Η πρόβλεψη έγινε από την Παγκόσμια Τράπεζα πέρυσι κι είναι σίγουρα εφιαλτική: πάνω από 70 εκατομμύρια νεκροί σε ολόκληρο τον κόσμο θα ήταν ο απολογισμός μιας σοβαρής πανδημίας. Το κόστος, δε, μιας πανδημίας γρίππης θα μπορούσε να φτάσει τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια, ήτοι 2,2 τρισεκατομμύρια ευρώ, και το παγκόσμιο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν να συρρικνωθεί σχεδόν κατά 5%.
Φυσικά, κανείς δεν μιλά τώρα (τουλάχιστον ακόμη) για πανδημία, αν και όλες οι χώρες, όπως είδαμε, παίρνουν προληπτικά μέτρα για ν'αποτρέψουν την εξάπλωση της γρίππης των χοίρων που έχει ήδη δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στο Μεξικό όπου τουλάχιστον 150 άνθρωποι έχουν ήδη βρει το θάνατο. Πλήττεται, όμως, και η... οικονομία της χώρας, αφού ο τουρισμός που είναι η τρίτη σε μέγεθος πηγή εσόδων του Μεξικού: μεγάλοι ταξιδιωτικοί οργανισμοί, όπως π.χ. η γερμανική ΤUI, ανακοίνωσαν πως αναστέλλλουν, για προληπτικούς λόγους, όλες τις πτήσεις προς την Πόλη του Μεξικού.
Αλλά πλήγμα δέχεται και η κτηνοτροφία του Μεξικού: αν και κανείς δεν μπορεί να κολλήσει τη γρίππη των χοίρων τρώγοντας χοιρινό, η Κίνα και η Ρωσία είναι μεταξύ των χωρών που απαγόρευσαν την εισαγωγή χοίρων και χοιρινού κρέατος από το Μεξικό.
Η Παγκόσμια Τράπεζα έσπευσε ήδη να χορηγήσει δάνειο 205 εκατομμυρίων δολαρίων στην κυβέρνηση Καλντερόν για την αντιμετώπιση της κρίσης που προκάλεσε η γρίππη των χοίρων στο Μεξικό—μια χώρα που δοκιμάζεται ιδιαίτερα εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης: την περασμένη εβδομάδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβλεπε ότι η μεξικανική οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος κατά σχεδόν 4%.
Κι άλλοι, όμως, πλήττονται εμμέσως πλήν σαφώς από την κρίση: αεροπορικές εταιρείες, και μάλισταν μεγάλες, είδαν τη Δευτέρα να πέφτει η αξία των μετοχών τους--από την Cathay Pacific ώς την Quantas κι απ'την British Airways και την Air France ώς την Lufthansa και την Ιberia. Ζημίες κατέγραψαν επίσης τη Δευτέρα και πολλοί ταξιδιωτικοί οργανισμοί, όπως και μεγάλες αλυσσίδες ξενοδοχείων.
Όπως έλεγε χαρακτηριστικά στο BBC ένας Βρετανός χρηματιστής, η γρίππη των χοίρων έμπηξε τα νύχια της στις αγορές, σκορπίζοντας ολόγυρα την αβεβαιότητα.
Oικονομικοί αναλυτές αποδίδουν κι αυτήν ακόμη τη μείωση τη Δευτέρα της τιμή του αργού πετρελαίου στις ανησυχίες που εκφράζονται για τις επιπτώσεις που θα είχε μια πανδημία γρίππης για την παγκόσμια οικονομία.
Υπάρχουν, όμως, και κερδισμένοι: οι μετοχές φαρμακευτικών εταιρειών (της ελβετικής Rοche, π.χ., που παρασκευάζει το Τamiflu, και της βρετανικής GlaxoSmithKline, που παρασκευάζει το επίσης αντιγριππικό Relenza) κατέγραψαν κέρδη, όπως επίσης και οι μετοχές βιομηχανιών που κατασκευάζουν ιατρικά γάντια (π.χ. της Τop Glove).
Ένα πρώτο συμπέρασμα απ'όλ'αυτά; Οι επενδυτές δεν έχουν πανικοβληθεί. Eίναι απλώς πολύ πιο προσεκτικοί, αν και, βεβαίως, ανησυχούν πως αν τα κρούσματα αυξηθούν κι εξαπλωθεί η γρίππη, ιδιαίτερα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, μπορεί να εκτροχιασθούν οι προσπάθειες που καταβάλλονται για την ανάκαμψη της οικονομίας.
Και, προς το παρόν, η εξάπλωση της νόσου, με όποιο όνομα και να την ξορκίζουν οι υγειονομικές αρχές, παραμένει υπαρκτή απειλή.
Γιατί το λέμε αυτό; Στο Ισραήλ, για παράδειγμα, όπου επίσης λαμβάνονται προληπτικά μέτρα, οι αρχές αρνούνται, για θρησκευτικούς λόγους, να πουν τη νόσο με τ'όνομά της, αφού προέρχεται από τους χοίρους που θεωρούνται ακάθαρτα ζώα. Μιλούν έτσι για τη γρίππη που ήλθε απ'το Μεξικό...
http://greece-salonika.blogspot.com/2009/04/blog-post_3076.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου