Η Εύα Μπράουν, η επί χρόνια ερωμένη του Αδόλφου Χίτλερ που τον παντρεύτηκε λίγες ώρες πριν από την κοινή αυτοκτονία τους στο Βερολίνο, πιθανόν να είχε εβραϊκή καταγωγή. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μια εξέταση DNA που αποκαλύπτεται στη σειρά ντοκιμαντέρ του Channel 4 «Dead Famous DNA», στην οποία κορυφαίοι επιστήμονες προσπαθούν να εξαγάγουν DNA από λείψανα ιστορικών προσώπων και να το αναλύσουν για λύσουν τα μυστήρια που συνδέονται με αυτά.
Η ανάλυση του DNA από τρίχες που βρέθηκαν σε μια βούρτσα η οποία ανήκε στην Μπράουν δείχνουν ότι ο ναζιστής δικτάτορας, που ήταν υπεύθυνος για τη δολοφονία εκατομμυρίων Εβραίων, μπορεί να είχε παντρευτεί χωρίς να το ξέρει μια γυναίκα σημιτικής καταγωγής. Η βούρτσα με το μονόγραμμα είχε βρεθεί στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου στην κατοικία της Μπράουν και του Χίτλερ Μπέργκχοφ, στις βαυαρικές Άλπεις. Οι επιστήμονες βρήκαν μια συγκεκριμένη αλληλουχία εντός του μιτοχονδριακού DNA, ένα μικρό γονιδίωμα μέσα στα μιτοχόνδρια του κυττάρου που περνά από μητέρα σε κόρη και μένει αμετάβλητο με το πέρασμα των γενεών, που ανήκει στην απλοομάδα N1b1 η οποία συνδέεται με τους Εβραίους Ασκενάζι.
Η Μπράουν, μια βοηθός φωτογράφου, ερωτεύτηκε παράφορα τον Χίτλερ όταν ήταν μόλις 17 χρόνων, παρόλο που την περνούσε 23 χρόνια. Ο Χίτλερ διέταξε τον προσωπικό του γραμματέα Μάρτιν Μπόρμαν να ερευνήσει την οικογένεια της Μπράουν, ο οποίος έστειλε την Εύα σε ένα καθολικό σχολείο για να εξασφαλίσει ότι είναι «Άρια» και ότι δεν είχε Εβραίους προγόνους. Όταν σιγουρεύτηκε, η σχέση προχώρησε.
Το Channel 4 χρησιμοποίησε τρίχες που βρέθηκαν το καλοκαίρι του 1945 από τον Πολ Μπίαρ, αξιωματικό των ΗΠΑ, ο οποίος πήγε στο Μπέργκχοφ και πήρε προσωπικά αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένης της βούρτσας, από το ιδιωτικό διαμέρισμα της Μπράουν. Εμπειρογνώμονες έχουν πιστοποιήσει την αυθεντικότητα των αντικειμένων.
Ο γιος του Μπίαρ πούλησε τη βούρτσα σε έναν αντικέρ, ο οποίος ξεχώρισε τις τρίχες και τις πούλησε στον έμπορο Τζον Ρέζνικοφ. Το ντοκιμαντέρ τις αγόρασε αντί 2.000 λιρών.
Εκπρόσωπος του Channel 4 σχολίασε ότι «τον δέκατο ένατο αιώνα, πολλοί Εβραίοι Ασκενάζι στη Γερμανία έγιναν Καθολικοί κι έτσι η Μπράουν ήταν εξαιρετικά απίθανο να γνώριζε την καταγωγή της». Παράγοντες του ντοκιμαντέρ επιχείρησαν να πάρουν δείγμα DNA από τις δύο εναπομείναντες απογόνους της Μπράουν για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματά τους, αλλά και οι δύο αρνήθηκαν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου