Οι ΗΠΑ έχουν ξοδέψει περίπου πέντε δισεκατομμύρια δολάρια για την προώθηση της δημοκρατίας στην Ουκρανία από το τέλος της ΕΣΣΔ μέχρι σήμερα παραδέχτηκε δημοσίως η υφυπουργός Εξωτερικών για την Ευρώπη και της Ευρασιατικές Υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ. Η Νούλαντ, της οποίας το όνομα έγινε ευρύτερα γνωστό μετά τους απαξιωτικούς υβριστικούς χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε για την ΕΕ και τη διπλωματία της σε σχέση με τις εξελίξεις στις κινητοποιήσεις της πλατείας Μαϊντάν, ισχυρίστηκε ότι τα χρήματα αυτά διατέθηκαν «για να υποστηρίξουν τα όνειρα του ουκρανικού λαού για να έχει μια ισχυρή, δημοκρατική κυβέρνηση που θα εκπροσωπεί τα συμφέροντά του».
Έσπευσε, όμως, να συμπληρώσει ότι οι ΗΠΑ δεν διέθεσαν χρήματα για τις κινητοποιήσεις στην πλατεία Μαϊντάν, που κυριάρχησαν στην πολιτική σκηνή του Κιέβου, όλους τους τελευταίους μήνες, επαναλαμβάνοντας την μόνιμη επωδό της αμερικανικής ηγεσίας τον τελευταίο καιρό, ότι επρόκειτο για μια «αυθόρμητη διαμαρτυρία, μια κραυγή κατά των πράξεων αυτών που και σήμερα κάνει η Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία».
Οι νέες δηλώσεις της Νούλαντ έρχονται σε ελαφρά αντίθεση με τα όσα η ίδια είχε δηλώσει τον περασμένο Δεκέμβριο όταν σε συνέντευξη Τύπου σημείωσε ότι «οι ΗΠΑ βοήθησαν την ουκρανική κυβέρνηση να πετύχει το στόχο της ευρωπαϊκής Ουκρανίας» (όταν ακόμη, επί Γιανουκόβιτς, βρισκόταν σε εξέλιξη η διαμάχη για το αν η Ουκρανία θα προχωρήσει σε συμφωνία με την ΕΕ ή με τη Ρωσία). Τότε είχε και πάλι παραδεχτεί ότι η Ουάσινγκτον χρηματοδοτούσε τις «δημοκρατικές διεκδικήσεις» του ουκρανικού λαού μετά το 1991.
Η Νούλαντ επέμεινε εκ νέου ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν «ανάμιξη» στο τι συμβαίνει σήμερα στην Ουκρανία αν και εξήρε τον τρόπο με τον οποίο η νέα ουκρανική ηγεσία «υλοποιεί τα καθήκοντά της για διαπραγμάτευση με το ΔΝΤ και για προετοιμασία των εκλογών της 25ης Μάη». Κάλεσε, επίσης, την κυβέρνηση του Κιέβου «να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο» για να διασφαλίσει ότι η χώρα θα είναι ήρεμα και ειρηνική ώστε να πραγματοποιηθούν κανονικά οι εκλογές». Τέλος, επανέλαβε την πάγια θέση της Ουάσινγκτον περί «απόλυτης νομιμότητας της κυβέρνησης του Κιέβου», αποφεύγοντας ν’ απαντήσει συγκεκριμένα στο ρωσικό επιχείρημα ότι πρόκειται για μια κυβέρνηση που δεν έχει εκλεγεί και έχει αναρριχηθεί στην εξουσία δια της βίας και πραξικοπηματικά.
Πηγές: Russia today, voice of Russia, information clearing house, politifact
Μάρκο Πόλο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου