Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Η Τουρκία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ

  • Η Τουρκία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ σήμερα το πρωί μετά την αιματηρή επέβαση των ισραηλινών δυνάμεων εναντίον του διεθνούς στολίσκου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires
  • "Σοκαρισμένος" ο γ.γ. του ΟΗΕ
Την ίδια στιγμή, για τουλάχιστον 10 έως 14 νεκρούς κάνουν λόγο ξένα μέσα ενημέρωσης, μετά την επιχείρηση ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων εναντίον των πλοιαρίων της πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για τη Γάζα».
Την πληροφορία μεταδίδει στην ηλεκτρονική της σελίδα η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, επικαλούμενη ισραηλινούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς. Μέλη των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων φέρονται να επιχείρησαν εναντίον των πλοίων που βρίσκονταν εν πλω για τη Λωρίδα της Γάζας -μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια- ανοίγοντας μάλιστα πυρ εναντίον των επιβαινόντων.
Συνολικά 19 είναι οι νεκροί και 26 οι τραυματίες μετά από την ισραηλινή επίθεση κατά της νηοπομπής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, σύμφωνα με το κανάλι 10 της ισραηλινής τηλεόρασης.
Ισραηλινά μέσα μεταδίδουν ότι οι άνδρες των ισραηλινών δυνάμεων δέχθηκαν επίθεση με τσεκούρια και μαχαίρια προτού ανοίξουν πυρ και ότι κάποιοι εκ των επιβαινόντων προσπάθησαν να τους αφοπλίσουν όταν οι πρώτοι πραγματοποίησαν επιδρομή εναντίον των πλοιαρίων. Δεν προσδιορίζουν ωστόσο την πηγή της συγκεκριμένης πληροφορίας.
Δεν έχει διευκρινιστεί επίσης μέχρι στιγμής αν μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται και ισραηλινοί στρατιώτες. Επίσης, δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί αν το επεισόδιο σημειώθηκε σε ένα μόνο εκ των έξι συνολικά πλοιαρίων, ανάμεσα στα οποία και ένα ελληνικό.
Ξένα μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν επίσης ότι αμέσως μετά το περιστατικό οι ισραηλινές αρχές αποφάσισαν να διακόψουν τη μετάδοση οποιασδήποτε πληροφορίας που αφορά των αριθμό των τραυματιών ή των νεκρών.
Η επιδρομή των ισραηλινών δυνάμεων πραγματοποιήθηκε εναντίον τουρκικού πλοιαρίου στις 4.30 τοπική ώρα, όπως μεταδίδει το αμερικανικό CNN, ενώ κάνει λόγο και για σχετικό βίντεο του CNN Turk που απεικονίζει ισραηλινούς στρατιώτες να αποβιβάζονται από ελικόπτερο στο συγκεκριμένο πλοιάριο.
Σοκαρισμένος δηλώνει ο γ.γ. του ΟΗΕ
Πλήρη έρευνα για την ισραηλνική επιχείρηση εναντίον νηοπομπής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας ζήτησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, δηλώνοντας σοκαρισμένος από τα γεγονότα.
«Είναι ζωτικής σημασίας να υπάρξει πλήρης έρευνα για να διευκρινιστεί ακριβώς πώς έγινε η αιματοχυσία. Πιστεύω πως το Ισραήλ πρέπει να παράσχει επειγόντως πλήρη εξήγηση», όπως είπε.
Ανεβάζει τους τόνους η Τουρκία
Στο μεταξύ, πριν από λίγο η Τουρκία προειδοποίησε το Ισραήλ για «μη αναστρέψιμες συνέπειες», όπως μεταδίδει το πρακτορείο Dow Jones Newswires, ενώ από την πλευρά της η ισλαμιστική οργάνωση της Χαμάς κάλεσε Άραβες και Μουσουλμάνους σε "ξεσηκωμό εναντίον του Ισραήλ". Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Mahmoud Abbas, έκανε λόγο για "σφαγή".
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε το Ισραήλ για παραβίαση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και ζήτηση «επείγουσες εξηγήσεις», σύμφωνα με το Associated Press. Στο μεταξύ, νωρίτερα σήμερα το πρωί στην Άγκυρα η αστυνομία χρειάστηκε να παρέμβει εναντίον διαδηλωτών που επιτέθηκαν με πέτρες στην ισραηλινή πρεσβεία.
Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ χαρακτήρισε την επίθεση "απάνθρωπη" λέγοντας ότι "μπορεί να προκαλέσει ζημιά στις σχέσεις των δυο κρατών, η οποία θα είναι αδύνατο να αποκατασταθεί".
Επιβεβαιώνει για νεκρούς το Ισραήλ
Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι «ένας αριθμός ανθρώπων έχασε τη ζωή του» και τέσσερις ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν, ένας εκ των οποίων σοβαρά, χωρίς να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.
Ο ραδιοφωνικός σταθμός του ισραηλινού στρατού μετέδιδε νωρίτερα, σύμφωνα με το CNN, ότι «δεν επιτεθήκαμε εναντίον κανενός πλοιαρίου, απλά υλοποιούμε την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να μην επιτραπεί σε κανέναν η είσοδος στη Λωρίδα της Γάζας χωρίς προηγούμενο συντονισμό με το Ισραήλ». Μάλιστα διεθνής η πρωτοβουλία για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας χαρακτηρίστηκε ως «προβοκάτσια ώστε να από-νομιμοποιηθεί το Ισραήλ». «Αν πραγματικά ήθελαν να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια, θα μπορούσαν να το κάνουν μέσω του Ισραήλ, όπως συμβαίνει σε καθημερινή βάση», μετέδωσε ο ίδιος σταθμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου