Στο «κόκκινο» βρίσκεται το θερμόμετρο στην ανατολική Ουκρανία καθώς μέσα στο Σαββατοκύριακο πολλαπλασιάστηκαν οι καταλήψεις δημοσίων κτιρίων από φιλορώσους διαδηλωτές ενώ σημειώθηκαν σε μια σειρά από πόλεις σφοδρότατες συγκρούσεις ανάμεσα σε αντίπαλες διαδηλώσεις αλλά και ανάμεσα σε ενόπλους φιλορώσους και άνδρες των ουκρανικών δυνάμεων. Ο προσωρινός πρόεδρος της χώρας, με τηλεοπτικό του διάγγελμα από το κοινοβούλιο αργά το βράδυ της Κυριακής, απείλησε με εξαπόλυση «ευρείας επιχείρησης με τη συμμετοχή του στρατού» τα ξημερώματα της Δευτέρας αν οι φιλορώσοι διαδηλωτές δεν εγκαταλείψουν μέχρι εκείνη την ώρα τα κτίρια που έχουν καταλάβει.
Ο Ολεξάντερ Τουρχίνοφ τόνισε ότι δεν θα επιτραπεί σε καμία περίπτωση να επαναληφθεί το σενάριο της Κριμαίας και κατηγόρησε τη Ρωσία ότι βρίσκεται πίσω από την όλη ιστορία. Προσέφερε αμνηστία σε όσους καταθέσουν τα όπλα και εκτίμησε ότι δεν υπάρχει ακόμη λόγος να κηρυχθεί η ανατολική Ουκρανία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Επανέλαβε ότι το Κίεβο είναι διατεθειμένο «να εξετάσει το ενδεχόμενο παραχώρησης περισσότερων εξουσιών στις τοπικές κυβερνήσεις της ανατολικής Ουκρανίας» χωρίς όμως να δεσμεύεται για τίποτε τέτοιο, αν και είναι το βασικό αίτημα των περισσότερων καταληψιών.
Συγκεχυμένες και αντικρουόμενες πληροφορίες
Σε εξέλιξη βρίσκεται κατάληψη στο Ντόνετσκ, στο κτίριο της τοπικής κυβέρνησης, στην έδρα της υπηρεσίας ασφαλείας στο Λούγκαντσκ ενώ από το Σάββατο τα ουκρανικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ένοπλοι εισέβαλαν και κατέλαβαν αστυνομικά τμήματα στις πόλεις Σλοβιάνσκ, Κραματόρσκ και Ντρουζκίβκα. Τα ουκρανικά και δυτικά ΜΜΕ υποστήριζαν ότι η επιχείρηση κατάληψης, ιδιαίτερα στο Σλοβιάνσκ ήταν πολύ καλά οργανωμένη και ότι γρήγορα οι άγνωστοι ένοπλοι έστησαν οδοφράγματα σε όλους τους μεγάλους δρόμους και έθεσαν υπό έλεγχο όλη την πόλη. Εκπρόσωπος των ντόπιων φιλορώσων διαδηλωτών φέρεται να δήλωσε ότι πρόκειται για κίνηση συμπαράστασης στην κατάληψη του Ντόνετσκ.
Η κατάσταση έγινε χειρότερη την Κυριακή όταν ουκρανικές ειδικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιχείρηση στο Σλοβιάνσκ όπου φέρεται ν’ ανταλλάχθηκαν πυρά και να σκοτώθηκε ένας Ουκρανός αξιωματικός. Το συγκεκριμένο συμβάν δεν επιβεβαιώνεται επισήμως. Ο προσωρινός υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ, ώρες αργότερα, κοινοποιούσε στο facebook την εκδοχή ότι ουκρανικές δυνάμεις δέχτηκαν επίθεση σε σημείο ελέγχου σε δρόμο που οδηγεί στο Σλοβιάνσκ και κατά την ανταλλαγή πυρών σκοτώθηκε ένας αξιωματικός και τραυματίστηκαν πέντε ακόμη άνδρες των ουκρανικών δυνάμεων, ενώ υποστήριζε ότι υπήρχε άγνωστος αριθμός απωλειών και από την άλλη πλευρά. Εντός του Σλοβιάνσκ, οι μαρτυρίες που μεταφέρουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία είναι ότι επικρατεί ηρεμία και δεν έχει παρατηρηθεί καμία κίνηση.
Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti μετέδιδε, από την άλλη, στο Σλαβιάνσκ σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι, εκ των οποίων ο ένας φιλορώσος διαδηλωτής, με τη ρωσική τηλεόραση να δείχνει και σχετικά πλάνα, και τραυματίστηκαν άλλοι τέσσερις. Το Ria Novosti υποστήριζε ότι τόσο στη συγκεκριμένη πόλη όσο και πέριξ των υπολοίπων πόλεων όπου έχουν καταληφθεί κτίρια και γίνονται φιλορωσικές διαδηλώσεις έχουν αναπτυχθεί ισχυρές δυνάμεις του ουκρανικού στρατού αλλά και ένοπλοι προσκείμενοι στο φασιστικό Δεξιό Τομέα και συμμετέχουν συντονισμένα στις επιχειρήσεις κατά των διαδηλωτών. Για του λόγου το αληθές, επικαλείται τις δηλώσεις του επικεφαλής του Δεξιού Τομέα Ντμίτρο Γιάρους που κάλεσε το Σάββατο τα μέλη της οργάνωσης «να κινητοποιηθούν και να βοηθήσουν» για την αποκατάσταση της τάξης στην ανατολική Ουκρανία.
Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν αργά την Κυριακή και στο Χάρκοβο, όπου διαδηλωτές υπέρ της κυβέρνησης του Κιέβου και φιλορώσοι συγκρούστηκαν σφοδρά με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 50 άνθρωπο0ι. Ανάλογες συγκρούσεις σημειώθηκαν και στην πόλη Ζαποριζχζίγια. Το ρωσικό πρακτορείο Itar Tass υποστήριζε ότι τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, φιλορώσοι διαδηλωτές περικύκλωσαν και τελικά εισέβαλαν στο δημαρχείο στο Χάρκοβο αλλά και στη Μαριούπολη και στο Γιενακίεβο, αν και οι πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώνονται από άλλες πηγές.
Στο Σλαβιάνσκ, σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, μετέβησαν την Κυριακή και παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, οι οποίοι μίλησαν με φιλορώσους διαδηλωτές αλλά αρνήθηκαν να επισκεφθούν τους καταληφθέντες χώρους και έφυγαν από την πόλη λίγες ώρες αργότερα, γνωστοποιώντας ότι εντός των ημερών θα καταθέσουν έκθεση με τις πληροφορίες και την εικόνα που αποκόμισαν στην έδρα του Οργανισμού στη Βιέννη. Οι παρατηρητές μετέβησαν τις τελευταίες ημέρες και στο Ντόνετσκ όπου επίσης μίλησαν με τους καταληψίες.
Ο επικεφαλής των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών, παράλληλα, Βαλεντίν Ναλιβαϊτσένκο, υποστήριζε ότι το Κίεβο «έχει αποδείξεις ότι πίσω από τα επεισόδια βρίσκεται η Ρωσία» δηλώνοντας ότι έχουν συλληφθεί 18 άνδρες των μυστικών υπηρεσιών του ρωσικού στρατού. Ο ισχυρισμός αυτός δεν έχει διασταυρωθεί από άλλη πηγή.
Εκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας ζήτησε η Μόσχα
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι το Κίεβο «δείχνει την αδυναμία του να αναλάβει την ευθύνη για το μέλλον της χώρας» και προειδοποίησε ότι η οποιαδήποτε χρήση βίας κατά των διαδηλωτών «θα υποσκάψει την δυνατότητα συνεργασίας και διαλόγου για την αποκλιμάκωση». Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε «εγκληματική» την εξαπόλυση στρατιωτικής επιχείρησης κατά των καταληψιών, κατηγόρησε την προσωρινή κυβέρνηση ότι «σκοτώνει τον ίδιο της το λαό» και κάλεσε «τους δυτικούς υποστηρικτές της κυβέρνησης του Κιέβου να αποτρέψουν τον εμφύλιο στην Ουκρανία». Ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ ζήτησε έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας προκειμένου να συζητηθεί η κατάσταση . Η συνεδρίαση επρόκειτο να αρχίσει λίγες ώρες πριν την εκπνοή του τελεσιγράφου που έδωσε ο Τουρχίνοφ στους φιλορώσους διαδηλωτές.
Η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Σαμάνθα Πάουερ, δήλωνε πριν την συνεδρίαση, ότι ό,τι γίνεται στην ανατολική Ουκρανία φέρει τα «χαρακτηριστικά» της Μόσχας υποστηρίζοντας ότι όλες οι ενέργειες, και κυρίως των τελευταίων ωρών, «είναι ξεκάθαρο ότι είναι επαγγελματικές και δεν γίνονται αυθορμήτως από απλούς πολίτες». Η Πάουερ προειδοποίησε ότι η επιβολή ακόμη σκληρότερων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που θα περιλαμβάνουν και τα μέτρα σε βάρος ολόκληρων τομέων της οικονομίας, όπως είναι η ενέργεια, οι τράπεζες και οι εξορύξεις μετάλλων, παραμένουν στο τραπέζι, ανάλογα με τη «στάση που θα τηρήσει η Μόσχα». Παραλληλισμό με τις εξελίξεις στην Κριμαία έκανε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, ο οποίος υποστήριξε ότι και πάλι δρουν «άνδρες με πανομοιότυπες στολές, με ρωσικά όπλα και χωρίς διακριτικά».
Σήμερα, Δευτέρα, για τις εξελίξεις στην ανατολική Ουκρανία αναμένεται να συζητήσουν και οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ που συναντώνται στο Λουξεμβούργο.
Πηγές: bbc, reuters, ria novosti, itar tass, Interfax, Russia today
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου