Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Βρετανία και Ιταλία ανακοίνωσαν έκτακτα οικονομικά μέτρα

  • Εποχή σκληρής λιτότητας ξεκινά στην Ευρώπη όπως δείχνουν όλες οι τελευταίες εξελίξεις
  • Το ΔΝΤ ζητά από την Ισπανία "επείγουσες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας"
Η κυβέρνηση της Ιταλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι σχεδιάζει να παρουσιάσει ένα νέο πακέτο μέτρων αξίας 24 δισ. ευρώ προκειμένου να μειώσει τις δαπάνες του κυβερνητικού προϋπολογισμού στο διάστημα των επόμενων δύο ετών, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τοπικούς φορείς το πρωί της Τρίτης καθώς και με αντιπροσώπους των συνδικάτων και των επιχειρηματικών ενώσεων, πριν το υπουργικό συμβούλιο εγκρίνει το πακέτο των νέων μέτρων.
Η ιταλική κυβέρνηση απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης της φορολογίας, αν και επιβεβαίωσε το πάγωμα μισθών και συντάξεων. "Αυξήσεις φόρων δεν προβλέπονται (στο νομοθετικό πακέτο) ενώ το ίδιο ισχύει και για τις συντάξεις", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Paolo Bonaiuti.
Στα μέτρα που θα ανακοινώσει η ιταλική κυβέρνηση θα προβλέπεται το πάγωμα ή η μείωση των μισθών στον δημόσιο τομέα. Θα προβλέπονται επίσης περικοπές στα κονδύλια προς την τοπική αυτοδιοίκηση, μείωση των φοροαπαλλαγών για τις επιχειρήσεις και μέτρα εξορθολογισμού των δαπανών στην υγεία. Θα προβλέπονται επίσης σκληρά μέτρα για τους φοροφυγάδες.
Η Ισπανία σε κατάσταση "πολιορκίας"
Την ίδια ώρα για "αδύναμη και εύθραυστη" ανάκαμψη της ισπανικής οικονομίας κάνει λόγο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ υπογραμμίζει ότι είναι κρίσιμο η χώρα να πετύχει τους στόχους που έχει ανακοινώσει για τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος.
Το ΔΝΤ έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τις προβλέψεις του για την οικονομική ανάπτυξη της Ισπανίας μετά την τακτική ετήσια συνάντηση της αντιπροσωπείας του με τις ισπανικές αρχές. Στις προβλέψεις του το ΔΝΤ κάνει λόγο για ανάπτυξη του ισπανικού ΑΕΠ κατά 1,5% με 2% το έτος σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο.
Η Ισπανία έχει ανάγκη από μια "ριζική και επείγουσα" μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και θα πρέπει να μεταρρυθμίσει το συνταξιοδοτικό σύστημά, προσθέτει το ΔΝΤ σε σχετική ανακοίνωση.
Ο τραπεζικός κλάδος της χώρας είναι υγιής, αλλά οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να επιταχυνθούν, αναφέρει μεταξύ άλλων το ΔΝΤ.
Βρετανία: Δραματικές περικοπές ύψους 6,2 δισ. στερλίνες για το 2010
Περικοπές των δαπανών κατά 6,2 δισ. στερλίνες μόνο για το 2010, δήλωσε ότι θα ανακοινώσει ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν.
"Διαπιστώσαμε άσκοπες κυβερνητικές δαπάνες εφέτος και προτείνουμε την μείωση τους. Η μείωση αυτή υπολογίζεται στα 6,2 δις και σχεδόν όλο το ποσό θα χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του ελλείμματος", είπε.
Η κυβέρνηση συνασπισμού Συντηρητικών και Φιλελευθέρων έχει θέσει ως πρωταρχικό στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 11% του ΑΕΠ.
Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα επιβολή φόρου στις τράπεζες και 'ψαλίδι' στα μπόνους των τραπεζιτών. Επιπλέον, μια ανεξάρτητη επιτροπή θα εξετάσει το ενδεχόμενο διαχωρισμού των επενδυτικών από τις εμπορικές τράπεζες.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου