Αυτό το διάστημα υπάρχουν τρεις συγκρούσεις εν εξελίξει στην ευρύτερη Μ. Ανατολή: Αφγανιστάν, Ιράκ, Ισραήλ-Παλαιστίνη, και ίσως ξεκινήσει και μια νέα στο Λίβανο. Αξίζει λοιπόν να εξετάσουμε το κόστος του πολέμου.
Όχι το ανθρώπινο, (αυτό είναι 80 νεκροί καθημερινά στο Ιράκ, άγνωστος αριθμός στο Αφγανιστάν, και προς το παρόν, ένας νεκρός καθημερινά στη Παλαιστίνη), αλλά το οικονομικό.
Ο Σαουδάραβας βασιλιάς Fahd, το 1999 είχε υπενθυμίσει στον Saddam Hussein ότι η χώρα του χρηματοδότησε τον 8ετή πόλεμο του εναντίον του Ιράν. Το συνολικό ποσό που δόθηκε ήταν σχεδόν $25 δισ. Ένα τεράστιο νούμερο, ειδικά αν αναλογιστούμε πως δόθηκε από ευσεβείς μουσουλμάνους σε κάποιους άλλους μουσουλμάνους, με στόχο την εξόντωση … μουσουλμάνων.
Από κει και πέρα, οι Άραβες ξόδεψαν περίπου $84 δισ. χρηματοδοτώντας την αγγλό-αμερικανική προσπάθεια εναντίον του Saddam το 1990-91. Το μερίδιο της Σαουδικής Αραβίας ήταν $27.5 δισ. Συνολικά, οι Άραβες πλήρωσαν $620 δισ. εξαιτίας της εισβολής του Ιράκ στο Κουβέιτ το 1990. Όλα τα χρήματα δόθηκαν στις ΗΠΑ και στους συμμάχους τους. Μάλιστα η Ουάσιγκτον διαμαρτύρονταν το 1991, πως η Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ χρωστούσαν ακόμη κάπου $7.5 δισ.
Όπως φαίνεται, οι πόλεμοι της Δύσης στη Μέση Ανατολή, γίνονται, μεταξύ άλλων, και για το χρηματικό κέρδος. Μπορεί αν δεν έχανε το Ιράκ, ακόμη να έφερνε χρήματα στα ταμεία της Δύσης. Και τουλάχιστον θα βοηθούσε στην πληρωμή της συνεχούς εκροής αμερικανικών χρημάτων προς ενίσχυση των καταστροφικών πολέμων του Ισραήλ.
Σύμφωνα με τον Ισραηλινό ιστορικό Illan Pappé, από το 1949 οι ΗΠΑ έχουν δώσει πάνω από $110 δισ. στο Ισραήλ, πολύ περισσότερα από ότι έχουν δώσει στην Β. Αφρική, στη Ν. Αμερική, και στη Καραϊβική συνολικά. Από το 1991, τα χρήματα που ξοδεύτηκαν σε ολόκληρη τη Μ. Ανατολή αγγίζουν το αστρονομικό ποσό των $12 τρισεκατομμυρίων! Τα στοιχεία δημοσιεύτηκαν σε ένα φυλλάδιο που εκδόθηκε από το Strategic Fortnight Group, και στο οποίο δεν δόθηκε ιδιαίτερη δημοσιότητα, ίσως διότι δημοσιεύθηκε στο μακρινό Mumbai, και όχι από κάποιο διάσημο αμερικανικό think tank. Πάντως το φυλλάδιο είχε χορηγούς τα υπουργεία Εξωτερικών της Ελβετίας και της Νορβηγίας.
Έτσι, αφού αναμένεται οσονούπω ένας νέος πόλεμος μεταξύ Ισραήλ- Χεζμπολάχ, ας δούμε πόσο περίπου κοστίζουν όλα εκείνα τα καταπληκτικά όπλα που διέλυσαν τα λιβανέζικα εργοστάσια, κατέστρεψαν πόλεις και χωριά, γέφυρες, κλπ. Δεν θα ασχοληθούμε με τους 1.300 νεκρούς Λιβανέζους, ούτε με τους 130 Ισραηλινούς, ούτε με την εξόντωση του τουρισμού και του εμπορίου της περιοχής. Θα ασχοληθούμε με το οικονομικό κόστος του πολέμου του 2006. $3.6 δισ. κόστισε στον Λίβανο, και $1.6 δισ. κόστισε στο Ισραήλ. Έτσι, οικονομικά, κέρδισε το Ισραήλ, άσχετα αν ο στρατός του απέτυχε επιχειρησιακά. Όμως μεταξύ αυτών που πλήρωσαν το λογαριασμό είναι οι Αμερικανοί φορολογούμενοι που χρηματοδότησαν το Ισραήλ, και οι ζάπλουτοι Άραβες, καθώς και οι τρελαμένοι Ιρανοί που χρηματοδότησαν τον Λίβανο. Έτσι, ο Αμερικανός φορολογούμενος πληρώνει για να καταστρέψει, και ο Ευρωπαίος φορολογούμενος πληρώνει για να ξαναχτίσει. Όπως έγινε και στη Γάζα, όπου η Αμερική πλήρωσε για τα όπλα που κατέστρεψαν τα κτίρια και τα έργα που χρηματοδότησε η ΕΕ, και μετά ξανά απ`την αρχή. Πάντως, στον πόλεμο του Λιβάνου οι Αμερικανοί κατασκευαστές οπλικών συστημάτων έβγαλαν τρελά λεφτά, όπως βέβαια κέρδισαν και οι αντίστοιχοι Ιρανοί και Κινέζοι.
Αναλύοντας τα οικονομικά μεγέθη του πολέμου του 2006, έχουμε και λέμε: Γέφυρες και δρόμοι: $450 εκατ. Εργοστάσια: $419 εκατ. Κατοικίες $2 δισ. Στρατιωτικές εγκαταστάσεις; Μόλις $16 εκατ. Η δε Χεζμπολάχ ξόδεψε $300 εκατ. Οι ανακατασκευές στοίχισαν $319 εκατ. Οι επιδιορθώσεις υποδομών $454 εκατ. Οι διαρροές πετρελαίου $175 εκατ. Και αν για λόγους σαδιστικούς προσθέσουμε και τα καμένα δάση: $4.6 εκατ. Πρόσφυγες, $52 εκατ., και το αεροδρόμιο της Βηρυτού $170 εκατ. Το μεγαλύτερο κόστος ήταν αυτό του τουρισμού: $3-4 δισ. Όσον αφορά στο Ισραήλ, ο τουρισμός του κόστισε $1.4 δισ., κρατικές και υπηρεσίες ανάγκης $460 εκατ., επιχειρήσεις $1.4 δισ., αποζημιώσεις $335 εκατ., δασικές πυρκαγιές $18 εκατ. Σε γενικές γραμμές, οι οικονομίες απώλειες του Ισραήλ αντιστοιχούσαν στο 1.5% του ΑΕΠ του, και αυτές του Λιβάνου στο 8%.
Ας δούμε τη κούρσα των εξοπλισμών. Η Σαουδική Αραβία έκανε άλμα μεταξύ 1996-2006 από τα $18 δισ. στα $30 δισ. το χρόνο και σήμερα διαπραγματεύεται μια συμφωνία αγοράς όπλων αξίας $60 δισ. με την Αμερική.
Το Ισραήλ πήγε στα $12 δισ. από τα $8 δισ. Εν τω μεταξύ, αξίζει να γνωρίζουμε πως το «δημοκρατικό» Ισραήλ εκτόξευσε 34.050 πυραύλους μεταξύ 2000-2007, ενώ η «τρομοκρατική» Χαμάς μόλις 2.333.
Στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, υπήρχαν 16 μόνο ονόματα στην αμερικανική λίστα απαγόρευσης πτήσης (no-fly). Τον Δεκέμβριο του ιδίου έτους, τα ονόματα είχαν γίνει 594. Τον Αύγουστο του 2008 ήταν ήδη 100.000! Με τους σημερινούς ρυθμούς, η αμερικανική λίστα των εν δυνάμει τρομοκρατών θα αγγίζει τα 2 εκατομμύρια ονόματα σε 2 χρόνια από σήμερα.
Από το 1974, οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ στα υψίπεδα του Γκολάν έχουν κοστίσει $47.86 εκατομμύρια, ενώ ο ΟΗΕ έχει ήδη δαπανήσει $681 εκατομμύρια για τις δυνάμεις που διατηρεί στο Νότιο Λίβανο από το 1978.
Για αυτό, σε λίγο ένας πόλεμος κοντά σας! Που εκτός από αίμα και κορμιά, θα χρεώσει και την πιστωτική σας κάρτα. Μιλάμε για big business. Και πολλά κέρδη.
S.A.- The Independent
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου