Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

Τα Απορρητα Έγγραφα του πολέμου 1973

Στον πόλεμο του 1973 οι Άραβες πήραν την εκδίκηση τους για την ήττα του πολέμου των έξι ημερών το 1967. Οι Άραβες αιφνιδίασαν τους Ισραηλινούς, με σαρωτική επίθεση απελευθέρωσαν σε έξι ώρες τα πρώτα αραβικά εδάφη που είχε καταλάβει το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967

«Η έρευνα αυτή της «Ε» φωτίζει «άγνωστες» πτυχές της «αιφνιδιαστικής επίθεσης» των Αράβων τον Οκτώβριο του 1973, με βάση απόρρητα έγγραφα που αποχαρακτηρίστηκαν πρόσφατα. Εξηγεί «γιατί ήθελε ο Σαντάτ τον πόλεμο και πώς τον οργάνωσε» και «γιατί απέτυχαν οι μυστικές υπηρεσίες» των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Αποκαλύπτει τους «ρόλους» που έπαιξαν ο Φαϊσάλ και ο Χένρι Κίσινγκερ, στον πόλεμο και στην πρώτη συμφωνία ειρήνης μεταξύ Αιγυπτίων και Ισραηλινών». Στον πόλεμο του 1973 οι Άραβες πήραν την εκδίκηση τους για την ήττα του πολέμου των έξι ημερών το 1967. Οι Άραβες αιφνιδίασαν τους Ισραηλινούς, με σαρωτική επίθεση απελευθέρωσαν σε έξι ώρες τα πρώτα αραβικά εδάφη που είχε καταλάβει το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967. Ο πόλεμος αυτός ανέδειξε την μεγάλη αποτυχία των ισραηλινών και αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Ούτε η Μοσάντ ούτε η ΣΙΑ κατάφεραν να προβλέψουν ότι ο πόλεμος απελευθέρωσης αραβικών εδαφών πλησιάζει. Υποτίμησαν τους Άραβες και την θέληση τους για απελευθέρωση των κατεχομένων εδαφών τους. Υπερεκτίμησαν τις δυνατότητες της ισραηλινής πολεμικής μηχανής. Η ήττα του ισραηλινού στρατού θα ήταν ολοκληρωτική αν δεν είχαν εσπεύσει οι ΗΠΑ να προμηθεύσουν με ό,τι οπλισμό είχαν τον ισραηλινό στρατό.
Ο πόλεμος ξεκίνησε στις 6/10/1973 και στις 2.00 μ.μ, δηλαδή έξι ώρες πριν δύσει ο ήλιος, που εκείνη την ώρα έκαιγε τα μάτια των Ισραηλινών στρατιωτών, που είχαν αναπτυχθεί κατά μήκος της αμυντικής γραμμής Bar Lev. Οι Ισραηλινοί περίμεναν να ξεκινήσουν οι Αιγύπτιοι τον πόλεμο το απόγευμα, πριν δύσει ο ήλιος, όπως τους «πληροφόρησε» (!) ο Ασραφ Μαρούαν. Ολες οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και Ισραήλ έλεγαν ότι οι Αιγύπτιοι δεν θα μπορούσαν να διεξαγάγουν πόλεμο χωρίς ισχυρή πολεμική αεροπορία, ικανή να αντιμετωπίσει την ισραηλινή.
Συννημένα
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ 526.8 kB

http://indy.gr/other-press/ta-aporrita-eggrafa-toy-polemoy-1973

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου