Λες και χρειαζόμασταν αποδείξεις για να καταλάβουμε ότι το φλερτ του Ομπάμα προς τη Τουρκία, ήταν μια ακόμη από τις πολλές του αποτυχίες. Βέβαια, το φλερτ απευθύνονταν περισσότερο στη σημερινή προσωποποίηση της Τουρκίας, τον Recep Tayyip Erdogan, ο βίος και πολιτεία του οποίου ήταν ήδη γνωστοί από καιρό.
Σε πρόσφατο άρθρο της, η Financial Times (χάρη στη WikiLeaks), αναφέρει πως ο πρώην Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα Eric Edelman, περιγράφει τον Erdogan ως «δεσποτικά υπερήφανο», με «ξεκάθαρες φιλοδοξίες που πηγάζουν από τη πεποίθηση ότι ο Θεός τον έχρισε ηγέτη της Τουρκίας», με «πάθος να παραμείνει στην εξουσία», και ως άνθρωπο που «δεν εμπιστεύεται τις γυναίκες».
Όλα αυτά συνέβαιναν πριν από 6 χρόνια, όταν ο νέος αυτός «Οθωμανός σουλτάνος» προσπαθούσε ακόμη να προσεγγίσει τη Δύση, και να κάνει τη Τουρκία μέλος της Ευρώπης. Βέβαια, αν συνεχίσει να παραμένει εν ζωή η ΕΕ, η Τουρκία έχει τόσες πιθανότητες να ενταχτεί σε αυτήν, όσες έχει το Ισραήλ να ενταχθεί στην αραβική κοινότητα.
Ίσως όμως ο Ομπάμα να είδε τις αλλαγές αυτές στη πολιτική της Τουρκίας, την εχθρότητα δηλαδή προς τη Δύση, το αγκάλιασμά της με το Ιράν, τις ισλαμικές της φιλοδοξίες, και έτσι ίσως να προσπάθησε να τις σταματήσει. Βέβαια, μέσα στα άπειρα διπλωματικά έγγραφα που διέρρευσαν, δεν βλέπουμε κάτι τέτοιο.
Αντιθέτως, στη διάρκεια της τριήμερης (ναι, τριήμερης) επίσκεψής του στη Τουρκία την άνοιξη του 2009, ο Ομπάμα άφησε τη φαντασία του να καλπάσει μιλώντας στο τουρκικό κοινοβούλιο: «Σας μεταφέρουμε την βαθιά εκτίμησή μας για την ισλαμική σας πίστη, που εδώ και αιώνες έχει κάνει τόσα πολλά ώστε να βελτιωθεί ο κόσμος… μπλά, μπλά, μπλά,…». Κα μέσα σε σεισμό χειροκροτημάτων, επιβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ είναι σταθερά υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Το πιστεύει αυτό άραγε; Ή μήπως πρόκειται για μια ακόμη φαντασίωσή του, όπως αυτή που θεωρεί τον ΟΗΕ έναν καλοήθη θεσμό;
Εν τω μεταξύ, από τότε μέχρι σήμερα, η Άγκυρα έχει παγιώσει τη φιλία της με το Ιράν, και την αντιπαλότητά της με το Ισραήλ, που αποδείχθηκε περίτρανα στο ενορχηστρωμένο περιστατικό με την παρέμβαση του στολίσκου υπέρ της Χαμάς στη Γάζα.
Επίσης, το άρθρο της Financial Times (χάρη στη WikiLeaks) περιγράφει λεπτομερώς πως η Τουρκία συνεργάζεται πλήρως με το Ιράν στην ανάπτυξη πυρηνικών. Και βέβαια, η κα Κλίντον ζήτησε συγγνώμη για τις διαρροές. Αλλά μας κάνει καλό να γνωρίζουμε το περιεχόμενο τους. Ακόμη κι αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ διαφωνεί.
S.A.-The New Republic
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου