Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

Δύο Ρώσους διπλωμάτες απέλασε το ΝΑΤΟ μετά την αποκάλυψη σκανδάλου κατασκοπείας

Το ΝΑΤΟ απέλασε δύο Ρώσους διπλωμάτες ως αντίποινα σε σκάνδαλο κατασκοπείας, γράφουν την Πέμπτη οι Financial Times, αναφερόμενοι στην περίπτωση του υψηλόβαθμου στελέχους του υπουργείου Αμυνας της Εσθονίας που κρίθηκε ένοχος προδοσίας, επειδή παρέδιδε στη Μόσχα μυστικά της Συμμαχίας.
Μεταξύ των διπλωματών που απελάθηκαν είναι και ο γιος του πρεσβευτή της Μόσχας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Οι δύο Ρώσοι διπλωμάτες ήταν μέλη της ρωσικής αποστολής στο ΝΑΤΟ και είχαν εργαστεί ως πράκτορες για τη Μόσχα, γράφουν οι Financial Times επικαλούμενοι πηγές της Συμμαχίας, εξηγώντας ωστόσο ότι οι συγκεκριμένοι δεν εμπλέκονταν άμεσα στην υπόθεση της εσθονικής κατασκοπείας. Οι ίδιες πηγές εξηγούν ωστόσο η Συμμαχία έπρεπε να δώσει μία σκληρή απάντηση, ύστερα από τη ζημιά που προκάλεσε το σκάνδαλο.

Από τις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι δεν έχει να κάνει κανένα σχόλιο, ενώ διπλωμάτης της Συμμαχίας, υπό τον όρο ανωνυμίας, εξήγησε ότι «αυτή η απέλαση εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Γενικού Γραμματέα Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ και τυπικά δεν απαιτείται η έγκριση των 28 χωρών-μελών».

«Δεν σχολιάζουμε την πληροφορία αυτή» δήλωσε εξάλλου από τις Βρυξέλλες και η ρωσική αποστολή στο ΝΑΤΟ, στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο Χέρμαν Σιμ, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Αμυνας της Εσθονίας, καταδικάστηκε για προδοσία από δικαστήριο της χώρας του, τον περασμένο Φεβρουάριο, σε ποινή κάθειρξης 12 ετών και έξι μηνών, επειδή πούλησε μυστικά του ΝΑΤΟ στη Ρωσία.

Ο Χέρμαν Σιμ, 61 ετών, παρέδωσε στη Μόσχα μεταξύ 1995 και 2008 περισσότερα από δύο χιλιάδες μυστικά έγγραφα για την αμυντική πολιτική, τις εξωτερικές στρατιωτικές σχέσεις και τα πληροφοριακά συστήματα της Εσθονίας, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που σχετίζονται με το ΝΑΤΟ, στο οποίο η Εσθονία εντάχθηκε το 2004.

Οι πληροφορίες των Financial Times αναφέρουν ότι οι απελάσεις ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, την ίδια μέρα που πραγματοποιήθηκαν οι επίσημες συνομιλίες μεταξύ ΝΑΤΟ-Ρωσίας, για πρώτη φορά ύστερα από τη σύγκρουση Ρωσίας-Γεωργίας τον περασμένο Αύγουστο.
ΝΕΑ

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/04/blog-post_4719.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου