Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009


ΛΟΝΔΙΝΟ Μυστικός πράκτορας των Βρετανών ήταν ο Μπενίτο Μουσολίνι κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η ΜΙ5 τον στρατολόγησε το 1917, στα 34 χρόνια του, όταν ήταν εκδότης εφημερίδας στην Ιταλία, και του έδινε 100 στερλίνες την εβδομάδα επί περίπου έναν χρόνο.

Αυτό αποκαλύπτει ο ιστορικός του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ Πίτερ Μάρτλαντ, εκτιμώντας μάλιστα ότι εκείνη την εποχή για τη βρετανική μυστική υπηρεσία αυτά τα χρήματα ήταν μια «καλή επένδυση», σημερινού ύψους περίπου 6.400 ευρώ εβδομαδιαίως. Ο Μουσολίνι ήταν πρόθυμος όχι μόνο να πιέσει ώστε η Ιταλία να συνεχίσει να μάχεται στο πλευρό των Συμμάχων δημοσιεύοντας προπαγανδιστικά κείμενα στην εφημερίδα του «Ιl Ρopolo d΄Ιtalia», αλλά και να εξασφαλίσει ότι «ομάδες κρούσης» θερμόαιμων εθνικιστών θα χτυπούσαν πολίτες που διαδήλωναν υπέρ της ειρήνης.

Την εξουσιοδότηση για τις πληρωμές του μελλοντικού δικτάτορα υπέγραφε ο Σάμιουελ Χόαρ, βρετανός βουλευτής και άνθρωπος της ΜΙ5 στη Ρώμη, ο οποίος είχε πρώτος αναφέρει τη συγκεκριμένη στρατολόγηση με μια μικρή σημείωση στα απομνημονεύματά του το 1954. Οι λεπτομέρειες όμως της συμφωνίας αποκαλύφθηκαν πρόσφατα από τον κ. Μάρτλαντ.

Ο μελλοντικός «Ντούτσε» είχε την υποχρέωση να συνεχίσει την προπαγάνδα μέσω της «Ιl Ρopolo d΄Ιtalia», αλλά είχε επίσης υποσχεθεί στον Χόαρ ότι θα έστελνε βετεράνους του ιταλικού στρατού να δείρουν διαδηλωτές υπέρ της ειρήνης στο Μιλάνο, επιχείρηση-πρόδρομος εκείνων που θα αναλάμβαναν οι ομάδες των μελανοχιτώνων που δημιούργησε τα επόμενα χρόνια.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1920 ο Μουσολίνι ανακηρύχθηκε δικτάτορας. Το 1935 οι αποικιακές του φιλοδοξίες για την Αφρική τον έφεραν και πάλι σε επαφή με τον παλαιό «εργοδότη» του, ο οποίος είχε εξελιχθεί σε υπουργό Εξωτερικών. Εκείνος υπέγραψε το σύμφωνο Χόαρ-Λαβάλ, σύμφωνα με το οποίο ο έλεγχος της Αβησσυνίας παραχωρούνταν στην Ιταλία. Το σύμφωνο προκάλεσε τέτοιο σκάνδαλο που τον ανάγκασε σε παραίτηση.

tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου