Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Η Τράπεζα της Ελλάδας κρύφτηκε πίσω από το "φουστάνι" της Ευρωπαϊκής Τράπεζας!!!

  • Ύστερα από τους «πυροβολισμούς» από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής την πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων Β. Παπανδρέου, η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος εξακολουθεί να μη δίνει στη δημοσιότητα τα κρίσιμα έγγραφα που ζήτησαν οι βουλευτές και… προτιμά να κρύβεται στο… φουστάνι της ΕΚΤ, για να μη δώσει λόγο στην ελληνική Βουλή
Με μια κίνηση που καταρρακώνει τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου και συνιστά σαφή προσπάθεια αποπροσανατολισμού και αποφυγής του… φωτισμού σκοτεινών παραμέτρων της ελληνικής κρίσης, η ΤτΕ έδωσε χθες στη δημοσιότητα επιστολή μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ προς τον υποδιοικητή Γ. Παπαδάκη, η οποία αναφέρεται στο γνωστό θέμα των επικρίσεων που δέχεται η ΤτΕ, ότι με την εισαγωγή από τις 5 Οκτωβρίου της αυτοματοποιημένης ανακύκλωσης (automated recycling) των ανεκτέλεστων εντολών πώλησης (failed orders) ενίσχυσε τους κερδοσκόπους της ελληνικής αγοράς ομολόγων.
Προφανές είναι, ότι η κάλυψη της ΕΚΤ αναζητήθηκε εσπευσμένα χθες, όταν κατατέθηκε η ιδιαίτερα εύστοχη ερώτηση δέκα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Αλλιώς, θα πρέπει να εκληφθεί ως σατανική σύμπτωση, το γεγονός, ότι η επιστολή της αυστριακής Γκέρτρουντ Τούμπελ-Γκούγκερελ προς τον κ. Παπαδάκη έχει ημερομηνία 20 Μαΐου, που συμπίπτει με την ημερομηνία κατάθεσης της ερώτησης των βουλευτών.
Από την επιστολή γίνεται σαφές, ότι όντως η ΤτΕ δεν είχε την παραμικρή υποχρέωση να φέρει το automated recycling στην ΗΔΑΤ από τον Οκτώβριο του 2009, αφού ακόμη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο πλαίσιο του Target 2, αυτή η διαδικασία θα εισαχθεί υποχρεωτικά το … 2014. Φαίνεται, λοιπόν, ότι για λόγους που μόνο η ΤτΕ μπορεί να εξηγήσει, σπεύσαμε να εφαρμόσουμε στην ελληνική αγορά ομολόγων μια ευρωπαϊκή καινοτομία πολλά χρόνια πριν καταστεί υποχρεωτική από αντίστοιχες ευρωπαϊκές συμφωνίες.
Κατά τα άλλα, η συμπαθέστατη αυστριακή τραπεζίτης, καταθέτει σε επίπεδο… καφενείου (χωρίς να επικαλείται κάποια επιστημονική μελέτη) την άποψή της για τη συσχέτιση που μπορεί να έχει το automated recycling με τις ακραίες κερδοσκοπικές κινήσεις κατά των ελληνικών ομολόγων. Πολύ βολικά για την επιχειρηματολογία που προσπαθεί να καταστήσει πειστική η ΤτΕ, η αυστριακή τραπεζίτης αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι:
- Σχετικά με την αναφορά σας στο ενδεχόμενο διασύνδεσης αφενός των «ανοιχτών πωλήσεων» (short-selling), από την πλευρά της διαπραγμάτευσης, και αφετέρου του recycling στην πλευρά του διακανονισμού, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο συνεχίζονται οι συζητήσεις, οι οποίες μέχρι τώρα δεν έχουν θεμελιώσει οποιαδήποτε λογική σύνδεση των δύο ζητημάτων.
- Εξ όσων γνωρίζουμε, το short-selling είναι μία επιθετική στρατηγική διαπραγμάτευσης, που κατά κανόνα δεν επηρεάζεται από τις διαδικασίες διακανονισμού. Επομένως είναι απίθανο ένα μέτρο που εισήχθη για να διευκολύνει τον διακανονισμό να είχε οποιαδήποτε επίπτωση στις πρόσφατες εξελίξεις στην ελληνική αγορά κρατικών ομολόγων.
- Σχετικά με αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρόσφατες εποπτικές πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν σε ορισμένες αγορές της ΕΕ για τον έλεγχο του short-selling δεν προβλέπουν οποιαδήποτε αλλαγή της χρονικής περιόδου του recycling και εστιάζονται μόνο στις απαιτήσεις διαφάνειας και υποβολής στοιχείων όσον αφορά το διακανονισμό των συναλλαγών επί τίτλων.
Η ΤτΕ ίσως πιστεύει ότι με αυτές τις απαντήσεις του στελέχους της ΕΚΤ «καθαρίζει» τη δημόσια συζήτηση για το θέμα και «ξεπλένει» τις ενδεχόμενες ευθύνες της. Πλην όμως, ούτε το συγκεκριμένο στέλεχος της ΕΚΤ, ούτε η ίδια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως θεσμός, μπορούν να διεκδικούν σε μια δημόσια συζήτηση για θέματα ζωτικής σημασίας για ένα κράτος το ρόλο του… αλάθητου Πάπα, που αρκεί να παραθέσει μερικές «λογικές» σκέψεις, χωρίς στοιχεία και επιστημονικά πορίσματα, για να βάλει τέλος σε μια συζήτηση.
Για το αν έχει «θεμελιωθεί λογική σύνδεση» μεταξύ κερδοσκοπίας και όρων διακανονισμού, η αυστριακή τραπεζίτης απλώς μεταφέρει μια προσωπική άποψη, βασισμένη στη δική της εμπειρία, αλλά η ΕΚΤ δεν είναι ο καταλληλότερος φορέας για να κρίνει αποφάσεις της ΤτΕ, αφού εν προκειμένω και η ίδια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι στη θέση του ελεγχόμενου, όταν ελέγχεται μια εθνική κεντρική τράπεζα μέλος της. Πολύ περισσότερο, όταν δεν κομίζει το παραμικρό στοιχείο για να θεμελιώσει μια άποψη που προβάλλει, αλλά αρκείται σε γενικολογίες επιπέδου τραπεζικού καφενείου.
Η ουσία είναι, ότι η ΤτΕ παραμένει υπό έλεγχο και θα πρέπει το συντομότερο να καταθέσει στη Βουλή –και άρα στο δημόσιο διάλογο- τα έγγραφα που έχουν ζητήσει οι βουλευτές.
Ποιά έγγραφα έχουν ζητήσει οι βουλευτές να κατατεθούν:
1. Η αλληλογραφία μεταξύ της Νομικής Υπηρεσίας και της Διοίκησης της ΤτΕ για το θέμα αυτό, καθώς και σχετικές γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων νομικών της Νομικής Υπηρεσίας.
2. Όλα τα στοιχεία συναλλαγών των θεματοφυλακών των Τραπεζών και της ΤτΕ επί τίτλων του ελληνικού δημοσίου για το χρονικό διάστημα από 05.10.2009 μέχρι 07.04.2010.
3. Τα πορίσματα της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου της ΗΔΑΤ για την τήρηση του κανονισμού, για το σχετικό διάστημα.
4. Τα αιτήματα της Ε.Ε.Τ. στις 05.10.2009 και 22.10.2009 με ΑΠ: 690 και ΑΠ:691
5. Η απόφαση του τότε αρμόδιου(;) Διευθυντή κ. Μιχαλόπουλου που αλλάζει την διαδικασία, όπως και η απόφαση στις 10.12.2009 που καταργούνται οι κυρώσεις.
6. Η πράξη της Διοίκησης με ΑΠ: 158 στις 10.02.2010, και
7. Η ενημέρωση που εστάλη στο Euroclear στις 29.10.2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου