Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Η Mαφία πλουτίζει μέσω των … ΑΠΕ

Εκατομμύρια ευρώ που προορίζονταν για  τη τόνωση των φτωχότερων περιοχών της Ευρώπης, φαίνεται πως κατέληξαν στις τσέπες επιτηδείων, όπως είναι η ιταλική μαφία. Μια έρευνα του BBC, αποκάλυψε ότι εταιρίες «μαϊμού» τις οποίες είχαν στήσει Ιταλοί μαφιόζοι, εξαπάτησαν τη ΕΕ, και καρπώθηκαν επιδοτήσεις που προορίζονταν για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Και μάλιστα, όπως λένε οι ερευνητές δημοσιογράφοι, η αρμόδια υπηρεσία της ΕΕ για τη καταπολέμηση της διαφθοράς, η OLAF, δεν έκανε απολύτως τίποτα. Η υπηρεσία όμως ισχυρίζεται ότι την ευθύνη την έχουν οι χώρες μέλη.
Ο πρώην μαφιόζος Antonio Birrittella εξηγεί πως τα χρήματα από τις  Βρυξέλλες κατέληγαν στα χέρια της σικελικής μαφίας. «Ήταν σαν ένα δώρο της ΕΕ προς τη μαφία. Ειδικά αυτά που προορίζονταν για ανεμογεννήτριες και ανανεώσιμη ενέργεια», λέει. Και συνεχίζει: «Η μαφία είχε μερίδιο σε διάφορες εταιρίες που κέρδιζαν κρατικά συμβόλαια για να φτιάξουν φάρμες με ανεμογεννήτριες, και παρουσίαζαν πλαστά τιμολόγια και ανύπαρκτες συναλλαγές». Συμπληρώνει πως οι μαφιόζοι χρησιμοποιούσαν απειλές προκειμένου να αποκτήσουν τα τεμάχια γης που χρειάζονταν για τις φάρμες, και επιπλέον απειλούσαν όσες κατασκευαστικές εταιρίες αρνούνταν να πληρώσουν τους εκβιασμούς τους.
Με τη Σικελία να αναμένει κοινοτικές επιδοτήσεις ύψους 6.5 δισ. μέσα στα επόμενα επτά χρόνια, υπάρχει μεγάλη ανησυχία προκειμένου να προστατευτούν αυτά τα κονδύλια, καθώς ο τομέας των ΑΠΕ συνεχίζει να αναπτύσσεται ραγδαία στη περιοχή. Σαράντα χιλιόμετρα από το Παλέρμο, η αγροτική περιοχή Camporeale έχει γεμίσει από τουρμπίνες που κυριαρχούν στο τοπίο. Σύμφωνα με τον τοπικό εισαγγελέα υπεύθυνο για τη μαφία, οι περισσότερες ανεμογεννήτριες ανήκουν στη μαφία που εκμεταλλεύτηκε τις επιδοτήσεις της ΕΕ, και που τώρα τις χρησιμοποιεί για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Ανακυκλώνοντας τα δισεκατομμύρια που απέκτησε από την ΕΕ σε διάφορες εταιρίες βιτρίνες, το οργανωμένο έγκλημα κατάφερε να λειτουργεί νομότυπα, και έτσι να προσελκύει ακόμη περισσότερες επιδοτήσεις. «Το ίδιο ποσό το μετακινούσαν από εταιρία σε εταιρία, ώστε να φαίνεται ότι δήθεν η κάθε εταιρία είχε δικά της κεφάλαια. Αυτό το έκαναν πολλές φορές, και κάθε φορά εισέπρατταν κοινοτικά κονδύλια», λέει ο εισαγγελέας.
Στις Βρυξέλλες, ο διευθυντής της OLAF Nicholas Ilett, αναγνωρίζει το πρόβλημα, αλλά όπως λέει, η υπηρεσία του δεν έχει τη δυνατότητα να διώκει περιπτώσεις απάτης. «Η καταπολέμηση του σοβαρού οργανωμένου εγκλήματος δεν είναι ζήτημα γραφειοκρατικής εργασίας στις Βρυξέλλες, αλλά της αστυνομίας στον τόπο που διαπράττονται οι απάτες».
S.A.-BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου