Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Διθύραμβοι του Μπάκι Μουν υπέρ της Τουρκίας!

  • Ο υπερασπιστής του δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκείνος που βρίσκεται στην κορυφή της διεθνούς κοινότητας και καθ' ύλην αρμόδιος να κατακεραυνώνει τους εγκληματίες, τάσσεται υπέρ της Τουρκίας ξεχνώντας την κατοχή αλλά και τα εγκλήματα εις βάρος της Κύπρου...!
Της Μικαέλλας Λοίζου
Από ιστορική αμνησία πρέπει να πάσχει ο Μπαν Κι Μουν. Δεν εξηγείται αλλιώς πώς ο κατ’ εξοχήν εκπρόσωπος της διεθνούς νομιμότητας θεώρησε ορθό να προβεί σε τόσο εγκωμιαστικά σχόλια για μια κατοχική δύναμη, εμφανίζοντας την, λίγο ή πολύ, ως μέγιστο ειρηνευτή στην ευρύτερη περιοχή!
Και τι δεν είπε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ σε ομιλία του, χθες, στο Πανεπιστήμιο Μπογάζιτσι στην Κωνσταντινούπολη. «Η διπλωματία σας είναι ενεργητική, δημιουργική και με αρχές!», ανέφερε στους Τούρκους. Το πιο σημαντικό, πρόσθεσε, είναι πως φέρνει αποτελέσματα. Σημείωσε ότι η Τουρκία είναι μεταξύ των 25 κορυφαίων χορηγών στον προϋπολογισμό των ΗΕ, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις ειρηνευτικές της αποστολές. Μίλησε, επίσης, για την ανθρωπιστική βοήθεια της τουρκικής κοινωνίας των πολιτών σε όλον τον κόσμο.
Αναφερόμενος στον Τούρκο Πρωθυπουργό, ο κ. Μπαν θαύμασε τις ηγετικές ικανότητές του, λέγοντας ότι οι προσπάθειές του, για τη δημιουργία μίας σταθερής γειτονιάς, μιας περιοχής κοινής ευημερίας στη Μεσόγειο, θα προχωρήσουν βοηθώντας ιστορικούς αντιπάλους ν' αδράξουν κοινές ευκαιρίες.
Ασπάζεται τα τουρκικά οράματα!
Η Τουρκία, τόνισε ο κ. Μπαν, είναι μέρος του ΣΑ του ΟΗΕ και έχει γίνει «δύναμη προόδου στην περιοχή και πέρα από αυτήν. Ας δουλέψουμε μαζί, στο όνομα του διαλόγου και της ειρήνης, Τουρκία και ΗΕ», είπε. Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός πως η κατοχική δύναμη έχει φιλόδοξη ατζέντα, λέγοντας ότι «αφήστε να ασπαστούμε το όραμα του ΥΠΕΞ της Τουρκίας: ας υπάρχουν μηδενικά προβλήματα στη γειτονιά».
Σε σχέση με τα εσωτερικά θέματα της Τουρκίας, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ ανέφερε ότι «η δύναμη της όποιας κοινωνίας, τελικά, μετριέται στην ανοχή, την ισότητα, τις εγγυήσεις για ελεύθερη έκφραση και πολιτιστική ποικιλομορφία, ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου. Περισσότερο είναι ο ακρογωνιαίος λίθος των ευχών των ανθρώπων, όπως εκφράζονται μέσω της κάλπης. Ο δρόμος που διαλέξατε, μπορεί να μην είναι πάντοτε εύκολος, είναι όμως ο σωστός. Δεν τον βαδίζετε μόνοι σας».
Τέλος, ο κ. Μπαν θυμήθηκε τους 5000 Τούρκους στρατιώτες που πολέμησαν στην Κορέα κατά τον β’ παγκόσμιο πόλεμο, καθώς επίσης και το γεγονός πως όταν έπαιξαν οι δύο χώρες στο Παγκόσμιο Κύπελλο πριν από 8 χρόνια, οι παίκτες των δύο χωρών ένωσαν τα χέρια για να κυματίσουν και τις δύο σημαίες, κάτι που θεωρεί «συμβολικό».
Κοντά σε συμφωνία
Σε σχέση με το Κυπριακό, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ θεωρεί ότι «σχηματίζεται μία σύγκλιση απόψεων» και τόνισε ότι πρέπει να αδράξουμε την κρίσιμη στιγμή. Ανέφερε ότι η Τουρκία έχει έναν σημαντικό ρόλο να παίξει στην επίλυση της 35χρονης διένεξης στο νησί και χαιρέτισε την επανέναρξη των συνομιλιών.
Σε δηλώσεις του στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, εξάλλου, ο Μπαν Κι Μουν ανακοίνωσε ότι θεωρεί πως βρισκόμαστε «κοντά σε συμφωνία», ενώ εκθείασε τη στήριξη του Ταγίπ Ερντογάν στη συνέχιση των συνομιλιών. Αναφέρθηκε θετικά στη δήλωση του Έρογλου περί συνέχισης των διαπραγματεύσεων απ’ εκεί που έμειναν, λέγοντας μάλιστα ότι τον έχει προσκαλέσει στην Νέα Υόρκη τέλη Μαΐου ή αρχές Ιουνίου.
Ικανοποιητική η έκθεση, δηλώνει η Κυβέρνηση
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε χθες ότι «η Έκθεση για τις καλές υπηρεσίες του Γ.Γ. του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι-Μουν σε γενικές γραμμές κρίνεται ικανοποιητική». Ενόψει της συνέχισης του διακοινοτικού διαλόγου, γεγονός για το οποίο στην Έκθεση γίνεται ιδιαίτερη αναφορά, ο Γ.Γ. ακολούθησε τη συνήθη τακτική της καταγραφής των γεγονότων, πρόσθεσε. Τόνισε ότι καμία έκθεση δεν έχει το χαρακτήρα ενδιάμεσης ή άλλης συμφωνίας και «η προσπάθεια να αποδοθεί ένας τέτοιος χαρακτήρας είτε άγνοια για τις διαδικασίες του ΟΗΕ προδίδει είτε σκοπιμότητα».
Η Κυβέρνηση θα μελετήσει το περιεχόμενο της έκθεσης και θα αξιολογήσει όλα τα στοιχεία, ώστε να κάνει τις ανάλογες ενέργειες, ανέφερε. Στα θετικά κατέγραψε το γεγονός πως ο Γ.Γ. επαναλαμβάνει ότι οι συνομιλίες πρέπει να επαναρχίσουν υπό το καθιερωμένο πλαίσιο.
«Η Κυπριακή Δημοκρατία, η Κυβέρνηση, η Μόνιμη Αντιπροσωπία στη Νέα Υόρκη, εδώ και αρκετές μέρες είναι σε συνεχή διαβούλευση και επαφή με τον ΟΗΕ και τους εμπλεκομένους αναφορικά με τη διαμόρφωση της Έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ, έτσι δεν ισχύει η όποια αναφορά γίνεται ότι τάχα η Κυπριακή Δημοκρατία και η Κυβέρνηση δεν λειτούργησε προληπτικά ή ότι πιάστηκε εξαπίνης. Αυτό δεν ισχύει. Η Έκθεση να σημειώσουμε ότι εκδόθηκε στις 20 Μαΐου το πρωί», εξήγησε ο κ. Στεφάνου. «Η Κυβέρνηση δεν πιάστηκε στον ύπνο», αλλά έκανε πάρα πολλή δουλειά, τόνισε.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου