Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

Η "επανάσταση" στην Μολδαβία made in USA;

Το σκηνικό είναι γνωστό, όπως αρέσει στα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης: Ενθουσιασμένοι νέοι Μολδαβοί αρπάζουν τα iPhones τους, τρέχουν στο κέντρο της πόλης και μέσο ίντερνετ και την πλατφόρμα "Twitter" ανοίγουν τον δρόμο για την επανάσταση εναντίον της κομμουνιστικής κυβέρνησης, η οποία φυσικά έκλεψε τις εκλογές! Αυτή την ιστορία την ζήσαμε ήδη σε παρεμφερή έκδοση, με τα πορτοκαλί, τα τριαντάφυλλα και τις τουλίπες, μόνο που αυτή την φορά τα ΜΜΕ περιόρισαν τα γεγονότα σε μερικά σλόγκαν, και τα επαναλάμβαναν τόσες φορές, ώστε χωρίς κάποιο έλεγχο να γίνουν δεκτά σαν πραγματικότητα!

Στα τελευταία γεγονότα της Μολδαβίας αρκεί μια ματιά στις ανταποκρίσεις των ΜΜΕ, για να καταλάβει κανείς τις τεράστιες αντιφάσεις μεταξύ της αντικειμενικής πραγματικότητας και των ειδήσεων για την "επανάσταση μέσο Twitter"! Οι διαμαρτυρίες, που ενισχύθηκαν την περασμένη Τρίτη, ξεκίνησαν όταν κυκλοφόρησε η φήμη ότι ο πρόεδρος του κομμουνιστικού κόμματος, Vladimir Voronin, παραποίησε τις κοινοβουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής, ώστε να μπορεί να παραμείνει στο πόστο του πέρα της καθορισμένης θητείας.Η εκλογική του νίκη ήταν αναμενόμενη.Ενώ τα ΜΜΕ επευφημούν την "αυθόρμητη" μαζική κινητοποίηση για την πτώση του Voronin, δεν χρειάζεται να ψάξει κανείς πολύ για να βρει επί όλης της σκηνής διασκορπισμένα τα αποτυπώματα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Ας κοιτάξουμε καταρχάς τα περί "Twitter".Σύμφωνα με ένα άρθρο των New York Times, μια από τις "επαναστάτριες" που ηγήθηκαν της κίνησης ισχυρίζεται ότι κατέβασε 15.000 κόσμο στους δρόμους με "έξι άτομα, 10 λεπτά σχεδιασμών και αποφάσεων, μερικών ωρών διανομής των πληροφοριών μέσο δικτύων, Facebook, Blogs, SMS και e-mails."! Αυτό είναι πολύ εντυπωσιακό!

Στο ίδιο άρθρο μαθαίνουμε ότι η Μολδαβία είναι μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης, γεγονός που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.Το μέσο μηνιαίο εισόδημα ανέρχεται εις τα 2.500 Lei, δηλ. 230 δολάρια! Σε σύγκριση με το μέσο μηνιαίο εισόδημα στην Αμερική, περίπου 4000 δολάρια, μπορεί κανείς να καταλάβει την πραγματική φτώχεια που επικρατεί στην Μολδαβία.

Όπως μπορούμε να διαπιστώσουμε στην ιστοσελίδα ενός από τους μεγαλύτερους παροχείς κινητών τηλεφωνικών συσκευών στην Μολδαβία, ένας νεαρός Μολδαβός θα έπρεπε να πληρώσει 6.600 Lei για ένα iPhone, δηλ. περίπου δυόμιση φορές το μηνιαίο του εισόδημα! Σε αναλογία, αυτό θα σήμαινε για έναν Αμερικανό περίπου 10.000 δολάρια! Επομένως δεν μπορούν να έχουν πολλοί νεαροί Μολδαβοί συσκευή iPhone! Μια απλή σύνδεση ίντερνετ μέσο DSL θα κόστιζε επίσης περίπου 500 Lei το μήνα, πάλι σε αναλογία αυτό θα σήμαινε για τον Αμερικανό 800 δολάρια! Πως μπορεί μια τόσο φτωχή χώρα να έχει τις δυνατότητες για τέτοιες πολυτέλειες;

Το γεγονός ότι παράλληλα με την λεγόμενη "πορτοκαλί επανάσταση" στην Ουκρανία, μια εξίσου φτωχή χώρα, είχε γεμίσει η αγορά με τηλεοράσεις τεχνολογίας πλάσμα, αφήνει τα ίδια ερωτηματικά όπως η σκέψη ότι χιλιάδες νεαροί Μολδαβοί θα διέθεταν τέτοια ποσά για να μπορούν να χρησιμοποιούν το "Twitter"!

Τι κρύβεται επομένως πίσω από την "επανάσταση"; Μια γρήγορη ματιά στην ιστοσελίδα μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης στην Μολδαβία, της "Hyde Park Organization", μιας οργάνωσης που πρωτοστατεί της προσπάθειας για την πτώση της εκλεγμένης κυβέρνησης, αποκαλύπτει μια ενδιαφέρον πληροφορία: Στην κάτω γωνία της σελίδας, δίπλα από το έμβασμα των ΗΠΑ, μπορεί να διαβάσει κανείς τα εξής: "Αυτή η ιστοσελίδα διατίθεται από το IATP (Internet Access and Training Program) δωρεάν.Το IATP είναι ένα πρόγραμμα του ECA (Bureau of Educational & Cultural Affairs), του υπουργείου εξωτερικών των ΗΠΑ, χρηματοδοτημένο στο πλαίσιο του FSA (Freedom Support Act)!

Αν ψάξουμε παραπέρα, θα δούμε ότι στην ιστοσελίδα της USAID (U.S. Agency for International Development), η κυβέρνηση των ΗΠΑ μέσο ξεχωριστών ιδρυμάτων όπως το "International Republican Institute" και το "National Democratic Institute" αφήνει να διαρρεύσουν μεγάλα χρηματικά ποσά προς την Μολδαβία μέσο προγραμμάτων με φανταχτερούς τίτλους όπως "Ενδυνάμωση δημοκρατικών πολιτικών δραστηριοτήτων στην Μολδαβία (SPA)"! Η USAID υπερηφανεύεται ότι με αυτά τα προγράμματα "αναδεικνύει νέους πολιτικούς ακτιβιστές, που μπορούν να διατυπώσουν και να ακολουθήσουν συγκεκριμένους πολιτικούς σκοπούς...".Επί αυτού δεν υπάρχει καμία αμφιβολία!

Ένα άλλο πρόγραμμα με τον τίτλο "Internet Access and Training Program" μας δίνει επιπλέον πληροφορίες για το από που έρχονται όλοι αυτοί οι "Twitter"! Σύμφωνα με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, αυτό το πρόγραμμα προμηθεύει "τοπικές κοινότητες με ελεύθερη πρόσβαση στο ίντερνετ για την λεπτομερής εκπαίδευση σε όλες τις πτυχές της πληροφοριακής τεχνολογίας".Χρησιμοποιούνται σε αυτή την εκπαίδευση και iPhones;

Τα ΜΜΕ που έχουν την όλη ιστορία ήδη έτοιμη στο τραπέζι δεν παίρνουν στα σοβαρά και αστειεύονται με τις κατηγορίες του Μολδαβού προέδρου ότι οι διαδηλώσεις ήταν "καλά προετοιμασμένες, καλά προνοημένες, συντονισμένες, σχεδιασμένες και χρηματοδοτημένες", αλλά αυτό ακριβώς δεν επικαλείται στην ιστοσελίδα της η USAID; Για πιο άλλο λόγο θα ήθελαν οι ΗΠΑ να εκπαιδεύσουν και να χρηματοδοτήσουν μη κυβερνητικές οργανώσεις με προγράμματα όπως το "Moldova Citizen Paticipation Program", των οποίων ο στόχος είναι, "να επεκτείνουν τις δυνατότητες των πολιτών για να επιφέρουν στις κοινότητες τους χειροπιαστές, θετικές αλλαγές...με την διάθεση εκπαίδευσης, συμβουλής και χρηματοδότησης έργων για τον πολίτη και ενδυνάμωση της ικανότητας μη κυβερνητικών οργανώσεων να κινητοποιήσουν την κοινότητα τους, για να επιφέρει αλλαγές και να θέσει την κυβέρνηση προ των ευθυνών της"; Στις προηγούμενες έγχρωμες επαναστάσεις είδαμε ότι υπήρξε κατάχρηση εννοιών όπως "Δημοκρατία", με σκοπό να κινητοποιήσουν αρκετούς ανθρώπους στους δρόμους και να ρίξουν μια εκλεγμένη κυβέρνηση.

Τι να κάνουμε; Για τον ίδιο λόγο οι ΗΠΑ χρηματοδότησαν τις προηγούμενες έγχρωμες επαναστάσεις.Για τον ίδιο λόγο οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την εγκατάσταση της πυραυλικής ασπίδας στην Πολωνία και Τσεχία.Για τον ίδιο λόγο οι ΗΠΑ υποστήριξαν τον φοβερό και ασταθή Saakashvili στην Γεωργία και τον εξόπλισαν στρατιωτικά.Για να περικυκλώσουν την Ρωσία.Να διατηρήσουν το παγκόσμιο Reich τους.Το 2003 ο Voronin ήταν ο "δημοκράτης" μας, όταν ήλθε σε σύγκρουση με την Ρωσία για την αποσχισμένη περιοχή της Υπερδνειστερίας και αρνούνταν να δώσει την συγκατάθεση του στο ρωσικό σχέδιο.Όταν αργότερα συμφώνησε με τους Ρώσους άρχισαν να κάνουν σχέδια για την αποκαθήλωση του.Όπως ανέφερε ένας παρατηρητής της περιοχής, η τωρινή ανταρσία είναι ενάντια στους κομμουνιστές (Voronin), οι οποίοι χθες ήταν οι δημοκράτες ενάντια στους κομμουνιστές της Υπερδνειστερίας! Άντε να βγάλεις άκρη!

Απαίτησε από ξένους ηγέτες υπακοή αλλιώς άσε τους να νοιώσουν τις επιπτώσεις.Αυτό είναι ένα πρότζεκτ που όχι μόνο είναι καταδικασμένο να αποτύχει, αλλά ήδη βρίσκεται στην διαδικασία της αποτυχίας! Έχει πάρει κανείς χαμπάρι ότι στην Αμερική υπάρχει ένας νέος πρόεδρος;
Μετάφραση από:TheLRCblog

Παλιότερο άρθρο του Infopigi
http://infopigi.blogspot.com/2009/04/made-in-usa.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου