- Η ελληνική δημοσιονομική κρίση αποδείχθηκε τελικά "μάννα εξ ουρανού" για τα "αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου", για "ενημερωμένους" χρηματιστές και για πολύ μεγάλες εμπορικές τράπεζες, "ποντάροντας" όλοι τους σε πιθανή στάση πληρωμών από την Αθήνα
"Οι πρώτοι εκ των δύο προμηθεύτηκαν αμέσως χρεόγραφα αντιστάθμισης από τυχόν ελληνική χρεοκοπία, ποντάροντας χρήματα σ' αυτήν τελικά δε απαλλάχτηκαν από αυτά πριν από την υλοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ΕΕ (από 750 δισ. ευρώ)", ανέφερε ο αναλυτής της Μεσάερτ Ασετ Μάνατζμεντ της Νέας Υόρκης Γκρέγκορι Βολοχίν.
Οι κερδισμένοι
Πρώτα απ' όλα, οι πολύ μεγάλες εμπορικές τράπεζες, όπως οι "Goldman Sachs","JP Morgan", "Deutsche Bank" και αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου αρχίζοντας, βέβαια, από εκείνο του κ. Τζον Πόλσον στη Νέα Υόρκη.
Μεταξύ 3-7 Μαΐου, πόνταραν εκατοντάδες εκατομμύρια δολαρίων την ώρα που απαξιώνονταν τα 10ετή ελληνικά κρατικά ομόλογα, όπως εξηγεί ο αναλυτής του "Λούϊς Κάπιταλ μάρκετ" του Παρισιού, Αντουάν Χαλμ.
Μέσα στον Απρίλιο όλοι αυτοί κερδοσκοπούσαν αισχρά αναφορικά με πιθανή ελληνική χρεοκοπία, προμηθευόμενοι χρεόγραφα που τους "ασφάλιζαν" εφόσον αυτή συνέβαινε, τις ονομαζόμενες ομολογίες "SWAPS OF DEFAULT CREDIT", με τις οποίες -απόλυτα νόμιμα - θα κέρδιζαν οι ίδιοι εκατομμύρια δολάρια, εάν χρεοκοπούσε η Ελλάδα.
Απ αυτά απαλλάχτηκαν, μόλις κατέστη σαφές ότι η ΕΕ θα "κάλυπτε" οικονομικά την οικονομία της Ελλάδας, που αδυνατούσε να δανειστεί στις ξένες αγορές.
Στους κερδισμένους και το αμερικανικό δολάριο.Έπαιξε άριστα τον ρόλο της "αξίας-καταφύγιο" εν μέσω αβεβαιοτήτων, συγκεντρώνοντας πρακτικά σχεδόν όλα τα ποσά από τα ρευστοποιούμενα ευρώ, διαμορφώνοντας σαφώς υπέρ του δολαρίου τη διμερή ισοτιμία. Επίσης κέρδη αποκόμισαν τα αμερικανικα κρατικά ομόλογα, αλλά και ο χρυσός με την ουγκιά να ξεπερνά τα 1200 δολάρια.
Στους κερδισμένους επίσης Κίνα και κράτη στη Μέση Ανατολή που αγόρασαν μαζικά σ' αυτήν τη συγκυρία πολλά αμερικανικά κρατικά ομόλογα.
Οι χαμένοι
- Οι γαλλικές και γερμανικές εμπορικές τράπεζες, πολύ εκτεθειμένες στα ελληνικά χρεόγραφα - 50 δισ.ευρώ οι πρώτες, 30 δισ.ευρώ οι δεύτερες. Αμβλύνθηκαν οι ζημιές αυτές όταν η διαπραγμάτευση αυτών των χρεογράφων έγινε ανετότερη και πολλά από αυτά αγοράστηκαν από την ΕΚΤ.
- Οι ιδιώτες που επενδύουν στα χρηματιστήρια, όπου οι τιμές των τίτλων συμπιέστηκαν υπερβολικά εξαιτίας διάχυτων πολλών φόβων αυτόν τον καιρό.
- Το ευρώ. Μόνον μεταξύ 3-7 Μαΐου, το ευρώ υποτιμήθηκε 7% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. Χειρότερο: και διάρκεια θα έχει η κίνηση αυτή και το ευρώ δεν κρίνεται, πλέον, "αξιόπιστη εναλλακτική λύση" έναντι του αμερικανικού νομίσματος.
- Κατ' εξοχήν, ανάμεσα στις Κεντρικές τράπεζες, η ίδια η ΕΚΤ, που υποχρεώθηκε "να αγοράσει δημόσιο χρέος (ελληνικό, ισπανικό, πορτογαλικό) ", υπονομεύοντας η ίδια το κύρος της, σύμφωνα με την εκτίμηση πολλών μη-κυβερνητικών ευρωπαίων οικονομικών παρατηρητών.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου