβάλλουν τη νομιμότητα. Τις τελευταίες ημέρες, εν όψει της έναρξης των σχετικών έργων, η κατάσταση επιδεινώθηκε και πάλι. Προφανώς αυτή η διαρκής παραβίαση των νόμων δεν μπορεί να διατηρηθεί έπ’ άπειρον. Η συντεταγμένη Πολιτεία θα πράξει ό,τι χρειάζεται προκειμένου να αποκαταστήσει τη νομιμότητα. Είναι υποχρεωμένη να την επιβάλει. Αλλιώς αυτουπονομεύεται και αυτοακυρώνεται.” Γνώμη ΤΟ ΒΗΜΑ
  6. "...Η ιστορία της αντίδρασης των κατοίκων της Κερατέας, που έχει πάρει τη µορφή επικίνδυνου αντάρτικου, πρέπει να τελειώνει εδώ και τώρα. Η Πολιτεία, αντί να περιµένει ως συνήθως τον εκφυλισµό τωνκινητοποιήσεων µέσα από την κόπωση, έχει υποχρέωση να παρέµβει χωρίς καθυστερήσεις, φοβίες και αναστολέςγια πολλούς λόγους και κυρίως για τους εξής τρεις:..” Κύριο Αρθρο ΤΑ ΝΕΑ 30/3/2011
  7. "…Πέρα από τις µολότοφ και τα δακρυγόνα, τις παράγκες των αντιστασιακών και τις µεγαλοστοµίες των αρχόντων της εξέγερσης, πέρα από τα κακοφορµισµένα προσχήµατα ας σκεφθούµε ένα µόνο: πώς µια κοινωνία µπορεί να βγει από την ακαµψία της νεκροφάνειας όταν την ταπεινώνουν τα ίδια της τα απορρίµµατα;…” Τάκης Θεοδωρόπουλος ΤΑ ΝΕΑ 30/3/2011
  8. "...Στην «εξέγερση» της Κερατέας η διστακτικότητα της κυβέρνησης και των συναρμοδίων Δ. Ρέππα και Τ. Μπιρμπίλη κρίνεται αρνητικά. Η κοινή γνώμη ανησυχεί, αφού αν η κυβέρνηση κάνει πίσω κάθε φορά που υπάρχουν αντιδράσεις τελικά τα σκουπίδια θα μείνουν στους δρόμους! Τα σκουπίδια είναι θέμα που γίνεται πρόβλημα από τη στιγμή που δεν λύνεται, ενώ στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι πηγή… εσόδων!…” ΤΟ ΕΘΝΟΣ 12/3/2011

Οι μυστικές υπηρεσίες «την έστησαν» στον Καντάφι!


Όταν οι σύμμαχοι συνειδητοποίησαν ότι δεν μπορούσαν να πετύχουν την απομάκρυνση του Καντάφι από την εξουσία με τα όπλα, στο «παιχνίδι» μπήκαν τα μεγάλα «όπλα»…
Τι συνέβη λοιπόν; Αργά τη νύχτα, τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και τα τηλεοπτικά δορυφορικά δίκτυα μετέδιδαν εκτάκτως ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Μούσα Κούσα, βρισκόταν καθ’ οδόν για το Λονδίνο, με σκοπό να ζητήσει άσυλο από τη Βρετανία.

Την είδηση μετέδωσε πρώτο τηλεοπτικό δίκτυο της Τυνησίας για να ακολουθήσουν όλοι οι υπόλοιποι. Το έμαθε επειδή ο Λίβυος υπουργός ταξίδεψε μέσω Τυνησίας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ταξίδεψε την περασμένη Δευτέρα οδικώς στην πρωτεύουσα της Τυνησίας, την Τύνιδα και στη συνέχεια αναχώρησε για το Λονδίνο με ιδιωτικό τζετ το οποίο προερχόταν από την Ελβετία.

Το καθεστώς της Λιβύης επιχείρησε να διαψεύσει τα δημοσιεύματα μιλώντας για μυθεύματα και ότι ο υπουργός Εξωτερικών βρισκόταν σε επίσημη διπλωματική αποστολή, όντως κατευθυνόμενος προς το Λονδίνο.

Λίγο αργότερα ερχόταν η δήλωση του Foreign Office, του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, όπου δηλωνόταν ότι ο Μούσα Κούσα έφθασε (νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης 30 Μαρτίου όπως προέκυψε στη συνέχεια) στο Λονδίνο και ότι θα παραιτηθεί από τη θέση του, προαναγγέλλοντας επί της ουσίας ότι θα του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο.

Ενδιαφέρον είχε και το αεροδρόμιο στο οποίο προσγειώθηκε το αεροσκάφος με τον Λίβυο υπουργό: Ούτε το Χίθρου, ούτε το Γκάτγουικ, ούτε το Λούτον, αλλά το Φάρνμποροου, η τοποθεσία όπου γίνεται το φημισμένο αεροπορικό σόου…

Ο Μούσα Κούσα μάλιστα φρόντισε να δηλώσει ότι εγκατέλειψε τον Καντάφι επειδή δεν μπορούσε άλλο να προσυπογράφει τις επιθέσεις των πιστών στο καθεστώς δυνάμεων εναντίον αθώων Λίβυων πολιτών. Αυτή όμως η δήλωση είναι τόσο ψεύτικη για όποιον γνωρίζει την Ιστορία του Μούσα Κούσα, ώστε αποτελεί την αφορμή της ανάλυσης που ακολουθεί. Δεν βασίζεται σε πληροφορίες, αλλά στην εκτίμηση του τι έγινε, την οποία το μέλλον θα δείξει εάν οι πληροφορίες και τα δημοσιεύματα που θα ακολουθήσουν θα επιβεβαιώσουν ή θα διαψεύσουν…

Η υπόθεση φαίνεται ότι είναι μια κλασική περίπτωση εκβιασμού κρατικού αξιωματούχου. Στην περίπτωσή μας του Μούσα Κούσα. Ποιος είναι όμως ο συγκεκριμένος αξιωματούχος του καθεστώτος Καντάφι; Αυτό που ενδιαφέρει στην περίπτωσή μας, είναι ότι ήταν ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών του Καντάφι από το 1994 μέχρι τις 4 Μαρτίου 2009, όταν και αντικαταστάθηκε. Ο ίδιος ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών, ωστόσο, πολλοί αναλυτές και παρατηρητές εκτίμησαν ότι το νέο του πόστο επί της ουσίας συνιστούσε υποβάθμιση… Ενδιαφέρον έχει και το ότι ο Μούσα Κούσα εστάλη το 1980 από τον Καντάφι ως πρεσβευτής της Λιβύης στη Βρετανία…

Από τη θέση του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Καντάφι και μετά το 2001 που σηματοδότησε την αλλαγή στάσης του Λίβυου ηγέτη έναντι της Δύσης, φοβούμενος ότι θα αποτελέσει τον τρίτο στόχο μετά τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και τον Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ, είχε την ευκαιρία εκτεταμένης συνεργασίας με όλες τις σημαντικότερες υπηρεσίες πληροφοριών της Δύσης, μεταξύ αυτών την αμερικανική CIA και τη βρετανική MI6. Οι πρόσφατες αποκαλύψεις από τα έγγραφα των WikiLeaks μιλούν για εκατοντάδες ονόματα ισλαμιστών τα οποία παραδόθηκαν από τις λιβυκές μυστικές υπηρεσίες, υπό την ηγεσία του Μούσα Κούσα, στις υπηρεσίες πληροφοριών της Δύσης.

Κατά πάσα πιθανότητα το μήνυμα που του διαβιβάστηκε ήταν το ακόλουθο: Του ανέφεραν ότι η απομάκρυνση του Καντάφι από την εξουσία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ήταν ειλημμένη απόφαση και πως στον ίδιο επαφιόταν να αποφασίσει για το μέλλον του. Εάν συνεργαζόταν θα εξασφάλιζε πολιτικό άσυλο στο Λονδίνο και μια άνετη ζωή. Το εναλλακτικό ενδεχόμενο θα ήταν η δίωξή του από τη διεθνή Δικαιοσύνη, αφού είναι προφανές ότι τα στοιχεία που έχουν σε βάρος του για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν είναι λίγα. Αλλά και τίποτα να μη διέθεταν, ο Μούσα Κούσα προφανώς θα εκτιμούσε ότι όλο και κάτι διαθέτουν, αφού ο ίδιος γνωρίζει σίγουρα σε πόσες αγαθοεργίες έχουν προβεί οι λιβυκές μυστικές υπηρεσίες στις οποίες εμπλέκεται και ο ίδιος.

Κατά συνέπεια, δεν ετίθετο καν δίλημμα. Δεν είχε άλλη επιλογή από το να συνεργαστεί. Γιατί όμως να ακολούθησαν αυτή την τακτική οι Δυτικοί; Για να διχάσουν περαιτέρω το καθεστώς Καντάφι και α δώσουν κίνητρο αποσκίρτησης και σε άλλα σημαίνονται στελέχη, ενώ είναι βέβαιο ότι πρόκειται και για ένα ψυχολογικό «παιχνίδι» με στόχο την «ευμετάβλητη» κατά τα φαινόμενα ιδιοσυγκρασία και προσωπικότητα του Λίβυου ηγέτη. Ο Καντάφι, δεν αποκλείεται να πείστηκε από τον Μούσα Κούσα ότι θα μετέβαινε στο Λονδίνο για απόρρητες συνομιλίες και μάλιστα μέσω Τυνησίας για να μην γίνει αντιληπτός από τα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, λέγοντας πιθανώς ότι οι Βρετανοί – ίσως κάποιες παλιές επαφές από την εποχή της αρχηγίας του στις μυστικές υπηρεσίες – του διαμήνυσαν ότι υπάρχει κάποια καλή πρόταση. Και έλαβε το «πράσινο φως» για να μεταβεί. Αλλιώς πώς να εξηγηθεί ότι ουδείς από τις λιβυκές μυστικές υπηρεσίες δεν πήρε χαμπάρι;

Για να είμαστε όμως δίκαιοι θα πρέπει να αναφέρουμε και την άλλη πιθανότητα: Ο Μούσα Κούσα θα μπορούσε ο ίδιος να πλησίασε τους Βρετανούς για παράδειγμα και να τους πρότεινε συμφωνία επί τη βάση του κοινού συμφέροντος. Θα έπληττε ανεπανόρθωτα το καθεστώς Καντάφι και σε αντάλλαγμα θα εξασφάλιζε το μέλλον του. Γιατί να μη δεχτούν κάτι τέτοιο οι Βρετανοί, οι οποίοι μόνο αφελείς δεν είναι και είχαν αντιληφθεί το αδιέξοδο της απόπειρα στρατιωτικής «διευθέτησης» του προβλήματος;

Το τι ακριβώς έγινε μπορεί να μαθευτεί άμεσα μπορεί και από τον ιστορικό του μέλλοντος. Άμεσα θα μαθευτεί στο πλαίσιο «δεύτερου γύρου» στον ψυχολογικό πόλεμο εναντίον του Καντάφι, για να τον ρίξουν πιο βαθειά σε κατάθλιψη (το λέμε και κυριολεκτικά, υιοθετώντας κάποιες πληροφορίες περί της συνολικότερης υγείας του…). Αλλιώς, μόνο εάν μιλήσουν οι πρωταγωνιστές, για οποιονδήποτε άλλο λόγο…

Συνεχής διαρροή ραδιενέργειας στη Φουκουσίμα


Τα σταθερά υψηλά επίπεδα ραδιενεργούς ουσίας που ανιχνεύονται στη θάλασσα στη Φουκουσίμα ενδεχομένως να σημαίνει ότι μπορεί να διαρρέει συνεχώς ραδιενέργεια, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της ιαπωνικής Υπηρεσία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας.
“Αυτή είναι μία πιθανότητα”, δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής της υπηρεσίας Χιντεχίκο Νισιγιάμα σε συνέντευξη Τύπου όταν ρωτήθηκε αν η μόλυνση της θάλασσας είναι συνεχής. Πρόσθεσε δε, ότι οι μηχανικοί δεν γνωρίζουν από πού προέρχεται η διαρροή.
Σημειώνεται ότι τα επίπεδα ραδιενεργού ιωδίου στο θαλασσινό νερό στην περιοχή γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο ήταν σήμερα 4.385 φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια, το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει ανιχνευθεί μέχρι στιγμής.
Επίσης η ιαπωνική Υπηρεσία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να επεκτείνει τη ζώνη εκκένωσης γύρω από την περιοχή που βρίσκεται το πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι. Είχε προηγηθεί αντίστοιχη ανακοίνωση της Διεθνούς υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας που ανέφερε ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι αυξημένα σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από το εργοστάσιο.
Ωστόσο οι ιαπωνικές αρχές, δια μέσου του κυβερνητικού εκπροσώπου, ανακοίνωσαν ότι δεν σκοπεύουν να επεκτείνουν άμεσα την ζώνη εκκένωσης των 20 χιλιομέτρων που έχει επιβληθεί γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα. “Η ΙΑΕΑ μας ενημέρωσε ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στο έδαφος ξεπερνούν τα προβλεπόμενα από την ίδια όρια και μας ζήτησε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση με βάση αυτές τις πληροφορίες”, δήλωσε ο Γιουκίο Εντάνο.
Ερωτηθείς για την πιθανότητα επέκτασης της ζώνης εκκένωσης ο Εντάνο απάντησε: “Δεν πιστεύω ότι συντρέχει άμεση ανάγκη για κάτι τέτοιο. Ομως το γεγονός ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στο έδαφος είναι αυξημένα μας οδηγεί αναπόφευκτα στην υπόθεση ότι μία μακροπρόθεσμη συγκέντρωση (ραδιενέργειας) μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία”.
Πρόσθεσε δε, ότι θα συνεχιστεί η παρακολούθηση των επιπέδων ραδιενέργειας με τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή και τόνισε πως θα ληφθούν νέα μέτρα εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.
Η ζώνη εκκένωσης γύρω από το εργοστάσιο στη  Φουκουσίμα 1 παραμένει στα 20 χιλιόμετρα, όμως η ιαπωνική κυβέρνηση έχει συστήσει στους κατοίκους που ζουν σε ακτίνα 20 με 30 χιλιομέτρων από το πυρηνικό εργοστάσιο να φύγουν χωρίς όμως να το επιβάλλει, συμβουλεύοντάς τους πάντως να παραμένουν μέσα στα σπίτια τους.
Από τον καταστρεπτικό σεισμό  της 11ης Μαρτίου και του τσουνάμι που ακολούθησε 27.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται, ενώ το κόστος της καταστροφής ανέρχεται στα 300 δισ. δολάρια.
Όπως ανακοίνωσε σήμερα η κινεζική κυβέρνηση, μετά το πυρηνικό δυστύχημα στην Ιαπωνία, έχει ανιχνευτεί ραδιενέργεια σχεδόν σε όλη την Κίνα αλλά τα επίπεδά της είναι πολύ χαμηλά και δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσιο υγεία.

Anna’s new school- Και στα αγγλικά οι εργασίες!


Πολλά γράφτηκαν τις τελευταίες μέρες σχετικά με το Νέο Λύκειο που προωθεί η Αννα Διαμαντοπούλου. Πολλές οι ενστάσεις και δικαιολογημένες. Η μεγαλύτερη αλλαγή ίσως είναι η εκπόνηση ομαδικών και ατομικών ερευνητικών εργασιών. Και εδώ χωράει πολύ συζήτηση, αλλά δείτε πώς ανοίγουν οι κερκόπορτες της άλωσης της ελληνικής γλώσσας. Κάποιες από αυτές τις εργασίες θα ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ!
Μετά δηλαδή το υποχρεωτικό μάθημα Αγγλικών στα παιδάκια πρώτης δημοτικού, όπου θα εκπαιδεύονται με έναν ιδιότυπο τρόπο ως δίγλωσσα αφού θα ξεκινούν να μαθαίνουν παράλληλα ελληνική και αγγλική, το επόμενο βήμα είναι η εκπόνηση των εργασιών σε μια ξένη γλώσσα παραγκωνίζοντας την επίσημη γλώσσα του κράτους!
Δεν πέφτουμε απ’τα σύννεφα βεβαίως. Η κα Διαμαντοπούλου, μέλος της Λέσχης Μπίλντεμπεργκ, από την εποχή που ήταν επίτροπος στην ΕΕ έκανε προτάσεις ώστε να γίνει η αγγλική δεύτερη επίσημη γλώσσα της χώρας. Τώρα κάνει ότι μπορεί από την θέση που βρίσκεται, να περάσει ανθελληνικές θέσεις. Ποιο είναι το επόμενο βήμα; Να αλλάξουν και τα Πανεπιστημιακά πτυχία ίσως και να επιβάλλουν κι εκεί την αγγλική ώστε να γίνεται αποδεκτό από ξένα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα; Δεν αποκλείεται!
Φυσικά κανείς λογικός άνθρωπος δεν είναι κατά στην γλωσσομάθεια. Αλλά όταν η εκμάθηση μίας γλώσσας γίνεται παραγκωνίζοντας την επίσημη του κράτους, ή όταν οι ενδοσχολικές εργασίες στο ελληνικό σχολείο να εκπονούνται στην αγγλική, τότε τα πράγματα μοιάζουν εξόχως επικίνδυνα. Γιατί η γλώσσα δεν είναι ένα απλό εργαλείο επικοινωνίας. Είναι σκέψη, ιδέες και πολιτισμός. Όταν υποβαθμίζεις την γλώσσα σου υποβαθμίζεις τον πολιτισμό σου.
Δυστυχώς κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν άκουσα να κάνει μνεία στο ζήτημα.

Αποφασίζουν και διατάσσουν να γίνουμε δότες


Εν δυνάμει δότες οργάνων θα είναι στο εξής όλοι, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το νέο προσχέδιο νόμου για τις μεταμοσχεύσεις που δόθηκε στη δημοσιότητα. Μόνο όσοι θα έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους, όσο ζουν, με δήλωση στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, δεν θα είναι εν δυνάμει δότες. Αναλυτικά, το προσχέδιο νόμου αναφέρει ότι η αφαίρεση ενός ή περισσοτέρων οργάνων από ενήλικο, θανόν πρόσωπο, πραγματοποιείται εφόσον δεν είχε εκφράσει την αντίθεσή του (εικαζόμενη συναίνεση).Κάθε πολίτης που έχει ενηλικιωθεί, μπορεί να δηλώνει την αντίθεσή του στην αφαίρεση οργάνων του μετά θάνατον, σε ειδικό αρχείο που θα τηρείται στον ΕΟΜ. Η σχετική δήλωσή του θα πρέπει να φέρει βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής.
Σου λέει αφού όλοι οι Έλληνες μας δίνουν διαρκώς ένα συγκεκριμένο όργανο με τους δίδυμους αδένες του, αν δεν το κάνουμε έτσι  δεν βλέπουμε δότη ούτε με κιάλι. Μία απορία έχω: αν κάποιος αμφισβητήσει το γνήσιο της υπογραφής, ο Άγιος Πέτρος έχει μέιλ για να βεβαιωθούμε, ή είναι ψηφιακά αναλφάβητος;
Επίσης, από το προσχέδιο προσδιορίζονται με σαφήνεια οι περιπτώσεις στις οποίες θα πρέπει να γίνεται αφαίρεση οργάνων από ζωντανό δότη. Το ζήτημα αυτό, που αφορά κυρίως τους νεφρούς, μέρος του ήπατος και άλλα όργανα, επιτρέπει τη μεταμόσχευση από ζώντα δότη μόνο στον ή στη σύζυγό του, σε ασθενή με τον οποίο υπάρχει σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, σε συγγενή μέχρι και 4ο βαθμό εξ αίματος και 2ο βαθμό εξ αγχιστείας και σε πρόσωπο που υπάρχει  άμεση προσωπική και συναισθηματική σχέση. Στην τελευταία περίπτωση θα πρέπει να δίνεται ειδική άδεια με δικαστική απόφαση αφού ελεγχθούν όλες οι προϋποθέσεις αφαίρεσης οργάνων από ζώντα δότη αλλά και η κατάσταση της ψυχικής του υγείας, της ουσιαστικής σχέσης και του συναισθηματικού δεσμού που έχει ο δότης με τον λήπτη.
Για τα ζευγάρια που δεν δίνουν ούτε το πυρετό τους «στο άλλο τους μισό», θα υπάρξει ειδική ρύθμιση;
Υπάρχει μέριμνα απαγόρευσης στον Υπουργό Οικονομικών να πουλάει τα νεφρά μας για να μειώσει το έλλειμμα; (ζήσε με το άλλο μη μας πει)
Σε ότι αφορά τις τράπεζες βλαστοκυττάρων (αιμοποιητικών κυττάρων) θα ιδρύονται στο εξής με απόφαση του υπουργού Υγείας και σύμφωνη γνώμη του ΕΟΜ και θα λειτουργούν αποκλειστικά μόνο σε νοσηλευτικά ιδρύματα, στον Δημόκριτο και στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.
Πολύ της μόδας τα τελευταία χρόνια αυτό με τα βλαστοκύτταρα. Διάφορες εταιρείες θησαύρισαν από τη φύλαξη τους, στην πραγματικότητα είναι απίθανο να τα χρειαστεί το νεογνό αργότερα, λόγω της μικρής τους ποσότητας αλλά και πιθανής  ύπαρξης του ίδιου προβλήματος και στα βλαστοκύτταρα.
Στο προσχέδιο προβλέπονται ποινές για όσους με τη δική τους συναίνεση δίνουν όργανά τους προς μεταμόσχευση και πολύ αυστηρότερες ρυθμίσεις του προβλέπουν ακόμη και κάθειρξη δέκα ετών και πρόστιμο 290.000 ευρώ για οργανωμένες ομάδες που συμμετέχουν στη διακίνηση και εμπορία οργάνων.
Πως προσδιορίστηκε το ποσό; Έγινε έρευνα αγοράς; Τόσο κάνει το συκώτι, τόσο το επινεφρίδιο, τόσο το δάκτυλο;
Πάντως είναι σωστό να μη θάβουμε τα μοσχεύματα. Τώρα αν αυτός είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος, έχουμε τις επιφυλάξεις μας…
Μ.Ο.

H Moody’s προειδοποιεί για νέες υποβαθμίσεις


Ανοιχτό αφήνει η Moody’s το ενδεχόμενο νέων υποβαθμίσεων υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης μετά τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της Ε.Ε.
«Με δεδομένες αυτές τις εξελίξεις, οι αξιολογήσεις μας για τις χώρες της ευρωζώνης θα καθορίζονται από τρεις υποθέσεις που επιβεβαιώθηκαν από τις ανακοινώσεις της Παρασκευής: έλλειψη στήριξης φερεγγυότητας, διακριτή πιθανότητα αναδιάρθρωσης χρεών και άλλων μορφών κρατικής χρεοκοπίας, και η εκτίμησή μας πως οι συνθήκες χρηματοδότησης θα παραμείνουν δύσκολες», τονίζει ο οίκος σε ανακοίνωσή του.
Τόσο η Fitch όσο και η Standard & Poor’s ανέφεραν αυτή την εβδομάδα, ότι οι αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών για το μόνιμο ταμείο διάσωσης (ESM) είναι αρνητικές για τους ιδιώτες ομολογιούχους διότι προβλέπουν αναδιάρθρωση κρατικών χρεών.
Η υποβάθμιση της Ελλάδας και της Πορτογαλίας από την S&P νωρίτερα αυτή την εβδομάδα προκάλεσε την αντίδραση των Βρυξελλών αλλά και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ , το οποίο αναφέρει σε έκθεσή του ότι οι υποβαθμίσεις υπονομεύουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής.
Πηγή: Reuters

«Εντολή» Ομπάμα στη CIA, για στήριξη των αντικαθεστωτικών στη Λιβύη


Πράκτορες της CIA έχουν αναπτυχθεί στη Λιβύη για να αποκαταστήσουν επαφή με τους αντικαθεστωτικούς και να καθοδηγήσουν τις αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times. Από την πλευρά του, το τηλεοπτικό δίκτυο ABC μετέδωσε ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει δώσει μυστικά εξουσιοδότηση για την παροχή βοήθειας προς τις δυνάμεις της εξέγερσης.
Χωρίς να απαντήσει επισήμως στις πληροφορίες αυτές, ο Λευκός Οίκος επανέλαβε ότι δεν έχει ακόμη αποφασίσει τη χορήγηση όπλων στη λιβυκή αντιπολίτευση.
Πράκτορες της αμερικανικής υπηρεσίας Πληροφοριών, σύμφωνα με τους New York Times, έχουν αναπτυχθεί σε μικρές ομάδες εδώ και εβδομάδες στη Λιβύη, με αποστολή να αποκαταστήσουν επαφή με την αντιπολίτευση και να καθορίσουν στόχους για τις αεροπορικές επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα “δεκάδες μέλη των ειδικών βρετανικών δυνάμεων και πράκτορες του MI6 εργάζονται στη Λιβύη” με κύρια αποστολή τη συλλογή πληροφοριών για τις θέσεις των στρατιωτικών δυνάμεων του καθεστώτος Καντάφι.
Από την πλευρά του το τηλεοπτικό δίκτυο ABC μετέδωσε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα έχει υπογράψει μυστικό μνημόνιο που δίνει το πράσινο φως για μυστικές επιχειρήσεις υπέρ των αντικαθεστωτικών δυνάμεων.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το μνημόνιο αυτό αναφέρεται σε τρόπους παροχής βοήθειας στην λιβυκή αντιπολίτευση, δίνει την άδεια για την παροχή βοήθειας από τώρα και θέτει ένα πλαίσιο πιο προωθημένων ενεργειών για το μέλλον.
Ωστόσο, το έγγραφο αυτό δεν επιτρέπει τον άμεσο εξοπλισμό των αντικαθεστωτικών, αλλά αφήνει το περιθώριο για να γίνει στο μέλλον, σύμφωνα με το ABC.
Όταν ερωτήθηκε για τις αποκαλύψεις αυτές, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνι δήλωσε ότι αρνείται να απαντήσει για θέματα μυστικών υπηρεσιών.
“Επαναλαμβάνω ότι ο πρόεδρος δήλωσε χθες: καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί για τη χορήγηση όπλων στην αντιπολίτευση ή σε οποιαδήποτε άλλη ομάδα στη Λιβύη. Δεν το αποκλείουμε , αλλά δεν το έχουμε αποφασίσει. Εξετάζουμε όλες τις δυνατότητες παροχής βοήθειας προς τους Λίβυους”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου.
ΑΠΕ-ΜΠΕ