Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - ΜΟΝΣΑΝΤΟ

Η Μονσάντο δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Αποτελεί τη μεγαλύτερη πολυεθνική εταιρεία στον τομέα της γεωργικής βιοτεχνολογίας με επίκεντρο των δραστηριοτήτων της την έρευνα και την παραγωγή γεωργικών ειδών καλλιέργειας. Η Μονσάντο αποτελεί την πρώτη εταιρεία στον κόσμο στην παραγωγή χημικών βοτάνων για προστασία και ενίσχυση των φυτών, όπως και την παραγωγή γενετικά τροποποιημένων σπόρων για καλλιέργεια, κατέχοντας το εξωπραγματικό 80% της παγκόσμιας αγοράς.

Με σχεδόν 17.000 υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο και κέρδη που το 2007 ξεπέρασαν τα 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια, η Μονσάντο έχει ως όραμα να φέρει μια καινούργια εποχή στις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων, αλλάζοντας στην ανάγκη και την ίδια την ανθρώπινη φύση.

Η εταιρεία έχει μια μακρά παράδοση στην έρευνα και παραγωγή χημικών προϊόντων, που χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν το Agent Orange, χημικό που χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο του Βιετνάμ, επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον βιομηχανικές ουσίες και προσθετικές ουσίες στο φαγητό. Από τη δεκαετία του ’90 έγινε η πρώτη εταιρεία που κυκλοφόρησε στην αγορά γενετικά τροποποιημένους σπόρους πρώτης γενιάς, συνοδεύοντας αυτή την κίνηση με μια απίστευτη εκστρατεία διαφήμισης και προώθησης των «θετικών στοιχείων» των μεταλλαγμένων και της ανάγκης να περάσει η ανθρωπότητα σε νέα εποχή. Ανάμεσα στους δημοφιλέστερους μεταλλαγμένους σπόρους που κυκλοφορεί στην αγορά είναι αυτοί για τη σόγια, το βαμβάκι, το αραποσίτι, τη ζάχαρη, το σιτάρι, το λάδι, το ρύζι, τις πατάτες κ.ά. Οι μεταλλαγμένοι καρποί είναι έτσι φτιαγμένοι ώστε να αντέχουν τα φυτά σε όλες τις καιρικές συνθήκες και εποχές του χρόνου, να αντιστέκονται στις φυσιολογικές ασθένειες της φύσης, να αναπτύσσονται γρηγορότερα και περισσότερο από το συνηθισμένο. Χ αρακτηριστική είναι μια νέα ορμόνη που απελευθέρωσε η Μονσάντο στην αγορά με μορφή ένεσης, που καθιστά τις αγελάδες ικανές να παράγουν περισσότερο γάλα. Επόμενο βήμα της εταιρείας είναι η χημική παρέμβαση σε πηγές νερού, ιδίως σε χώρες με λειψυδρία.

Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, η Μονσάντο δραστηριοποιείται σε μια βιομηχανία όχι ιδιαίτερα δημοφιλή στο κοινό. Μάλιστα, ακόμη και η επίσημη αντίδραση από πλευράς Ε.Ε. να μην αναγνωρίζει την ελεύθερη διακίνηση μεταλλαγμένων στην ευρωπαϊκή αγορά, δυσχεραίνει το εφιαλτικό όραμα της εταιρείας για ένα νέο κόσμο. Αντίθετα, η Μονσάντο δεν αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, όπου και εδρεύει. Οι στενές σχέσεις με όλα τα νομοθετικά σώματα στις ΗΠΑ είναι κοινό μυστικό, ενώ οι σκανδαλώδεις συνδέσεις της εταιρείας στην κυβέρνηση Κλίντον είχαν κάνει τον γύρο του κόσμου. Το ίδιο ισχύει και τώρα με την κυβέρνηση Μπους, με τον τελευταίο μάλιστα να διορίζει στο υπουργείο Περιβάλλοντος σε θέση-κλειδί υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας. Όμως το ακόμη χειρότερο που κάνει η Μονσάντο είναι ότι διασφαλίζει την επιλογή των επιστημόνων που συμμετέχουν σε επιτροπές δικαιοδοσίας παγκοσμίως σχετικά με τα μεταλλαγμένα, για να περνά σίγουρα τη θέση της. Η συντριπτική πλειοψηφία των επιστημόνων που εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις έως και ανοιχτό πόλεμο εναντίον των μεταλλαγμένων, «παραιτούνται», απολύονται ή περιθωριοποιούνται από τις θέσεις τους. Η άποψή τους δύσκολα φτάνει στα ΜΜΕ, κυρίως στην Αμερική, παρότι είναι συντριπτική στους επιστημονικούς κύκλους.

Το ανοιχτό φίμωμα της ανησυχούσας επιστημονικής κοινότητας και ο έξυπνος έλεγχός της με άτομα-πιόνια είναι μόνο μία πτυχή βέβαια των πρακτικών μάρκετινγκ της Μονσάντο. Το 1997 η ηρεμία της αμερικανικής κοινωνίας διαταράχθηκε όταν δύο δημοσιογράφοι του καναλιού Φοξ κατήγγειλαν δημόσια ότι απολύθηκαν από τη διοίκηση του καναλιού, μία μέρα πριν προβληθεί το ντοκιμαντέρ τους για τη Μονσάντο. Μετά την άμεση παρέμβαση της εταιρείας το σοκαριστικό υλικό δεν προβλήθηκε ποτέ. Σε άλλες περιπτώσεις η Μονσάντο προχωρά κατευθείαν και σε μηνύσεις εναντίον όσων λένε δυσφημιστικά για τη δράση της πράγματα, όπως συνέβη με πολλές οικολογικές ακτιβιστικές ομάδες (Σνόουμπολ) ή το περιοδικό Ecologist.

Μηνύσεις όμως γίνονται και εναντίον γεωργών, αν διαπιστωθεί ότι χρησιμοποιούν πατέντες μεταλλαγμένων της Μονσάντο για καλλιέργεια. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός Καναδού αγρότη που έχασε τη μάχη στις δικαστικές αίθουσες παρότι απέδειξε ότι οι μεταλλαγμένες ουσίες που βρέθηκαν στη γη του ήταν αποτέλεσμα της ευρείας χρήσης χημικών σε παρακείμενες γεωργικές εγκαταστάσεις της Μονσάντο. Η γειτνίαση εδαφών συμβατικής ή βιολογικής καλλιέργειας με αντίστοιχα όπου χρησιμοποιούνται ευρέως μεταλλαγμένες ουσίες αποτελεί και τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων και τη δημόσια υγεία. Ακόμη χειρότερα, καθιστά τα εδάφη περισσότερο εξαρτημένα στα χημικά και οδηγεί αναπόφευκτα σε μια βιοχημική γεωργία. Αυτός είναι και ο βαθύτερος στόχος της Μονσάντο, που προσβλέπει σε μια «βιομηχανία» σπόρων, καθώς οι γεωργοί θα αναγκάζονται να αγοράζουν κάθε χρόνο καινούργιους αντί να φυλάνε τους παλιούς, όπως παλιά.

Η θεσμική αντίσταση που έχει βρει η εταιρεία σε σημαντικό κομμάτι του παγκόσμιου Βορρά την έχει κάνει να στρέφει την προσοχή της στον «φτωχό και πεινασμένο Νότο», όπου είναι πιο εύκολο να περάσει μια κουλτούρα μεταλλαγμένων τροφών. Ο Τρίτος Κόσμος για μία ακόμη φορά πληρώνει τον φόρο του ανέξοδου πειραματισμού δυτικών πολυεθνικών, δίχως να υπάρχει ανάγκη λογοδοσίας. Κι όμως, ακόμη κι έτσι υπάρχουν αντιστάσεις, και μάλιστα σθεναρές. Στην Ινδία η απόφαση της κυβέρνησης για «απελευθέρωση» της παραγωγής βαμβακιού προσέκρουσε στις έντονες αντιδράσεις των ινδικών αγροτικών κινημάτων, με αποτέλεσμα να αποσυρθεί. Ο αγώνας ενάντια στα μεταλλαγμένα θα είναι διαρκής και δύσκολος αλλά συνάμα και τοπικός, εθνικός, οικουμενικός.

http://truth.freeforums.org/topic-t4310.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου