- Οι Γερμανοί "παίζουν" στην καταστροφή της Ελλάδας, αναμένοντας υπερβολικά υψηλά κέρδη
- Μηδενικοί μηχανισμοί αντίδρασης από την Ε.Ε. η οποία παρακολουθεί τους δικούς της τραπεζίτες να διαλύουν την Ελλάδα αλλά και την Ε.Ε. στο όνομα του... κέρδους
Ο Άκερμαν, ως πρόεδρος του Institute of International Finance, όπου μετέχουν οι 70 μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο, είχε εκδηλώσει με θέρμη την υποστήριξή στο τεράστιο «πακέτο» διάσωσης της Ελλάδας. Στις 3 Μαϊου είχε δηλώσει, ότι το πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας θα ενισχύσει σημαντικά τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας και θα συμβάλει στη απομάκρυνση της αβεβαιότητας από τις αγορές. Η Deutsche Bank πρωτοστάτησε, εξάλλου, και στη διαμόρφωση του ιδιωτικού σχεδίου στήριξης της Ελλάδας από τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες της Γερμανίας.
Όμως, σε νεότερες δηλώσεις του που μεταδόθηκαν χθες από το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF,ο Άκερμαν εξέφρασε τις αμφιβολίες του, για το αν θα καταφέρει η ελληνική οικονομία μέσα στο περιορισμένο χρονικό πλαίσιο του σταθεροποιητικού προγράμματος να ανακάμψει. Τόνισε παράλληλα, ότι το σχέδιο για τις ασθενέστερες οικονομίες θα πετύχει στην Ιταλία και την Ισπανία, αλλά η κατάσταση της Πορτογαλίας είναι αρκετά δύσκολη.
Οι αντιφάσεις στις δηλώσεις του Γερμανού τραπεζίτη, που φαίνεται από τη μια πλευρά να «σπρώχνει» τις κυβερνήσεις στη διάσωση ασθενέστερων οικονομιών με τεράστια ποσά και να εκφράζει λίγο αργότερα τις αμφιβολίες του για την επιτυχία του σχεδίου, τροφοδοτεί εκ νέου τα σενάρια, ότι η Deutsche Bank, όπως και πολλές άλλες μεγάλες τράπεζες, κερδίζουν τεράστια ποσά με αλλεπάλληλα μεγάλα κόλπα: με το συνεχές σορτάρισμα περιφερειακών ομολόγων και του ευρώ «έσπρωξαν» τις κυβερνήσεις να μεταφέρουν τεράστια ποσά από τους φορολογούμενους στις αγορές και αφού εξασφάλισαν το «πακέτο» αρχίζουν πάλι να ξεδιπλώνουν στρατηγικές υποτιμητικής κερδοσκοπίας.
Πρόσφατα το «Β» ανέφερε, ότι η Deutsche Bank είχε… πρωτοποριακό ρόλο στη διατύπωση καταστροφολογικών σεναρίων για το μέλλον της Ελλάδας, όταν ξεδιπλωνόταν η μεγάλη επίθεση στα ελληνικά ομόλογα, στα οποία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, είχε πολύ μικρή έκθεση.
Η Deutsche, παρότι στις ευρωπαϊκές αγορές επικρατούσε τρομακτική αστάθεια το πρώτο τρίμηνο, κατάφερε να εμφανίσει υπερκέρδη, προερχόμενα από την επενδυτική τραπεζική! Η αύξηση των κερδών της έφθασε το 48% και προήλθε κατά 90%, από την επενδυτική τραπεζική, ένα τομέα που διπλασίασε τις αποδόσεις του.
Πολλοί στην τραπεζική αγορά αναρωτιούνται, αν αυτά τα υπερκέρδη, προήλθαν εν μέρει και από την υποτιμητική κερδοσκοπία στο ευρώ, είτε με θέσεις της ίδιας της Deutsche, είτε, με τεράστιες ροές χρηματοδοτήσεων προς τα κερδοσκοπικά hedge funds που έχουν πρωτοστατήσει σε αυτό το παιχνίδι.
Σε κάθε περίπτωση, οι όψιμες αμφιβολίες του Άκερμαν για την επιτυχία του σχεδίου διάσωσης των ασθενέστερων οικονομιών της Ευρωζώνης βέβαιο είναι ότι εντείνουν την επενδυτική ανασφάλεια για το ευρώ, που μετά την ανακοίνωση των πρωτοφανών παρεμβάσεων της περασμένης Κυριακής μόνο για λίγο βρέθηκε σε ανοδική, για να επανέλθει πολύ γρήγορα σε καθοδική τροχιά.
Όσοι σορτάρουν το κοινό νόμισμα, αντί να τραπούν σε φυγή, μετά την ισχυρή παρέμβαση των κυβερνήσεων κατά της υποτιμητικής κερδοσκοπίας, δεν φάνηκαν να πτοούνται πραγματικά και εξακολουθούν σήμερα να περιμένουν το «τζάκποτ», από τη συνεχιζόμενη βουτιά του ευρώ. Και όσο η κερδοφορία της Deutsche Bank σε τέτοιο περιβάλλον παραμένει εντυπωσιακή, τόσο θα δίνεται τροφή στα σενάρια για συμμετοχή της κορυφαίας γερμανικής τράπεζας στο παιχνίδι κατά του ευρώ…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου