Σάββατο 27 Ιουνίου 2009

Αναξιόπιστο το δολάριο για την Κίνα που ζητάει νέο αποθεματικό νόμισμα

Καθαρή πρόκληση για τις ΗΠΑ

Την έκκλησή της για τη δημιουργία ενός νέου παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος επανέλαβε σήμερα η κεντρική τράπεζα της Κίνας και πρότεινε να αναλάβει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ τη διαχείριση μέρους των συναλλαγματικών αποθεμάτων των μελών του.
«Για να αποφευχθούν οι ελλείψεις στο βασικό αποθεματικό νόμισμα, χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα νέο νόμισμα, το οποίο δεν θα συνδέεται με τις οικονομίες των εκδοτών», αναφέρει η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας στην ετήσια έκθεσή της για την οικονομία, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Ο διοικητής της τράπεζας, Ζου Ξιαοτσουάν, είχε ζητήσει τον περασμένο Μάρτιο τη δημιουργία ενός νέου αποθεματικού νομίσματος, το οποίο θα αντικαταστήσει το δολάριο. Την κυριαρχία του δολαρίου έχει αμφισβητήσει και η Ρωσία, με τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ να προτείνει στις 5 Ιουνίου τη χρήση ενός μείγματος εθνικών νομισμάτων, πρ0κειμένου να μειωθεί η εξάρτηση από το αμερικανικό νόμισμα.
Η έκθεση της κινεζικής τράπεζας άσκησε νέες πιέσεις στο δολάριο, το οποίο υποχωρούσε στις 14:00 (ώρα Ελλάδος) στα 1,4084 δολάρια ανά ευρώ, πιέζοντας έτσι τις οικονομικές συναλλαγές κυρίως των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι η αρχή ενός κύκλου εκατέρωθεν ισχυρών πιέσεων ή βρισκόμαστε μπροστά στην απαρχή της οριστικής κατάρρευσης των ΗΠΑ σαν οικονομική υπερδύναμη; Η ανοιχτή αμφισβήτηση αλλά και η πρόταση από την πλευρά της Κίνας, δημιουργεί μεγάλη οικονομική πίεση στον Λευκό Οίκο και συντείνει σε μία προσπάθεια τερματισμού χειραγώγησης της παγκόσμιας οικονομίας από τον αμερικανικό παράγοντα.
Αυτή η κίνηση όμως μπορεί να κλιμακώσει την ένταση που ήδη υπάρχει ανάμεσα σε Πεκίνο και Ουάσιγκτον και να ξεκινήσει μία αρκετά έντονη περίοδο, ακόμη και σε στρατιωτικό επίπεδο. Το σίγουρο είναι πως σε καμία περίπτωση οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν την μεταβολή της ισχύουσας κατάστασης, όπου το δολάριο -αν και πληγωμένο σοβαρά- κυριαρχεί, γεγονός που προσφέρει την δυνατότητα έμεσης επικυριαρχίας των αμερικανών σε οικονομίες άλλων χωρών.

Απο το μπλογκ Kostasxan-Ας μιλήσουμε επιτέλους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου