- Σε «πολεμικό συναγερμό» έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις της Βόρειας Κορέας ο ηγέτης της, Κιμ Γιόνγκ-Ιλ και όπως όλα δείχνουν, Βόρεια και Νότια Κορέα, είναι ένα βήμα πριν τον πόλεμο
Ο Λευκός Οίκος τόνισε πως η απόφαση της Βόρειας Κορέας, κάθε άλλο παρά συμφέρει τον λαό της μακροπρόθεσμα. «Η Νότια Κορέα διαθέτει μια από τις πλέον δυναμικές οικονομίες στον κόσμο. Η Βόρεια Κορέα έχει μια φθίνουσα οικονομία, το παραδέχονται και οι ίδιοι. Η Βόρεια Κορέα δεν είναι σε θέση να φροντίσει τους πολίτες της ή να θρέψει το λαό της» επισήμανε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Π.Τζ. Κρόουλι.
Όλα ξεκίνησαν όταν ο βορειοκορεατικός στρατός κατηγόρησε το πολεμικό ναυτικό της Νότιας Κορέας ότι παραβίασε τα βορειοκορεατικά χωρικά ύδατα και απείλησε τη Σεούλ με στρατιωτική απάντηση, μετέδωσε το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA. Νωρίτερα, Βορειοακορεάτες που έχουν διαφύγει από τη χώρα αποκάλυψαν ότι ήδη ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ιλ έχει θέσει τις ένοπλες δυνάμεις σε κατάσταση συναγερμού.
Μέσα σε διάστημα δέκα ημερών, αναφέρει η Βόρεια Κορέα, δεκάδες νοτιοκορεατικά πλοία παραβίασαν τα σύνορα, σύμφωνα με το KCNA. "Είναι μια σκόπιμη πρόκληση που έχει στόχο να υποδαυλίσει μια άλλη στρατιωτική σύγκρουση στην Κίτρινη Θάλασσα και κατά συνέπεια να οδηγήσει σε μια πολεμική φάση".
"Αν οι εισβολές αυτές συνεχιστούν, ο Βορράς θα εφαρμόσει στρατιωτικά μέτρα για να προασπίσει τα χωρικά του ύδατα και ο Νότος θα θεωρηθεί υπεύθυνος των συνεπειών".
Εκπρόσωπος του νοτιοκορεατικού υπουργείου Άμυνας διέψευσε οιαδήποτε παραβίαση των βορειοκορεατικών χωρικών υδάτων.
Οι απειλές αυτές διατυπώνονται σε ένα ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα μεταξύ των δύο χωρών, την ώρα που η Σεούλ έχει απειλήσει ότι η Βόρεια Κορέα θα "πληρώσει το τίμημα", καθώς κατηγορεί την Πιονγκγιάνγκ ότι βύθισε νοτιοκορεατικό πολεμικό πλοίο.
Την Τρίτη, κατά τις συνομιλίες με το κινέζο απεσταλμένο στη Σεούλ, η Νότια Κορέα προσπάθησε να πείσει το Πεκίνο να τη βοηθήσει ώστε να επιβληθούν νέες κυρώσεις σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ. Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η Κίνα «εκτιμά ότι ο διάλογος προτιμάται από την αναμέτρηση» και ότι ελπίζει «ειλικρινά ότι όλες οι πλευρές θα διατηρήσουν ήπιους τόνους και θα επιδείξουν αυτοσυγκράτηση». Η Κίνα, από τους ελάχιστους συμμάχους της Βόρειας Κορέας, δεν ένωσε τη φωνή της με τις διεθνείς καταδίκες σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ, δηλώνοντας ότι θα προβεί στη δική της "αξιολόγηση" για το ναυάγιο.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου