Σε επιφυλακή βρίσκονται κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων γρίπης των χοίρων σε ανθρώπους που καταγράφηκαν σε Μεξικό και ΗΠΑ.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι ο ιός μπορεί να εξελιχθεί και να γίνει πολύ πιο επικίνδυνος. Γνωστοποίησε ότι έχει αρχίσει προκαταρκτική εργασία για την παρασκευή εμβολίου κατά της γρίπης, σε περίπτωση που χρειαστεί.
Από την Αθήνα, ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο γνωστοποίησε ότι η Επιτροπή συγκάλεσε κατεπείγουσα συνάντηση των υπουργών Υγείας. Ο κ. Μπαρόζο σημείωσε ότι είναι πολύ νωρίς να εκτιμηθεί η κατάσταση. "Παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις, σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη", τόνισε ο κ. Μπαρόζο.
Στο μεταξύ, στο Μεξικό, επιβεβαιώθηκαν 103 θανατηφόρα κρούσματα. Επίσης 400 άνθρωποι βρίσκονται στα νοσοκομεία από τα συνολικά 1.600 ύποπτα κρούσματα. ενώ συνολικά 1.300 ασθενείς έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία για εξετάσεις.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και οι Ηνωμένες Πολιτείες καθώς έχουν επιβεβαιωθεί 20 κρούσματα.
Στον Καναδά έξι άτομα που έχουν προσβληθεί από τη γρίπη σε ελαφριά μορφή, μετά από ταξίδι στο Μεξικό βρίσκονται σε καραντίνα.
Σε καραντίνα και 9 Κολομβιανοί ανακοίνωσαν οι αρχές της Μπογκοτά.
Συμπτώματα της γρίπης παρουσιάζουν, επίσης, 7 Ισπανοί και ένας Ισραηλινός ο οποίος νοσηλεύεται. Όλοι είχαν επισκεφτεί πρόσφατα το Μεξικό.
Εν τω μεταξύ, η Παγκόσμια Τράπεζα, ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει 25 εκατομμύρια δολάρια στο Μεξικό, για την προμήθεια εμβολίων και απαραίτητου υγειονομικού υλικού.
Παράλληλα, η Ιαπωνία αποφάσισε να ενισχύσει τους ελέγχους σε επιβάτες που φτάνουν στη χώρα από το Μεξικό, ενώ ο πρωθυπουργός Τάρο Ασο συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο και το ιαπωνικό υπουργείο Υγείας αρχίζει την παραγωγή εμβολίων.
Στην Ταϊλάνδη η κυβέρνηση εγκατέστησε στο διεθνές αεροδρόμιο της Μπανγκόκ συσκευές θερμικής ανίχνευσης θερμοκρασίας σώματος ως προληπτικό μέτρο.
Προληπτικά μέτρα στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα, ωστόσο λαμβάνονται προληπτικά μέτρα.
Το υπουργείο Υγείας απέστειλε οδηγίες για την αντιμετώπιση της γρίπης των χοίρων σε όλα τα νοσοκομεία.
Σε ετοιμότητα τέθηκαν τέσσερις θάλαμοι στο Σισμανόγλειο.
Γιατρός λοιμωξιολόγος θα βρίσκεται επί 24ωρου βάσεως στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ενώ θα υπάρχουν διακριτικά μέτρα ελέγχου στις πτήσεις εξωτερικού.
Η νόσος δεν μεταδίδεται από κατανάλωση μολυσμένου κρέατος αλλά μέσω των αιωρούμενα σωματίδια τόνισε στο ΣΚΑΪ ο καθηγητής κτηνιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης Σπύρος Κυριάκης. Σημείωσε ότι θα πρέπει να ελεγχθούν όλες οι κτηνιατρικές μονάδες στο Μεξικό και να θανατωθούν τα μολυσμένα με τον ιό ζώα.
www.skai.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου