Οι έριδες και οι καβγάδες έχουν μπει πλέον ανάμεσα στους μουσουλμάνους υποψήφιους βουλευτές στην Θράκη. Ο λόγος, το αξίωμα, η δόξα, αλλά και τα χρήματα που κρύβονται πίσω από τη θέση του βουλευτή.
Η έντονη φημολογία περί "αλλαγής προσώπων" που επιδιώκει η Άγκυρα, έχει επιφέρει μεγάλη νευρικότητα και δημιουργεί έντονες και έκρυθμες καταστάσεις ανάμεσα στους υποψηφίους που τρέχουν να κερδίσουν ψήφους, αλλά ταυτόχρονα "φυλάνε τα πρόβατα" για να μην χάσουν και από τους "παλιούς" ψηφοφόρους τους.
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, «επίθεση Μαλκότς» για ανεύρεση ψηφοφόρων πραγματοποιείται τις τελευταίες ημέρες, στα χωριά που αποτελούν τον πυρήνα των ψηφοφόρων του Μάντατζη (υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ), με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν έντονες καταστάσεις όταν ο Μαλκότς (υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ) επισκέφθηκε το χωριό όπου κατοικεί ο αδελφός του Μάντατζη.
Η "επίσκεψη" αυτή (προς ανεύρεση ψηφοφόρων) ξεσήκωσε τον αδελφό Μάντατζη, ο οποίος επιτέθηκε φραστικά στον Μαλκότς φωνάζοντας και κατηγορώντας τον ως «διασπαστή». Τελικά, ο "εκλεκτός" του Σαρνίτς εκδιώχθηκε κακήν κακώς και κατόρθωσε να διαφύγει κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή από το χωριό του Μάντατζη, γλιτώνοντας από άγριο απειλούμενο ξυλοδαρμό…!
Αν και ουσιαστικός κίνδυνος δεν υφίσταται για τον κύριο Μάντατζη, αφού ο άλλος του αντίπαλος (μουσουλμάνος) μέσα στο ΠΑΣΟΚ είναι η ξαδέλφη του, η οποία εργάζεται και ως γραμματέας του στο βουλευτικό του γραφείο (φαίνεται πως σύμφωνα με το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής έτσι πρέπει να γίνονται οι προεκλογικοί αγώνες και έτσι δίνονται οι καλύτερες επιλογές για ψήφιση και επιλογή κοινοβουλευτικών εκπροσώπων) και ως εκ τούτου, αποτελεί μηδενική απειλή για τον μέχρι χθες βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στο νομό Ξάνθης.
Όμως, ο Μάντατζη, που έχει ήδη χαρακτηρισθεί ως «κακό παιδί» από την «Συμβουλευτική Επιτροπή της Μειονότητας» (χαρακτηρισμένη και ως κυβέρνηση του βουνού, που εδρεύει στον Εχίνο Ξάνθης) φοβάται αρκετά πιθανή «αντικατάστασή» του από τους «ειδικούς» του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής και επικέντρωση του ενδιαφέροντος του Τούρκου Προξένου στο πρόσωπο του κυρίου Μαλκότς…
Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο πως το τελευταίο διάστημα «έχουν χώσει τα φίδια» τον κύριο Μάντατζη, ο οποίος αρνήθηκε να συνεισφέρει χρηματικά στην μετάβαση των μουσουλμάνων σε ιερό τέμενος στην Κωνσταντινούπολη, χορηγεία την οποία έκανε κάθε χρόνο κατά τις τελευταίες ημέρες της νηστείας του Ραμαζανιού…!
Στις υποψηφιότητες των μουσουλμάνων που υπάρχουν, σε αυτές τις εκλογές, είναι χαρακτηριστική η «τάση» για ανάδειξη νέων προσώπων (κυρίως στο νομό Ξάνθης, με την «τουρκάλα» Ζεϊμπέκ και τον «αριστερό» Μαλκότς), που δείχνει και κάποια στροφή της Άγκυρας μετά από την δεδομένη αποτυχία των ήδη υπαρχόντων «εκλεκτών» να προσεγγίσουν τους μουσουλμάνους της Θράκης και να ενισχύσουν τα «ποσοστά» δύναμης της Άγκυρας στην περιοχή. Η Ζεϊμπέκ (για την οποία έχουν ήδη γραφεί πολλά σχετικά με τον παρελθόν της και τον «τουρκισμό» της) και ο Μαλκότς (ο οποίος αποτελεί το νέο «αστέρι» του Τουρκικού Προξενείου, σύμφωνα με απόψεις των απλών μουσουλμάνων) εμφανίζονται για πρώτη φορά και ανησυχούν (ή θα έπρεπε να ανησυχήσουν) τις αρμόδιες υπηρεσίες, κυρίως για τον ρόλο που έχουν αναλάβει να παίξουν στις μελλοντικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης.
Η αβεβαιότητα για το βουλευτικό μέλλον του Μάντατζη έχει μετατραπεί αυτόματα σε ελπίδα γι άλλους υποψηφίους, τόσο στο νομό Ξάνθης όσο και στην γειτονική Κομοτηνή (στην οποία οι επιρροές του Τουρκικού Προξενείου είναι πολύ ισχυρές) και δημιουργεί λογικές απορίες για τις βλέψεις της Άγκυρας και τις ισορροπίες (ή ανισορροπίες) που θέλει να επιφέρει στην πολιτική ζωή της Θράκης. Σε περίπτωση που οι «ειδικοί» της Άγκυρας προβλέπουν αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ, θα θελήσουν να στηρίξουν όλες τις υποψηφιότητες των μουσουλμάνων σε Ξάνθη και Κομοτηνή, προκειμένου να μπορούν να ασκήσουν την μεγαλύτερη δυνατή πίεση στο κυβερνών κόμμα (η περίπτωση της αυτοδύναμης κυβέρνησης έχει κριθεί πως, εάν συμβεί, θα είναι οριακή με 152 ή 153 βουλευτές). Εάν όμως η Άγκυρα έχει γενικότερες βλέψεις, και πιστεύει πως δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία, αλλά και πως το ΣΥΡΙΖΑ θα μπει στην Ελληνική Βουλή και θα συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ σε μία πιθανότατη κυβέρνηση συνεργασίας, τότε πολύ πιθανό είναι να αλλάξει τις μέχρι τώρα ισορροπίες και να θελήσει να μεταφέρει πίεση και στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ για να μπορεί ανά πάσα στιγμή να διαλύσει την Ελληνική κυβέρνηση με ταυτόχρονα «χτυπήματα» των μουσουλμάνων βουλευτών τόσο από το ΣΥΡΙΖΑ όσο και από το ΠΑΣΟΚ.
Μία τέτοια περίπτωση, αν και κρίνεται πολύ δύσκολο να γίνει πραγματικότητα, θα δώσει την ευχέρεια στους φανατικούς κύκλους (που περιφέρονται γύρω και μέσα από στο Τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής) να εμφανίσουν ένα «τουρκικό κίνημα Θράκης»… ξεκινώντας νέες και πολύ επικίνδυνες διεργασίες στην ακριτική αυτή περιοχή. Δεν πρέπει να λησμονείται σε καμία περίπτωση πως κύριος σκοπός της Άγκυρας είναι μία «ανεξάρτητη Θράκη» και αυτό είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί μόνον εάν υπάρξει μία «Κοσοβοποίηση» της Ελληνικής Θράκης.
Οι επερχόμενες εκλογές μπορεί να ανησυχούν τον κύριο Μάντατζη, για το πολιτικό του μέλλον (κυρίως λόγω της τάσης του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής να αλλάξει τα πρόσωπα που το εκπροσωπούν στην Θράκη), αλλά είναι γεγονός πως θα έπρεπε να έχουν ανησυχήσει πολύ περισσότερο τις ελληνικές αρχές, τα ελληνικά κόμματα και τους έλληνες βουλευτές και πολίτες. Στην Θράκη παίζονται πολλά περισσότερα από όσα αυτή τη στιγμή διαφαίνονται και ο ρόλος της Άγκυρας γίνεται εντονότερος καθημερινά, μέσω των συχνότατων υπενθυμίσεων του γνωστού τόξου «Κύπρος – Αιγαίο – Θράκη» που έχει θέσει ως μέτωπα αγώνων του ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, κύριος Νταβούτογλου αλλά και η εν γένει επιθετική πολιτική της Άγκυρας.
Ο κίνδυνος να έχουν η Ξάνθη και η Κομοτηνή περισσότερους μουσουλμάνους βουλευτές από ότι στο παρελθόν, γίνεται εντονότερος από την σχεδόν βέβαιη μετάβαση των μουσουλμάνων ψηφοφόρων από Σμύρνη και Κωνσταντινούπολη, κίνηση που θα επηρεάσει σαφέστατα το εκλογικό αποτέλεσμα και τον πολιτικό χάρτη της Θράκης. Μάλιστα, την Παρασκευή, πριν από τις εκλογές, αναμένεται να δοθούν και οι τελικές κατευθύνσεις μέσα στα τεμένη από την Άγκυρα. Μάλιστα, αναμένεται να γίνει προσεκτικός διαμοιρασμός των ψήφων (για να σταλεί σαφές μήνυμα προς την Αθήνα) έτσι ώστε να στηριχθούν κατάλληλα οι μουσουλμάνοι υποψήφιοι. Στο παρελθόν έχει αποδειχθεί πως υπήρξαν πολλές αποκλίσεις από τους μουσουλμάνους της Θράκης, σε σχέση με τις εντολές της Άγκυρας. Το τι θα γίνει στις εκλογές της Κυριακής και το πώς ακριβώς θα «ανταποκριθούν» οι μουσουλμάνοι της Θράκης στις διαταγές του τούρκου προξένου κυρίου Σαρνίτς και της Άγκυρας, είναι άγνωστο, αν και θεωρείται αρκετά πιθανό «η άρνηση υπακοής» να επαναληφθεί από τους Έλληνες Πομάκους (κυρίως της Ξάνθης) και να σταλεί σαφές μήνυμα στους φορείς του εκτουρκισμού της Ελληνικής Θράκης…
Αναμένοντας, λοιπόν, το «κήρυγμα» των ιμάμηδων, ας συγκεντρωθούμε περισσότερο ως Έλληνες ψηφοφόροι, απέναντι στα σχέδια της Τουρκίας για την Ελλάδα και ειδικότερα για την Θράκη. Καλούμαστε την Κυριακή, μουσουλμάνοι και χριστιανοί να αναδείξουμε τους εκπροσώπους μας, τους βουλευτές εκείνους που θα προσπαθήσουν για το καλό της χώρας αλλά και φυσικά για το καλό των Ελλήνων πολιτών και όχι για τα συμφέροντα της Άγκυρας. Με αυτή την σκέψη, καλά θα κάνουμε να σκεφτούμε περισσότερο το εθνικό συμφέρον, παρά το κομματικό ή μικροκομματικό.
Εξάλλου, εάν θέλουμε να χτίσουμε ένα σπίτι, σαφέστατα μας χρειάζεται οικόπεδο, γιατί χωρίς αυτό, όσα χρήματα και αν διαθέτουμε θα είναι άχρηστα… Και ο νοών νοείτω…
Κωνσταντίνος
Kostasxan
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου