Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Η Ευρώπη στους δρόμους κατά των μέτρων λιτότητας

  • - Ισπανία: Τα συνδικάτα απειλούν με γενική απεργία
  • - Χιλιάδες Γάλλοι στους δρόμους για το Ασφαλιστικό
  • - Και η Δανία στο «χορό» των κινητοποιήσεων κατά των μέτρων

Ισπανία
Τα εργατικά συνδικάτα της Ισπανίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα προχωρήσουν στην κήρυξη γενικής απεργίας, εάν η κυβέρνηση πιέσει για την εφαρμογή ενός πακέτου εργασιακών μεταρρυθμίσεων μονομερώς.
Η κυβέρνηση έχει δώσει προθεσμία στα συνδικάτα και στις επιχειρήσεις μέχρι το τέλος Μαΐου για να καταλήξουν σε συμφωνία για τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες θεωρεί κρίσιμες για την αναζωογόνηση της αγοράς εργασίας και για την εκτόνωση της οικονομικής κρίσης που έχει πανικοβάλει τους διεθνείς επενδυτές.
Η κυβέρνηση άφησε να εννοηθεί ότι θα επιδιώξει να ασκήσει πιέσεις για μεταρρυθμίσεις μονομερώς, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία.
Εκπρόσωπος των συνδικάτων δήλωσε ότι πρόκειται να πραγματοποιηθεί μια πανσυνδικαλιστική συνάντηση την 1η Ιουνίου στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τις εναλλακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης διαφορετικές από αυτές στις οποίες έχει καταλήξει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Γαλλία
Στους δρόμους ξεχύθηκαν δεκάδες χιλιάδες Γάλλοι εργαζόμενοι, αντιδρώντας στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση Σαρκοζί στο Ασφαλιστικό, μεταξύ των οποίων προβλέπεται και αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης.
Όπως ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι των γαλλικών συνδικάτων περίπου 80.000 άτομα διαδήλωσαν στην Μασσαλία υπό την περιφρούρηση 12.000 αστυνομικών.
"Μόνο μία ένδειξη της δύναμης στους δρόμους μπορεί να υπερασπιστεί το όριο των εξήντα ετών της συνταξιοδότησης και τα κοινωνικά κεκτημένα στα οποία ο Νικολά Σαρκοζί επιτίθεται μεθοδικά", δήλωσε ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου CGT, Μπερνάρ Τιμπό.
Δανία
Σε διαδηλώσεις καλεί το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο της Δανίας κατά των μέτρων λιτότητας που ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση της χώρας, μεταξύ των οποίων είναι η μείωση του χρόνου παροχής...επιδόματος ανεργίας από τα τέσσερα στα δύο χρόνια.
«Είναι σημαντικό να μπορέσουμε να εξηγήσουμε στους Δανούς ότι η πολιτική της κυβέρνησης και του Κόμματος του Δανέζικου Λαού θα τους στοιχίσει» τονίζει ο Χάραλντ Μπέρστινγκ, πρόεδρος του εργατικού συνδικάτου LO σε ανακοίνωσή του.
Οι διαδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν μπροστά από το Κοινοβούλιο στο κέντρο της Κοπεγχάγης, η ημερομηνία όμως δεν έχει ακόμα καθοριστεί, σίγουρα πάντως θα είναι πριν τις καλοκαιρινές διακοπές και με την ευκαιρία της συζήτησης των μέτρων λιτότητας στη Βουλή.
«Αν μειωθεί στο μισό η διάρκεια παροχής του επιδόματος ανεργίας πολλές χιλιάδες άνθρωποι θα χάσουν το εισόδημά τους» τονίζει ο Μπέρστινγκ.
Το LΟ περιλαμβάνει 18 συνδικαλιστικές οργανώσεις και στο τέλος του 2009 μετρούσε περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια μέλη σε μία χώρα όπου το σύνολο των κατοίκων φτάνει τα 5,5 εκατομμύρια.
«Το σημαντικό για εμένα είναι να μπορέσουν οι Δανοί να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους. Θα είμαι ευχαριστημένος αν μαζευτούν 10.000, 15.000, 20.000 ή 30.000 άνθρωποι» ανέφερε ο ίδιος στην εφημερίδα Politiken.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου