Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Οι Κούρδοι του Ιράν βόμβα έτοιμη να εκραγεί

Η Δύση εξακολουθεί να έχει τους δικούς της στόχους για την περιοχή, και αυτοί οι στόχοι δεν συμπίπτουν πάντα με τις ανάγκες της του κουρδικού λαού.Η λύση στο Κουρδικό ζήτημα είναι στην Τουρκία, και όχι στο Ιράν, επειδή η πλειοψηφία των Κούρδων ζει στην Τουρκία.

Το κουρδικό πρόβλημα για το Ιράν γίνεται όλο και πιο σοβαρότερο.Το πρόβλημα αυτό παραμένει άλυτο από την αρχή του 20ου αιώνα.

Οι Κούρδοι του Ιράν προσπάθησαν να δημιουργήσουν ανεξάρτητο κράτος το 1912 και στη συνέχεια, 1917-1922, χωρίς να το επιτύχουν.Οι βασικοί λόγοι αποτυχίας ήταν η έλλειψη ενότητας μεταξύ των Κούρδων και η απουσία σταθερής υποστήριξης από το εξωτερικό. Το 1941 παρουσιάστηκε μια ακόμη ευκαιρία καθώς η Μόσχα με την παρουσία σοβιετικών στρατευμάτων στο Βόρειο Ιράν θέλησε να αποκόψει το βόρειο του τμήμα και να το ενσωματώσει στην Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν. Ωστόσο, ο Στάλιν απέσυρε τα στρατεύματα Μάιο του 1946 κατόπιν πιέσεων από τη Δύση.

Η καταπίεση των εθνικών μειονοτήτων ήταν ένας από τους βασικούς λόγους της πτώσης του καθεστώτος του καθεστώς Σάχη .Οι Κούρδοι το 1967 εξεγέρθηκαν εναντίον του Σάχη, η εξέγερση τους διήρκεσε επι 18 μήνες και παρά την καταστολή της δεν έπαψαν να συνεχίζουν τον αγώνα τους. Το 1979 έλαβαν ενεργό ρόλο στην Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράν και παρά το γεγονός ότι η επανάσταση κατέλαβε την εξουσία αυτοί κρατούσαν την εξουσία επί του Κουρδιστάν. Όμως η νέα κυβέρνηση της Τεχεράνης ήταν απρόθυμη να παραχωρήσει αυτονομία στους Κούρδους και κατέστειλε εκ νέου το 1979-1980 το αυτονομιστικό τους κίνημα .Ο θάνατος Αγιατολάχ Χομεϊνί το 1989 δεν βελτίωσε την κατάστασή τους. Ωστόσο, οι Κούρδοι συνέχιζαν τον αγώνα τους όμως η φιλελεύθερη προεδρία του Χαταμί τους αγνόησε και πάλι.

Οι Κούρδοι δεν θεωρούνται ξεχωριστή εθνότητα στο Ιράν. Ως εκ τούτου, οι Ιρανοί πιστεύουν ότι δεν τους αξίζει η αυτονομία. Οι Κούρδοι δεν έχουν καμία επίσημη εκπροσώπηση στο ιρανικό κοινοβούλιο, αν και άλλες μη-Περσικές εθνοτικές μειονότητες έχουν εκπροσώπους τους εκεί κάτι που που ενοχλεί προφανώς ιδιαίτερα τους Κούρδους.Η Κατανομή των κονδυλίων του προϋπολογισμού για τις περιφέρειες με περσικό και μη Περσικό πληθυσμό είναι δυσανάλογη. Οι επενδύσεις από την ιρανική κυβέρνηση στην τοπική οικονομία τους είναι μηδαμινές με αποτέλεσμα το επίπεδο της ανεργίας στο ιρανικό Κουρδιστάν είναι πολύ υψηλό. Ως επιστέγασμα όλων, το κατά κεφαλήν εισόδημα στο Κουρδιστάν είναι το χαμηλότεροσε σύγκριση με άλλες περιοχές της χώρας.

Κούρδοι πολιτικοί και δημόσια πρόσωπα έχουν αναλάβει μια σειρά από προσπάθειες για τη δημιουργία ειρηνικού διαλόγου με την Ιρανική κυβέρνηση.Η προσπάθεια αυτή δεν τελεσφόρησε.Ο Πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δίνει μεγαλύτερη προσοχή στους Κούρδους από τους προκατόχους του, κάνοντας συχνές επισκέψεις σε περιοχές τους όπου και συναντάται με τον κουρδικό λαό. Όμως οι αλλαγές είναι ανύπαρκτες με αποτέλεσμα να αισθάνονται απογοητευμένοι με τον Αχμαντινετζάντ.

Δεν υπάρχει σύγκρουση σε περιοχές των Κούρδων προς το παρόν. Κανείς δεν προσπαθεί να λύσει οποιαδήποτε προβλήματα με τη χρήση των στρατιωτικών μεθόδων γιατί γνωρίζουν ότι κάθε αναταραχή δεν θα καταλήξει προς όφελός τους.

Φαίνεται σαν να είναι η ηρεμία πριν την καταιγίδα. Μια κοινωνική και πολιτική έκρηξη μπορεί να συμβεί στο ιρανικό Κουρδιστάν, ανά πάσα στιγμή. Το ιρανικό Κουρδιστάν έχει 6 εκατομμύρια πληθυσμό ή το επτά τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού του Ιράν.

Σήμερα, οι Κούρδοι λένε ότι μόνο η ελευθερία και τα ίσα δικαιώματα, θα θέσουν τέρμα στην διαμάχη αυτή και στις τυχόν ακραίες ενέργειες.Η Ιρανική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν την ασταθή κατάσταση στο Κουρδιστάν για να ανατρέψει το καθεστώς εκ των έσω, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ χρηματοδοτούν τους Κούρδους αντάρτες για την αποστεθαροποίηση του Ιρανικού καθεστώτος.

Προς το παρόν, οι Κούρδοι ηγέτες προτιμούν να περιμένουν για να δούν την τροπή που θα λάβουν οι εξελίξεις. Θέλουν να ξέρουν το τι θα πράξει η διεθνής κοινότητα σε σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Εάν η Δύση ξεκινήσει μια στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράν, οι Κούρδοι θα την χρησιμοποιήσει ως μια ευκαιρία για να πραγματώσουν τις επιδιώξεις τους.

«Οι Κούρδοι έχουν επίγνωση του γεγονότος ότι η Δύση, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, δεν είναι αξιόπιστος σύμμαχος στον αγώνα κατά του ιρανικού καθεστώτος. Η Δύση εξακολουθεί να έχει τους δικούς της στόχους για την περιοχή, και αυτοί οι στόχοι δεν συμπίπτουν πάντα με τις ανάγκες της του κουρδικού λαού δήλωσε ο Iskhan Miroyev, επικεφαλής της εφημερίδας Ελεύθερο Κουρδιστάν .Ακόμη και αν οι Κούρδοι καταφέρουν να αποκτήσουν την ανεξαρτησία, δεν θα λύσει όλα τα προβλήματά τους.

Η λύση στο Κουρδικό ζήτημα είναι στην Τουρκία, και όχι στο Ιράν, επειδή η πλειοψηφία των Κούρδων ζει στην Τουρκία. Αν το Κουρδιστάν χωρίζεται από το Ιράν, αυτό μπορεί να επηρεάσει το σύνολο των εξελίξεων της Μέσης Ανατολής.

Με την υπάρχουσα κατάσταση η Δύση μπορεί να χρησιμοποιεί το Κουρδιστάν στα πολιτικά παιχνίδια της στην περιοχή.

Sergey Balmasov
Pravda.Ru
http://www.firatnews.com/index.php?rupel=nuce&nuceID=26823

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου