Μάχη για να αποτραπεί αρνητική γνωμοδότηση σε βάρος της Ελλάδας για τη χρήση του ονόματος της Μακεδονίας από τα γειτονικά Σκόπια, έδωσαν τα Μέλη της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Επιτροπή των Περιφερειών της Ε.Ε, με επικεφαλής τον Υπερνομάρχη Δράμας - Καβάλας - Ξάνθης και Αντιπρόεδρο της Ε.Ν.Α.Ε. κ. Κων/νο Τάτση.
Απειλώντας προς στιγμήν και με αποχώρηση, μέσα σε κλίμα έντασης, ο Υπερνομάρχης κος Κων/νος Τάτσης και η Ελληνική Αντιπροσωπεία πέτυχαν τελικώς να αποτρέψουν τη δυσμενή εξέλιξη και να οδηγήσουν το θέμα σε έναν αξιοπρεπή συμβιβασμό για τις ελληνικές θέσεις, όπως τόνισαν σχετικά παρατηρητές της συνεδρίασης. Συγκεκριμένα, το θέμα προέκυψε κατά την Ολομέλεια της Επιτροπής των Περιφερειών που έγινε στις Βρυξέλλες.
Μεταξύ των θεμάτων που επρόκειτο να συζητηθούν υπήρχε και το Σχέδιο Γνωμοδότησης της κας Jasmine Vidmar από την Σλοβενία και Μέλος της Ομάδας των Φιλελευθέρων, η οποία πρότεινε να υιοθετήσει η Επιτροπή των Περιφερειών την άποψη ότι το όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας δεν αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη χώρα αυτή. Θέση που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις ελληνικές θέσεις.
Η Ελληνική Αντιπροσωπεία, στην οποία, πλην του Επικεφαλής του Υπερνομάρχη κου Κων/νου Τάτση, μετείχαν από την Ε.Ν.Α.Ε., οι Νομάρχες Ηρακλείου κα Ε.Σχοιναράκη – Ηλιάκη, Πιερίας κος Γ. Παπαστεργίου, Αθηνών κος Ι.Σγουρός, Χίου κος Π.Λαμπρινούδης και ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Πειραιά, κ. Κ.Τζατζάνης και από ΚΕΔΚΕ, ο Δήμαρχος Λεωνιδίου κος Δ.Τσιγκούνης και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Λιβαδειάς κος Χ.Παλαιολόγος και Σκιάθου κος Δ.Πρεβεζάνος, χρειάστηκε να κινηθεί σε τρία επίπεδα.
Πρώτον, στην ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος όπου το αρνητικό κλίμα που υπήρχε αρχικά για τις ελληνικές θέσεις ανετράπη, μετά από δυναμική παρέμβαση του Υπερνομάρχη κου Κων/νου Τάτση, ο οποίος μάλιστα προς στιγμήν απείλησε να αποχωρήσει οριστικά από τη συνεδρίαση. Τελικώς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αποδέχθηκε τη θέση του Υπερνομάρχη ο οποίος χαρακτήρισε «απολίτικη και ανιστόρητη» την προτεινόμενη Γνωμοδότηση.
Δεύτερον: Στο Σοσιαλιστικό Κόμμα όπου επίσης υπήρχε αρνητικό κλίμα για τις ελληνικές θέσεις, πράγμα που δεν επέτρεψε την αλλαγή της επίσημης γραμμής, δεδομένου ότι η επίμαχη αναφορά σχετικά με το ρόλο του ζητήματος της ονομασίας για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ, αποτελούσε Τροπολογία που είχε υποβληθεί αρχικά από την Δανέζα Συντονίστρια της Σοσιαλιστικής Ομάδας, την κα Lund. Παρόλα αυτά οι προσπάθειες των Ελλήνων κέρδισαν τις εντυπώσεις μετριάζοντας και την στάση κορυφαίων Μελών του Σοσιαλιστικού Κόμματος κατά την συζήτηση που ακολούθησε στην Ολομέλεια
Τελικά, κατά την εξέταση της Γνωμοδότησης στην Ολομέλεια το ζήτημα οδηγήθηκε μετά από διαπραγματεύσεις σε Συμβιβασμό και υιοθετήθηκε μια ουδέτερη διατύπωση.
Μιλώντας σχετικά, και υπεραμυνόμενος της Ελληνικής θέσης, ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης κος Κων/νος Τάτσης σημείωσε μεταξύ άλλων:
«Η Ελλάδα, δεν έχει ως στόχο να αποκλείσει τα Σκόπια από την Ε.Ε. Αντιθέτως, θέλει να συμβάλλει στην ευρωπαϊκή τους πορεία. Η υιοθέτηση όμως των παράλογων θέσεων τους σε σχέση με το όνομα γεννά περισσότερη αλαζονεία, περισσότερους εθνικισμούς και απομακρύνει την προοπτική της συνεργασίας των λαών των Βαλκανίων…»
Απο το μπλογκ Kostasxan-Ας μιλήσουμε επιτέλους
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου