Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Μόσχα... αδειάζει Χίλαρι

Ο Βλ. Πούτιν χαρακτήρισε πρόωρο το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων στο Ιράν
«αδειάζοντας» τη Χίλαρι Κλίντον

Λάθος εκτίμηση φαίνεται πως είχε κάνει η Ουάσιγκτον όσον αφορά την προθυμία της Μόσχας για νέα εποχή στις διμερείς σχέσεις ή μπορεί η ρωσική ηγεσία να είναι αποφασισμένη να «πουλήσει ακριβά» την ανταπόκρισή της στα καλέσματα της νέας εποχής στον Λευκό Οίκο.

Τα αποτελέσματα του ταξιδιού της Χίλαρι Κλίντον στη Μόσχα κατατείνουν στο συμπέρασμα πως οι Ρώσοι «άδειασαν εντελώς» την επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να εκθέτουν... «διακριτικά» την Αμερικανίδα υπουργό, η οποία παρά το «φιάσκο» επέμενε και χθες να προβαίνει σε δηλώσεις που δέχονταν σε χρόνο μηδέν τη ρωσική διάψευση...
Μόσχα... αδειάζει Χίλαρι

Σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή η Χίλαρι Κλίντον εμφανίστηκε να δηλώνει πως εάν η διεθνής κοινότητα αποφασίσει επιπλέον κυρώσεις κατά του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, και η Ρωσία θα συμφωνήσει.

«Είμαι πολύ ευχαριστημένη για τον τρόπο με τον οποίο υποστήριξαν οι Ρώσοι τη διεθνή προσπάθεια», προσέθεσε η Κλίντον, επαναλαμβάνοντας εν ολίγοις την προχθεσινή της δήλωση μετά τις συνομιλίες της με τον Ρώσο ομόλογό της, Σεργκέι Λαβρόφ.

Ομως, ο Λαβρόφ μετά τις συνομιλίες με την Κλίντον είχε χαρακτηρίσει «αντιπαραγωγική» την υιοθέτηση κυρώσεων προκειμένου να «συρθεί» η Τεχεράνη σε συνομιλίες για τα πυρηνικά της σχέδια.

Ελάχιστες ώρες μετά την πρωινή συνέντευξη της Κλίντον στο δίκτυο ABC, ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, αισθάνθηκε την ανάγκη να επανέλθει στο θέμα της στάσης της Μόσχας έναντι των κυρώσεων και μάλιστα προειδοποίησε τις μεγάλες δυνάμεις να μην προχωρήσουν στην επιλογή των «επιπλέον κυρώσεων» διότι κάτι τέτοιο είναι «πρόωρο».

«Δεν είναι ανάγκη να τρομάξουμε τους Ιρανούς», δήλωνε ο Πούτιν στους δημοσιογράφους από το Πεκίνο όπου βρισκόταν για επίσημη επίσκεψη. «Πρέπει να αναζητήσουμε έναν συμβιβασμό. Αν δεν βρεθεί συμβιβασμός, και οι συνομιλίες καταλήξουν σε φιάσκο, τότε θα δούμε», είπε χαρακτηριστικά.

Αλλά, απ ό,τι φαίνεται, η Ρωσία δεν εμφανίζεται εξαιρετικά συγκρατημένη μόνο στο θέμα των πυρηνικών του Ιράν. Χθες ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ, και επικεφαλής των διαπραγματευτών με τους Αμερικανούς, αναφέρθηκε στο θέμα του αναθεωρημένου σχεδίου ασφάλειας της Ουάσιγκτον, λέγοντας: «Πριν ξεκινήσουμε να μιλάμε για τεχνική συνεργασία, χρειάζεται να έχουμε μία πολιτική βούληση και να απαντήσουμε σε ένα βασικό πολιτικό ερώτημα: Εχουμε κοινή θεώρηση των προκλήσεων ασφαλείας στον κόσμο;», είπε χαρακτηριστικά.

ΜΑΡΙΑ ΚΡΑΛΛΗ
kralli@pegasus.gr
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου