Η Ουάσινγκτον που αντιτάχθηκε στην απαγόρευση χρήσης των βομβών διασποράς είχε συνεννοηθεί με το Λονδίνο ώστε ο αμερικανικός Στρατός να μπορεί να ωφεληθεί από μια "προσωρινή εξαίρεση" και να αποθηκεύσει στο βρετανικό έδαφος τις BASM που διαθέτει.
"Η μεταφορά των βομβών διασποράς στο Ντιέγκο Γκαρσία αποτελεί μια προσωρινή εξαίρεση", σύμφωνα με ένα διπλωματικό τηλεγράφημα.
Η νήσος Ντιέγκο Γκαρσία στον Ινδικό Ωκεανό είναι ένα βρετανικό έδαφος 27 τετραγωνικών χιλιομέτρων που φιλοξενεί μια από τις σημαντικότερες αεροναυτικές βάσεις των ΗΠΑ στο εξωτερικό. Χρησιμοποιείται για την τοποθέτηση των αμερικανικών όπλων που χρησιμοποιούνται σε κάθε αμερικανική επέμβαση στην κεντρική Ασία και στον Κόλπο.
Σημειώνεται ότι η Βρετανία υπέγραψε το Δεκέμβριο του 2008 τη Συνθήκη του Όσλο που απαγορεύει τις βόμβες διασποράς που μπορεί όταν πέσουν να εκτοξεύσουν πολλές εκατοντάδες μικρές βόμβες που απλώνονται σε πολύ μεγάλη περίμετρο--αλλά δεν εκρήγνυνται πάντα όλες--και μεταβάλλονται ντε φάκτο σε νάρκες προσωπικού, επίσης απαγορευμένες από τη Συνθήκη της Οτάβα του 1997.
Η Οργάνωση Handicap International ζήτησε μετά τη σημερινή δημοσίευση από τη βρετανική κυβέρνηση να "αποσαφηνίσει αμέσως την κατάσταση και να δημοσιοποιήσει τη θέση της".
Σύμφωνα με την ίδια οργάνωση περίπου εκατό χιλιάδες άνθρωποι εκ των οποίων το 98% αθώοι πολίτες σε όλον τον κόσμο έχουν χάσει τη ζωή τους από την έκρηξη τέτοιων απαγορευμένων βομβών από το 1965 έως σήμερα. Περίπου το ένα τέταρτο των θυμάτων είναι παιδιά που τα εντυπωσιακά χρώματα και το σχήμα των σπαρμένων στο έδαφος βομβών είναι προκλητικά και εξάπτουν την περιέργειά τους.
http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=15896&Itemid=45
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου