Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

Δίδυμες χαμηλές πτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι

Από την Δευτέρα 15 Ιουνίου, τυπικώς έχει τεθεί σε ισχύ το θερινό μορατόριουμ που απαγορεύει τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων στο Αιγαίο.
Με τον πλέον σαφή τρόπο, η Τουρκία απέδειξε το πρωί της Πέμπτης ότι αδιαφορεί για το μορατόριουμ και αντί για -την επιθυμητή από την ελληνική κυβέρνηση- «κόσμια» συμπεριφορά, διατάσσει (ή επιτρέπει) τις στρατιωτικές της δυνάμεις να συμπεριφέρονται στο Αιγαίο περίπου σαν ταραξίες.
Δύο λεπτά πριν τις 11 το πρωί της Πέμπτης, οκτώ τουρκικά μαχητικά (4 F-16 και 4 F-4) μπήκαν απροειδοποίητα στο FIR Αθηνών και στη συνέχεια εισέβαλαν σε περιοχές μέσα στον ελληνικό εναέριο χώρο. Στις 11.02, τα ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας κατέγραψαν απλώς τα δύο τουρκικά Φάντομ να πετούν πολύ χαμηλά σε ύψος 500 μέτρων (1500 πόδια) πάνω από το Φαρμακονήσι. Κυριολεκτικά λίγα δευτερόλεπτα μετά, έξι τουρκικά αεροσκάφη έκαναν χαμηλή πτήση πάνω και από το Αγαθονήσι. Αυτήν τη φορά, τα τέσσερα τουρκικά Φάντομ και τα δύο F-16 πέταξαν 2500 πόδια (περίπου 800 μέτρα) πάνω από τις ακτές του Αγαθονησίου.
Σαν να μην τρέχει τίποτα, αφού ολοκλήρωσαν την… εκπαιδευτική τους πτήση, όπως αποκαλούν οι Τούρκοι στρατηγοί τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και τις πτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, βγήκαν από το FIR Αθηνών, από την περιοχή βορείως της Σάμου.
"Η πτήση πάνω από ελληνικά νησιά προφανώς και δεν μπορεί να θεωρηθεί σαν εκπαιδευτική δραστηριότητα" υποστηρίζουν αξιωματικοί του Πενταγώνου.
Ενδεικτικό της συμπεριφοράς με την οποία αντιμετωπίζει το πανίσχυρο τουρκικό γενικό επιτελείο το μορατόριουμ είναι το γεγονός ότι μέσα στις τρεις πρώτες μέρες ισχύος του, έχουν καταγραφεί 21 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, έχουν σημειωθεί έξι εικονικές αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών, ενώ συνολικά 44 αεροσκάφη έχουν εισβάλει στο FIR Αθηνών χωρίς να έχουν καταθέσει σχέδια πτήσης.
«Παρενόχληση» σλοβακικού αεροσκάφους
Συστάσεις να απομακρυνθεί από τον "τουρκικό" (όπως υποστήριξαν οι Τούρκοι) εναέριο χώρο απηύθυναν το πρωί της Πέμπτης 18 Ιουνίου, μέσω ραντάρ, οι τουρκικές υπηρεσίες στο πλήρωμα μονοκινητήριου αεροσκάφους τύπου τσέσνα από τη Σλοβακία που πετούσε στο Αιγαίο, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Frontex» της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την επιτήρηση της εθνικής ακτογραμμής και την αποτροπή μεταφοράς λαθρομεταναστών σε ελληνικά νησιά.

Την ώρα που οι Τούρκοι εισβάλουν στο FIR Αθηνών και τον ελληνικό εναέριο χώρο όποτε το επιθυμούν χωρίς να ενημερώνουν τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, απαίτησαν από αεροσκάφος της Σλοβακίας (που συνδράμει τις ελληνικές υπηρεσίες στην προσπάθεια ελέγχου της λαθρομετανάστευσης) να απομακρυνθεί από τον ελληνικό εναέριο χώρο και παρά το γεγονός ότι το μικρό αεροσκάφος πετούσε εντός περιοχής που ανήκει αποκλειστικά σε ελληνική ευθύνη.
Δύο φορές, διαδοχικά στις 05.55 και στις 06.30 το πρωί της Πέμπτης, οι αξιωματικοί των τουρκικών ραντάρ κάλεσαν στον ασύρματο το Σλοβάκο πιλότο και του ζήτησαν να απομακρυνθεί από τον τουρκικό εναέριο χώρο!

Απο το μπλογκ Δελτίο των 11

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου