Έγγραφα τα οποία παρουσιάστηκαν στις ηλεκτρονικές σελίδες της Wikileaks παρουσιάζουν πως οι ρώσοι δε συμμερίζονται τους φόβους των αμερικανών σύμφωνα με τους οποίους το Ιράν έχει αποκτήσει ή βρίσκεται στο στάδιο απόκτησης πυραύλων οι οποίοι θα είναι δυνατό να πλήξουν ευρωπαϊκές πόλεις, ένα ισχυρισμό όπου οι ΗΠΑ έχουν θέσει ως βάση για τη δημιουργία της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη.
Η Wikileaks αποδέσμευσε απομαγνητοφωνημένα τμήματα κοινής σύσκεψης όπου οι ρώσοι αμφισβητούν μυστικές ενέργειες του Ιράν για την απόκτηση βαλλιστικών μεγάλης εμβέλειας., αντικρούοντας τους ισχυρισμούς της Ουάσιγκτον όπου θέλουν την Τεχεράνη να έχει παραγγείλει τέτοιους πυραύλους από τη Βόρειο Κορέα. Στο πλήρες κείμενο που δημοσιοποιήθηκε παρατίθενται οι αμφιβολίες των ρώσων οι οποίες συζητήθηκαν σε σύσκεψη της ομάδας εκτίμησης απειλών (Joint Threat Assessment) του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών που πραγματοποιήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου του 2009 και στην οποία συμμετείχε και ρωσική αντιπροσωπεία.
Η Βόρεια Κορέα εικάζεται πως έχει εντάξει στο δυναμικό της πυραύλους BM-25 –που θεωρούνται ότι προέρχονται από τους παλαιότερους Σοβιετικούς R-27- και έχουν τη δυνατότητα να πλήττουν στόχους σε αποστάσεις από 2.400 έως και 4.000 χλμ.
Ο βοηθός γενικός γραμματέας του τμήματος για τη διεθνή ασφάλεια και για τη μη-διάδοση βαλλιστικών συστημάτων του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Vann H. Van Diepen είχε πει, σύμφωνα με τα έγγραφα της Wikileaks, στη συνάντηση πως θεωρούν πως το Ιράν διαθέτει 19 από τους συγκεκριμένους πυραύλους. Αντίθετα ρώσοι επίσημοι στη σύσκεψη αντέτειναν πως οι πληροφορίες αυτές δεν είχαν κάποια ουσιαστική και αξιόπιστη βάση.
Οι ίδιοι ισχυρίστηκαν επίσης πως δοκιμή του φερόμενου BM-25 δεν είχε πραγματοποιηθεί ούτε στη Βόρεια Κορέα ούτε στο Ιράν και πως η ρωσική κυβέρνηση δήλωνε την παντελή της άγνοια για το αν ο πύραυλος αυτός τον έχει δει κανείς καν. Τέλος η ρωσική αντιπροσωπεία ισχυρίστηκε πως δεν υπήρξαν βάσιμα στοιχεία για τη μεταφορά των 19 πυραύλων στο Ιράν το 2005 και πως ένα τέτοιο φορτίο θα ήταν δύσκολο να μην εντοπιστεί.
Βέβαια οι τότε ρωσικές αντιρρήσεις για την μη διάθεσή εκ μέρους του Ιράν πυραύλων BM-25 μπορεί να ερμηνευθεί και ως προσπάθεια για να αποδυναμωθούν τα επιχειρήματα των ΗΠΑ για την εγκαθίδρυση αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη.
http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=15861&Itemid=52
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου