Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Tο Oscar για το «σκληρότερο χτύπημα» από το Ελληνικό οικονομικό ναυάγιο...

  • Υπάρχει «ένα φορτίο χρέους» στις χώρες της ΕΕ όπου κανείς δεν ξέρει ακριβώς πόσο είναι και οι αγορές δεν υπογράφουν σε κάποιο σχέδιο για να το αντιμετωπίσουν. Το γεγονός είναι ότι κάποιος πρόκειται να χάσει χρήματα και μάλιστα πολλά...!
Όπως θα έλεγαν και στη τελετή των Oscar στο Hollywood: οι υποψήφιοι που θα έχουν την τιμή είναι:
• Όποιος έχει δανείσει χρήματα στις χώρες της «Club Med», συμπεριλαμβανομένων τράπεζες στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες
• τράπεζες και κονδύλια που δίνουν επιχειρήσεις στους πιστωτές της «Club Med»
• φορολογούμενοι στην ΕΕ και τις ΗΠΑ που καλούνται να εγγυηθούν για τις «χτυπημένες» χώρες, είτε άμεσα είτε μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου
• οι αποταμιευτές, οι συνταξιούχοι και οι μελλοντικές γενιές. Εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφασίζει να τυπώσει χρήματα για να πληρώσει για το χρέος αυτό είναι επειδή οι αγορές θα επωφεληθούν από τα επιτόκια που οι οφειλέτες μπορούν να αντέξουν.
Η κατηγορία για τον μεγαλύτερο «ηττημένο» από το οικονομικό ναυάγιο περιέχει μεγάλα ονόματα υποψηφίων...!
Εάν ανοίγαμε το φάκελο των υποψηφίων θα διαπιστώναμε ότι ηττημένοι είναι εκείνοι στους οποίους η Ελλάδα και άλλοι κυρίαρχοι χρεώστες οφείλουν τα χρήματα. Αυτοί οι δανειστές όπου με ελεύθερη θέληση, χορήγησαν δάνεια στην αναζήτηση αυτού που θεώρησαν ισόμετρο με τον κίνδυνο που εκείνοι υπέθεταν.
Στους πολιτικούς που είναι πλέον θέμα πολέμου ή ειρήνης, η παρεμπόδιση του Ευρωπαϊκού «προγράμματος». Εάν το ευρώ καταρρεύσει, ή εάν η ζώνη του ευρώ συρρικνωθεί, το Ευρωπαϊκό «πρόγραμμα» θα βρεθεί σε ένα τέλμα, με τις συνέπειες που θα καταγραφούν στην αιματηρή ιστορία της Ευρώπης.
Λιγότερο αποκαλυπτικά, ακολουθεί ο Γαλλικός φόβος σχετικά με την όποια «αναδόμηση» και αν υπάρξει, ότι θα αποτύχουν στον έλεγχο των οικονομικών πολιτικών των μεμονωμένων χωρών μελών. Η μόνη ερώτηση είναι ποιά μορφή θα έχει η επίσημη κεντρική «αναδόμηση» και ποιές ποινικές ρήτρες θα επιβληθούν στα κράτη που έχουν κάνει τις οικονομικές παραβάσεις.
Οι οικονομολόγοι βλέπουν τα πράγματα κάπως διαφορετικά. Η Ελλάδα με το χρέος έχει δημιουργήσει έναν «ηθικό κίνδυνο» σε άλλες χώρες , όπου ακόμα κι αν είναι μικρές, είναι πάρα πολύ μεγάλες για να οδηγήσουν την ΕΕ στην αποτυχία. Εάν , σύμφωνα με το πρόγραμμα, η ΕΕ δανειστεί τα χρήματα προκειμένου να πληρωθεί το Ελληνικό χρέος, θα έχει μεταφέρει τον κίνδυνο για τον ισολογισμό της ζώνης του ευρώ δεδομένου ότι δεν μπορεί να αποβληθεί το χρέος με το δανεισμό! Θα μπορούσαμε να διαβεβαιώσουμε τους επενδυτές ότι οι «απρόθυμοι» Γερμανοί στέκονται πίσω από τους Έλληνες. Αλλά οι αγορές λένε ότι δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα διαθέσιμα από το Βορρά. Σύντομα το φορτίο της επίλυσης του προβλήματος θα περάσει στους πιστωτές της Ελλάδας!
Εκτός αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρχίζει να τυπώνει χρήματα για να πληρώσει το κυρίαρχο χρέος δίνοντας ομόλογα . Κανένας δεν πιστεύει την υπόσχεση του Jean-Claude Trichet ότι δεν θα συμβεί δηλαδή κάτι τέτοιο. Η αγορά αυτών των ομολόγων «δημιουργεί ερωτήματα για την ανεξαρτησία της ΕΚΤ», ισχυρίζεται ο John Taylor του Πανεπιστήμιου του Stanford. Αντ' αυτού όπως προβλέπουν οι ειδικοί, είναι πιθανό να δούμε μια «πλημμύρα» του ευρώ, που θα οδηγήσει την αξία του κάτω από το $1.10.
Τέλος, θα υπάρξει και μια αύξηση στο Γερμανικό τρόμο: Ο Γερμανικός τρόμος του πληθωρισμού και της δυσαρέσκειας έχει ήδη κάνει αισθητή την παρουσία του. Από την άλλη βέβαια το «χαμηλότερο» ευρώ φέρνει την ευθυμία στους βιομηχάνους. Η Banco Santander της Ισπανίας, και η Groupe Danone της Γαλλίας θα προσχωρήσουν σε Siemens και BMW AG της Γερμανίας. Αυτή όμως είναι μόνο μια μικροσκοπική ακτίνα ηλιοφάνειας μέσω των σύννεφων που δεν θα διαλυθούν έως ότου συμβούν πραγματικά θεμελιώδεις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου