Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

Έκτακτη συνεδρίαση για τη γρίπη

Στο Λουξεμβούργο συναντώνται οι υπουργοί υγείας της Ε.Ε για να συντονίσουν τις ενέργειες τους και να περιορίσουν τη μετάδοση της γρίπης των χοίρων.

Η υπηρεσία ελέγχου λοιμώξεων της Ε.Ε που εδρεύει στη Στοκχόλμη υποστηρίζει ότι η Ευρώπη ποτέ δεν υπήρξε καλύτερα προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο πανδημίας.

Αξιωματούχοι και ειδικοί από τις 27 χώρες μέλη βρίσκονται σε συνεχή επαφή από το περασμένο Σαββατοκύριακο για την από κοινού λήψη προληπτικών μέτρων και τη βελτίωση των θεραπευτικών μεθόδων.

Ήδη Βρετανία, Ισπανία, Αυστρία, Γερμανία και η Ελβετία έχουν επιβεβαιώσει την εμφάνιση κρουσμάτων.

Τις επόμενες μέρες η Ε.Ε αναμένει αύξηση των κρουσμάτων, αλλά δεν θεωρεί ότι υπάρχει λόγος πανικού.

Στην σύνοδο της Πέμπτης θα συζητηθεί το ενδεχόμενο ταξιδιωτικής οδηγίας για το Μεξικό, μετά από αίτημα της Γαλλίας.

Άλλες χώρες πάντως θεωρούν το μέτρο αυτό υπερβολικό.

Ο πρόεδρος του Μεξικού κάλεσε όλες τις επιχειρήσεις η λειτουργία των οποίων δεν είναι απολύτως "κρίσιμη" για την οικονομία της χώρας ή την δημόσια ασφάλεια να διακόψουν τη λειτουργία τους ως τις 5 Μαΐου.

Παρότρυνε επίσης τους πολίτες να μένουν στα σπίτια τους. 'Εκτιμάται ότι το κόστος της επιδημίας θα φτάσει τουλάχιστον στο 0,5% του ΑΕΠ της χώρας.

Στις ΗΠΑ, δεύτερη χώρα με νεκρό μετά το Μεξικό, έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα σε 11 Πολιτείες.

Σε κατάσταση εκτάκτου υγειονομικής ανάγκης για μια περίοδο 2 μηνών, με στόχο να αντιμετωπιστεί μια ενδεχόμενη επιδημία της νόσου, κήρυξε τη Νικαράγουα ο πρόεδρος της χώρας Ντανιέλ Ορτέγκα. Ενισχυμένα μέτρα κατά της διάδοσης του ιού λαμβάνονται και σε Κίνα, Ιαπωνία, Αυστραλία.

Στο μεταξύ, μια σειρά από on-line φαρμακεία "μαϊμούδες" έχουν αρχίσει να κατακλύζουν το Ίντερνετ με ηλεκτρονικά μηνύματα-σκουπίδια ("σπαμ") που διαφημίζουν δήθεν αντι-ιικά φάρμακα, όπως το Ταμιφλού, επιχειρώντας - για μια ακόμη φορά- να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία και την παγκόσμια ανησυχία για τη γρίπη των χοίρων.

Οι ειδικοί σε θέματα κυβερνο-ασφάλειας προειδοποιούν ότι οι χάκερ προσπαθούν, με τον τρόπο αυτό, να αποκτήσουν τα στοιχεία των πιστωτικών καρτών των εύπιστων -και φοβισμένων- πελατών, σύμφωνα με τους "Times του Λονδίνου". Ήδη εκατομμύρια μηνύματα "σπαμ" έχουν πλημμυρίσει το διαδίκτυο, επιχειρώντας, με το δέλεαρ της πώλησης φαρμάκων, να πείσουν τους υποψήφιους αγοραστές να αποκαλύψουν προσωπικά δεδομένα τους ή να κάνουν "κλικ" σε συνδέσμους που οδηγούν σε κακόβουλο λογισμικό.

Η McAfee, εταιρία που παράγει λογισμικό κατά των ιών, ανακοίνωσε ότι σχεδόν αμέσως μετά το ξέσπασμα του νέου κύματος γρίπης, διαπίστωσε απότομη αύξηση των "αντι-γριπικών σπαμ". Η εταιρία εκτιμά ότι ήδη τα σχετικά μηνύματα αποτελούν πάνω από το 2%της συνολικής παγκόσμιας διακίνησης ηλεκτρονικών μηνυμάτων.

http://www.skai.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου