Εκθέσεις των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών για τις σχέσεις ανάμεσα σε αλβανούς πολιτικούς και σε εμπόρους ναρκωτικών, ανάμεσα σε ανθρώπους και όπλα. Χάρτες των Τιράνων, του Φιέρι και του Δυρραχίου όπου διακρίνονται οι δημόσιοι χώροι όπου συγκεντρώνονται οι ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος. Πληροφοριοδότες της Sisde (ιταλικές μυστικές υπηρεσίες) που παρεισέφρησαν ανάμεσα στους πρόσφυγες για να εντοπίσουν τους αλβανούς και κοσοβάρους λαθρεμπόρους ναρκωτικών οι οποίοι προσπαθούν να διαφύγουν. Το ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στο ιταλικό περιοδικό «L' Espresso» είναι αποκαλυπτικό για τις διασυνδέσεις αλβανών πολιτικών με το οργανωμένο έγκλημα.
Τα τελευταία τρία χρόνια οι πράκτορες των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή την εξέλιξη της κατάστασης στην Αλβανία και σε τακτά χρονικά διαστήματα στέλνουν αναφορές στη Ρώμη, οι οποίες περιλαμβάνουν μυστικά έγγραφα που οι δικαστές θα ήθελαν να αποκτήσουν και το περιοδικό «L' Espresso» κατόρθωσε να διαβάσει. Από αυτά αναδύεται η εικόνα μιας χώρας που ελέγχεται ακόμη, σε μεγάλο βαθμό, από το οργανωμένο έγκλημα. Στα μνημόνια τα οποία οι ιταλικές μυστικές υπηρεσίες συνέταξαν με βάση πληροφορίες που προέρχονται από «πηγές συνήθως αξιόπιστες» ή από επιτόπιες έρευνες εμφανίζονται ονόματα υπουργών της αλβανικής κυβέρνησης, πολιτικών της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, κυβερνητικών υπαλλήλων και αστυνομικών. Ολοι αυτοί φέρονται ότι συνδέονται με τους πλέον επικίνδυνους αρχηγούς της αλβανικής μαφίας. Το υλικό αυτό είναι ανεκτίμητο κυρίως για τις δικαστικές αρχές. Το «L' Espresso» λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι τα έγγραφα προορίζονται για αποκλειστική χρήση των μυστικών υπηρεσιών αποφάσισε να μη δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των προσώπων που αναφέρονται σε αυτά και να περιοριστεί στο να περιγράψει το περιεχόμενό τους. Ιδού λοιπόν τι αναφέρουν οι ιταλοί πράκτορες 007.
Στις 15 Νοεμβρίου του 1999 οι ιταλικές μυστικές υπηρεσίες καλούνται να ασχοληθούν με το λεπτό ζήτημα των «υπόπτων δραστηριοτήτων των μελών της κυβέρνησης Μέτα», η οποία ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας στις 29 Οκτωβρίου. Στο έγγραφο περιγράφεται το κλίμα Αγριας Δύσης που επικρατεί στα Τίρανα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συνέλεξαν οι πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών, οι συγγενείς δύο τουλάχιστον υπουργών της κυβέρνησης του Ιλίρ Μέτα του 31χρονου πολιτικού που άρχισε την καριέρα του το 1990 και διετέλεσε πρόεδρος της ευρωσοσιαλιστικής αλβανικής ομοσπονδίας φέρονται αναμεμειγμένοι σε υποθέσεις λαθρεμπορίου.
Στο έγγραφο αναφέρεται ότι ασκήθηκαν πιέσεις στο υπουργείο Μεταφορών σχετικά με την ανάληψη έργου για κατασκευή σιδηροδρομικού δικτύου. Αναφέρεται επίσης ότι μέλη μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης, μετά από έρευνα που διενήργησαν, κατηγορούν τη σύζυγο ενός υπουργού ότι υπεξαίρεσε μεγάλο μέρος των κονδυλίων στη διάρκεια της κρίσης του Κοσσυφοπεδίου. Τα μέλη της ίδιας οργάνωσης βάλλουν κατά της συζύγου ενός άλλου μέλους της αλβανικής κυβέρνησης, η οποία «βρίσκεται στον κύκλο των Αλβανών που εμπλέκονται στο διεθνές λαθρεμπόριο ναρκωτικών». Δραστηριότητα την οποία, σύμφωνα με τις ιταλικές μυστικές υπηρεσίες, η σύζυγος του υπουργού ασκούσε σε συνεργασία με τον γιο ενός πρεσβευτή χώρας του πρώην ανατολικού μπλοκ. Το γεγονός πληροφορήθηκε εκτός από τους μυστικούς πράκτορες και η αλβανική αστυνομία: το όνομα του λαθρεμπόρου «είχε αναφερθεί σε πολλές έρευνες σχετικά με λαθρεμπόριο ναρκωτικών» και συνδεόταν με τα ονόματα πρώην πρακτόρων της KGB οι οποίοι είναι πλέον μέλη της ρωσικής μαφίας.
Η Αλβανία έγινε πλέον η Κολομβία της Ευρώπης. Οι χαμηλοί μισθοί από 100 ως 200 δολάρια ( 35.000 ως 70.000 δρχ.) τον μήνα και οι σοβαροί κίνδυνοι που διατρέχει όποιος προσπαθεί να επιβάλει την τάξη ευνοούν την επέκταση της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα. Το 1999 εκατοντάδες αστυνομικοί οι οποίοι συνεργάζονταν με εγκληματίες της περιοχής αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το αστυνομικό σώμα. Παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο υπέγραψε μια σειρά συμφωνίες για την αναδιοργάνωση των δυνάμεων ασφαλείας των Τιράνων, αρκετοί αλβανοί αστυνομικοί και μυστικοί πράκτορες συνελήφθησαν «επί το έργον». Το τελευταίο επεισόδιο σημειώθηκε στις 9 Ιανουαρίου του 2000 όταν τρεις αξιωματικοί συνελήφθησαν επειδή επεχείρησαν να μεταφέρουν στην Ελλάδα 400 κιλά μαριχουάνα κρυμμένα σε ένα φορτηγό του στρατού.
Οι μυστικοί πράκτορες στις εκθέσεις τους κάνουν λόγο για υπεύθυνους που είναι υψηλά ιστάμενοι. Στις 17 Νοεμβρίου σε μια έκθεση με τίτλο «Αλβανία: οργανώσεις που εμπλέκονται στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών» περιγράφεται πώς ο Α.Ρ., αντισυνταγματάρχης ως πριν από λίγους μήνες, κατέλεξε να θεωρείται «ένας από τους ισχυρότερους λαθρεμπόρους ναρκωτικών». Ο προαναφερθείς απολαμβάνει την προστασία του Τζ.Ρ., μέλους του Σοσιαλιστικού Κόμματος, και διατηρεί «στενούς επιχειρηματικούς δεσμούς» με έναν υπάλληλο του τμήματος δίωξης ναρκωτικών του αλβανικού υπουργείου Εσωτερικών. Σύμφωνα με τους μυστικούς πράκτορες, ο αστυνομικός-λαθρέμπορος και ο πολιτικός προστάτης του «έχουν επαφή με δύο ιταλούς πολίτες οι οποίοι εργάζονται στο αλβανικό υπουργείο Εσωτερικών ως ειδικοί της ιταλικής αστυνομίας». Ενας από τους δύο τον περασμένο Οκτώβριο ακούστηκε να λέει στον Α.Ρ. ότι «η κόκα δεν είναι καλή».
Την εικόνα της απόλυτης παρανομίας που περιγράφεται στις εκθέσεις των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών συναντούν και όσοι μεταβαίνουν στην Αλβανία για επαγγελματικούς λόγους. Στις 19 Ιανουαρίου σε κατάθεσή του ενώπιον της επιτροπής κατά της μαφίας ο Τζιουζέπε ντε Τζενάρο, σύμβουλος του ιταλικού υπουργείου Δικαιοσύνης για το ζήτημα της βοήθειας προς την Αλβανία, περιέγραψε με ωμό τρόπο την κατάσταση στη χώρα: «Χωρίς να μπούμε σε λεπτομέρειες και χωρίς να αναφερθούμε σε ονόματα υπουργών, μπορώ να πω ότι ως πριν από λίγο καιρό δεν υπήρχε αίσθηση του παράνομου σε αυτό που εμείς αποκαλούμε διαφθορά. Εχω αγαπητούς φίλους στην Αλβανία» είπε ο Ντε Τζενάρο «και σε αρκετές περιπτώσεις βρέθηκα σε δύσκολη θέση γιατί συνειδητοποίησα ότι ο φίλος του φίλου μου ήταν ένας άνθρωπος που δρούσε στον χώρο της παρανομίας, τον χώρο που θα ορίζαμε ως οργανωμένο έγκλημα».
Διαβάζοντας τις εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών αντιλαμβάνεται κανείς ότι στην Αλβανία είναι πολύ λίγα τα δημόσια πρόσωπα που δεν έχουν κάτι να κρύψουν. Στις 7 Σεπτεμβρίου 1999 σε μια έκθεση με τον τίτλο «Αποστολή Ουράνιο Τόξο» (ιταλική αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Κοσσυφοπέδιο) οι ιταλοί πράκτορες 007 μιλούν για τον Α.Ντ., αλβανό ανώτατο κρατικό λειτουργό, ο οποίος κατηγόρησε την Ιταλία για μη αποτελεσματικότητα στη διαχείριση της οικονομικής βοήθειας. Χάρη σε «πηγές συνήθως αξιόπιστες και οι οποίες δεν έχουν μεταξύ τους επαφή» οι ιταλικές μυστικές υπηρεσίες συγκέντρωσαν πληροφορίες για τον Α.Ντ. Σύμφωνα με αυτές, ο Α.Ντ. όχι μόνο διακινεί τεράστια χρηματικά ποσά, τα οποία συχνά προέρχονται από λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων, αλλά επιπλέον πωλεί σε λαθρεμπόρους οι οποίοι έχουν σχέσεις με το Σοσιαλιστικό Κόμμα εμπορεύματα που έχουν κατασχεθεί από τις τελωνειακές αρχές.
Η έκθεση αναφέρεται επίσης και στην «πληγή» που άνοιξε τον Φεβρουάριο του 2000 με την παραίτηση της Ιταλίδας Ναταλίνα Τσέα από τη θέση της υπευθύνου της ευρωπαϊκής αποστολής για τη μεταρρύθμιση των αλβανικών τελωνειακών αρχών. Η Τσέα, η οποία ήταν αναγκασμένη να ζει επί δύο χρόνια φρουρούμενη από σωματοφύλακες εξαιτίας των απειλών που δεχόταν από μαφιόζους, κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών της Αλβανίας Αναστάς Αντζελι ότι είναι φίλος των λαθρεμπόρων καυσίμων και ότι ενίσχυσε μια επιχείρηση εισαγωγών - εξαγωγών η οποία ανήκε σε έναν εξάδελφό του.
Στην περίπτωση του Α.Ντ. η κατάσταση είναι ανάλογη. Σύμφωνα με τις ιταλικές μυστικές υπηρεσίες, ο Α.Ντ. «διατηρεί σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα που στηρίζει τον Νεχάτ Κούλα. Αυτός στις 14 Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους στη διάρκεια των ταραχών που ξέσπασαν στα Τίρανα, μετά από υπόδειξη του Α.Ντ., πήγε στο χωριό Λούντερ και άδειασε τις αποθήκες των καταστημάτων για να πωλήσει τα εμπορεύματα στη μαύρη αγορά». Για τον Κούλα, τον οποίο χαρακτηρίζουν «νονό της μαφίας των Τιράνων», οι μυστικές υπηρεσίες λένε ότι «έχει φυλακιστεί, έχει διαπράξει οκτώ φόνους και κυκλοφορεί στα Τίρανα με μια Σεβρολέτ του στρατού συνοδευόμενος από τέσσερις σωματοφύλακες. Απολαμβάνει την προστασία του Φάτος Νάνο (πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος) και ενός συμβούλου του υπουργείου Εσωτερικών...».
Αν οι πληροφορίες αυτές είναι σωστές, τότε δεν θα πρέπει να προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα σταμάτησαν τον αλβανό υπουργό Εσωτερικών Σπάρτακ Πότσι ο οποίος κατευθυνόταν προς την Αθήνα στα ελληνοαλβανικά σύνορα ενώ επέβαινε σε μια πολυτελή Μερτσέντες. Το αυτοκίνητο είχε κλαπεί στην Ιταλία. Το διπλωματικό συμβάν είναι ενδεικτικό της χαοτικής κατάστασης που επικρατεί στα Τίρανα. Ενα μείγμα υποκόσμου, πολιτικής και λαθρεμπορίου που ώθησε τις ιταλικές μυστικές υπηρεσίες στην τελευταία έκθεσή τους να επισημάνουν «τις προσπάθειες των ομάδων του υποκόσμου να εισχωρήσουν στο δίκτυο κατανομής της διεθνούς βοήθειας η οποία προοριζόταν για τα κέντρα υποδοχής των προσφύγων».
Δεν είναι ακόμη γνωστό πώς έχουν χρησιμοποιηθεί οι πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί από τους ιταλούς πράκτορες. Οι πιο εκτενείς και λεπτομερείς αναφορές στέλνονται στο ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών αλλά και στους αρχηγούς των δυνάμεων ασφαλείας. Με βάση αυτή την ενημέρωση ο αρχηγός των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών Βιτόριο Στέλο έκανε λόγο για ενδεχόμενη εισχώρηση μελών του οργανωμένου εγκλήματος στο στρατόπεδο προσφύγων στο Κομίζο στη Σικελία. Στην έκθεσή του ο Στέλο αναφέρεται στις απόπειρες του Ι. Π., αλβανού κατοίκου της Ραγκούζα, ο οποίος «ερχόταν σε επαφή με νεαρές Κοσοβάρες, οι οποίες φιλοξενούνταν στο στρατόπεδο, με σκοπό να τις ωθήσει στην πορνεία».
http://greeknation.blogspot.com/2009/04/blog-post_1149.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου