Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Συνελήφθησαν οι πρωτεργάτες του δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία της Βενετίας

Καραμπινιέροι σαρώνουν όλη τη χώρα για να εντοπίσουν τα στελέχη του κινήματος των εθνικιστών που ζητούν την απόσχιση από την Ιταλία - Πρώην βουλευτής της Λέγκας του Βορρά συνελήφθη

Νέα επεισόδια στην υπόθεση της ανεξαρτησίας της Βενετίας, μετά το δημοψήφισμα που διεξήχθη προ ενός μηνός περίπου και στο οποίο η πλειονότητα των κατοίκων της ευρύτερης επαρχίας του Βένετο ψήφισαν υπέρ της απόσχισης από την ιταλική Δημοκρατία και την ανακήρυξή της ως αυτόνομο κρατίδιο.

Η τροπή που φαίνεται να παίρνουν τα πράγματα είναι εξόχως ανησυχητική αφού “γράφεται” με τη χρήση κατασταλτικών δυνάμεων.



Συγκεκριμένα, από τα ξημερώματα ειδικές ομάδες (Raggruppamento operativo speciale) του σώματος των Καραμπινιέρων έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό στις πόλεις Μπρέσια, Βενετία, αλλά και σε αρκετά σημεία σε όλη τη Βόρεια Ιταλία, προκειμένου να εντοπίσουν και να συλλάβουν τους πρωτεργάτες του κινήματος για την αυτονόμηση της Βενετίας.

Μέχρι στιγμής οι Καραμπινιέροι έχουν προχωρήσει σε περισσότερες από 24 συλλήψεις στελεχών του κινήματος για την “Ελεύθερη Βενετία”. Με βάση τις πρώτες πληροφορίες οι συλληφθέντες κατηγορούνται για “σύσταση τρομοκρατικών ομάδων αποσχιστικής ιδεολογίας με σκοπό την υπονόμευση της δημοκρατικής τάξης, ακόμα και με άσκηση βίας ή ένοπλης δράσης” και με προφανή στόχο την επίσπευση των διαδικασιών ανεξαρτητοποίησης του Βένετο και άλλων περιοχών της ιταλικής επικράτειας από το ιταλικό κράτος.



 Επικεφαλής της επιχείρησης είναι ο ανώτατος δικαστής της Μπρέσια, ενώ προσώρας εκκρεμούν εντάλματα σύλληψης εναντίον άλλων 27 υπόπτων.

“Μεταξύ των δράσεων που τεκμηριώνονται από την μέχρι στιγμής έρευνα και τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο εισαγγελέας είναι και ο σχεδιασμός ενός 'εντυπωσιακού' χτυπήματος στην πλατεία του Αγίου Μάρκου στη Βενετία” αναφέρει σε μια πρώτη της επίσημη δήλωση η ιταλική αστυνομία.



"Ήταν έτοιμοι για βίαιη παρεκτροπή για μία λαϊκή ένοπλη επανάσταση", αναφέρουν ιταλικά δημοσιεύματα που επικαλούνται πηγές των ιταλικών αρχών.
Από τους συλληφθέντες πέντε είναι οι γυναίκες, εκ των οποίων και μία 26χρονη, ενώ στο σύνολό τους 51 υπόκεινται σε έρευνα, ενώ ανάμεσα σε αυτούς βρίσκεται και ένας από τους επικεφαλής του Κινήματος των Δικράνων, Σαλβατόρε Μελόνι, ο πρώην βουλευτής και από τους ιδρυτές της ξενοφοβικής Λέγκας του Βορρά και στη συνέχεια επικεφαλής της Λέγκας της Βενετίας, Φράνκο Ροκέτα.
Την ίδια ώρα, οι ιταλικές αρχές κατέσχεσαν και ένα "αυτοσχέδιο τανκ" γνωστό ως "il Tanko", με το οποίο οι συλληφθέντες σκόπευαν να πραγματοποιήσουν επιχείρηση στην πλατεία του Αγίου Μάρκου στην Βενετία.

Παράλληλα, καταγεγραμμένες συνομιλίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας με κάποιους από τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης.
"Είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να αλλάξουμε την ιστορία. Από το 1997 μέχρι σήμερα όλες οι πολιτικές απόπειρες μας την έφεραν… Αν κάποιος έχει καλύτερη λύση από τη δική μας ας μου δώσει τη διεύθυνση και θα είμαι διαθέσιμος", έλεγε τον Ιούνιο του 2012 ο Φλάβιο Κοντίν, ένας από την ομάδα των "Serenissimi" που είχε επιχειρήσει να πραγματοποιήσει κατάληψη στην πλατεία του Αγίου Μάρκου στις 9 Μαΐου του 1997.
"Εμείς οι άλλοι, είμαστε σίγουροι ότι θα νικήσουμε", συνέχισε ο Κοντιν, ο οποίος επισήμανε: "Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, αλλά με έναν φανατικό τρόπο, γιατί διαφορετικά δε θα τα καταφέρουμε, γιατί ο χρόνος περνάει και έχουμε δύο εχθρούς: το ιταλικό κράτος και τον χρόνο".



Την ίδια στιγμή, μία ακόμα συνομιλία το περασμένου Ιουνίου ανάμεσα στους συλληφθέντες Ρομπέρτο Αμπένι και Κορράντο Μανέσι, αποκαλύπτει τα πλάνα της ομάδας.
"Εγώ θέλω να φτάσω στο σημείο για να πω: Φύγετε από την Ιταλία και ζητείστε συγχώρεση για τα 147 χρόνια εγκλημάτων που έγιναν εναντίον του έθνους. Αν φύγετε θα ζήσετε, αν μείνετε θα πεθάνετε. Γιατί εμείς θα θεσπίσουμε ένα κλίμα τρόμου. Θα δεις πως θα διασκεδάσουμε, επιτέλους η μαφία βρίσκεται και εδώ, επιτέλους εισήγαγαν το σύστημά τους και εδώ. Είσαι δικαστής; Ξέρω που μένεις. Ξέρω ότι ο γιος σου φοράει πάντα κόκκινα ρούχα, ότι η γυναίκα σου κάθε ημέρα πριν φύγει τον χαϊδεύει στο ξανθό κεφαλάκι του", συμπληρώνει ο Αμπένι σε μία από τις συνομιλίες που φανερώνουν το κλίμα βίας που καλλιεργείτο στους κόλπους της ομάδας.
 
Μάλιστα, στη καταγεγραμμένη τηλεφωνική συνομιλία εξηγεί ότι η ανάγκη για απόσχιση δεν προέρχεται ούτε από τη Δεξιά ούτε από την Αριστερά, αλλά είναι από όλες τις πλευρές. "Εμείς είμαστε ένα κίνημα κατά της κάστας, όπως ο Μπέπε Γκρίλο, στόχος μας είναι να ανατρέψουμε το ιταλικό κράτος, το οποίο δεν αναγνωρίζουμε και δεν αναγνωρίζουμε καμία πολιτική, ηθική και τοπική αρχή. Στόχος σου είναι η ανατροπή του ιταλικού κράτους", τονίζει ο Αμπένι.
Παράλληλα, ο Τιτζιάνο Λάντζα, ένα από στελέχη της οργάνωσης, έχει καταγραφεί να συνομιλεί με νεαρή γυναίκα, στην οποία αποκαλύπτει τα πλάνα του: "Πρέπει να πάρουμε πίσω αυτό που μας άρπαξαν με τη βία. Ας έρθουν να μας πάρουν οι ειδικές δυνάμεις όπως έγινε το 1997. Αυτή τη φορά, όμως, υπάρχουν πιο μεγάλα μέσα (εννοεί όπλα) και πυροβολούν πραγματικά. Δε θέλουμε πόλεμο, αλλά αν εσείς θέλετε… Το μονοπώλιο της βίας το έχετε μόνο εσείς. Αυτή τη φορά δε θα μας πάρουν τη σημαία, όπως το 1997. Θα είμαστε ένοπλοι Βενετοί. Μένει μόνο η εντολή για τον πυροβολισμό".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου