O πρωθυπουργός προ εκλογικά είχε δώσει σαφή μηνύματα για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη,αναφέροντας ως προβλήματα τα συμφέροντα της χώρας και την περιβαλλοντική προστασία της περιοχής.
Πάντως ο κ. Πρωθυπουργός στο 0:40 του Video που ακολουθεί είπε: “Έτσι όπως πάει φαίνεται ότι πολύ πιθανά, θα είμαστε εμείς η Κυβέρνηση που θα ολοκληρώσει το Μπουργάς-Αλεξανδρούπολη..”
Δείτε το σχετικό Video
Η Pωσική πλευ ρά έχει διαμηνύσει εδώ και καιρό τόσο στη Βουλγαρία όσο και στην Ελλάδα ότι εκτός από τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξαν δρούπολη υπάρχουν και άλλοι δρόμοι για το ρωσικό πετρέ λαιο,εννοώντας τον αγωγό μεταξύ των λιμανιών Σαμψού ντας και Τσεϊχάν στην Τουρκία, απ’ όπου φαίνεται ότι θα δοθεί διέξοδος μέσω τάνκερ προς την Ευρώπη. Δεν ήταν άσχε τη εξάλλου και η πρόσφατη επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβένεεφ στην Τουρκία, όπου συμφωνήθη κε να εξεταστεί η συγχώνευση των αγωγών πετρελαί ου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και Σαμψούντα-Τσεϊχάν.
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά που αναφέραμε πιο πάνω για τον Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη..
Ελλάδα και Τουρκία την περασμένη βδομάδα συμφώνησαν στην προώθηση του διασυνδετικού αγωγού Τουρκίας- Ελλάδας- Ιταλίας (ITGI), αναγνωρίζοντας ότι αποτελεί μία εκ των προωθημένων επιλογών, με στρατηγικό στόχο να καταστήσει εφικτή τη μεταφορά των ποσοτήτων φυσικού αερίου της Μέσης Ανατολής και της Κασπίας στην Ευρώπη.
Τα ερωτήματα που εγείρονται και χρειάζονται απαντήσεις είναι:
- Η Τουρκία έχει μεγαλύτερες περιβαλλοντικές ευαισθησίες από την Ρωσία;
- Ο ΙTGI δεν επηρεάζει το περιβάλλον, είναι “ειδικού τύπου περιβαλλοντικός αγωγός”;
- Υπάρχουν περιβαλλοντικές μελέτες, ή υπογράψαμε “αέρα πατέρα” ;
- Θα πρέπει η κυβέρνηση άμεσα να ξεκαθαρίσει και να ενημερώσει τη Βουλή και τον ελληνικό λαό για το τι ακριβώς ζήτησε η τουρκική πλευρά σχετικά με τον αγωγό φυσικού αερίου ITGI, τη διασύνδεση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και την ηλεκτροδότηση των νησιών του Αιγαίου από την Τουρκία, τη συμμετοχή της Τουρκίας στην ανάπτυξη των ΑΠΕ, καθώς και τις προθέσεις της κυβέρνησης για συνεργασία με την τουρκική πλευρά γενικότερα στον τομέα της ενέργειας.
Φαίνεται φίλοι μου ότι: Ο αγωγός Τουρκίας- Ελλάδας- Ιταλίας (ITGI), “αγαπάει” το περιβάλλον.
http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2010/05/itgi.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου