Κυριακή 20 Απριλίου 2014

Περισσότερες εξουσίες και ελευθερία δράσης για την τουρκική ΜΙΤ


Επιπλέον εξουσίες αλλά και μεγαλύτερη ασυλία από νομικές διώξεις δίνει νόμος που ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, το τουρκικό κοινοβούλιο στις μυστικές υπηρεσίες της χώρας –ΜΙΤ
Νέο κρούσμα αυταρχισμού από την κυβερνητική πλειοψηφία του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του πρωθυπουργού Ερντογάν: ενέκρινε νόμο που «λύνει τα χέρια» στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες να προχωρούν σε μυστικές επιχειρήσεις εντός και εκτός χώρας, σε παρακολουθήσεις πολιτών και σε πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα χωρίς περιορισμούς ή προηγούμενη άδεια ενώ αυξάνει τα όρια της ασυλίας της. – Έντονες αντιδράσεις αντιπολίτευσης και οργανώσεων δικαιωμάτων
Επιπλέον εξουσίες αλλά και μεγαλύτερη ασυλία από νομικές διώξεις δίνει νόμος που ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, το τουρκικό κοινοβούλιο στις μυστικές υπηρεσίες της χώρας –ΜΙΤ. Η νομοθεσία, που εγκρίθηκε με ψήφους των βουλευτών του κυβερνόντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και για να εφαρμοστεί θα πρέπει να υπογραφεί από τον πρόεδρο Αμπντουλλάχ Γκιουλ, παρέχει στην ΜΙΤ μεγαλύτερη ελευθερία να φέρνει σε πέρας μυστικές επιχειρήσεις και να έχει πρόσβαση σε πολύ περισσότερα προσωπικά δεδομένα των πολιτών. Της δίνει τη δυνατότητα να υποκλέπτει συνομιλίες (τηλεφωνικές, διαδικτυακές ή ό,τιδήποτε άλλο χωρίς προηγούμενες απαραίτητες νομικές εγκρίσεις) αλλά και να διεξάγει επιχειρήσεις στο εξωτερικό παρέχοντας, ουσιαστικά, νομική ασυλία στους πράκτορές της από το ενδεχόμενο διώξεων. Επίσης, προβλέπει την επιβολή μεγάλων ποινών φυλάκισης σε όσους κριθούν ένοχοι για τη δημοσιοποίηση μυστικών κρατικών εγγράφων.
Η κυβέρνηση Ερντογάν υποστηρίζει ότι με την νέα αυτή νομοθετική ρύθμιση ενισχύεται η ΜΙΤ και μπορεί να κάνει καλύτερη τη δουλειά της, και πιο αποτελεσματικά. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Μπεσίρ Αταλάϊ επέμεινε ότι όλη η δραστηριότητα της ΜΙΤ θα ελέγχεται από την υπάρχουσα τουρκική νομοθεσία και φυσικά δεν θα την παραβαίνει.
Εντελώς διαφορετική άποψη έχει η τουρκική αντιπολίτευση, η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση Ερντογάν ότι προχωρά σε ένα ακόμη βήμα αυταρχισμού προσπαθώντας να ενισχύσει τον έλεγχό της επί του κρατικού μηχανισμού. Το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό κόμμα υποστήριξε ότι ο νέος νόμος καταστρέφει τα τελευταία ίχνη δημοκρατίας που είχαν απομείνει στη χώρα και την μετατρέπει σε ένα κράτος ατέρμονων παρακολουθήσεων. Το ακροδεξιό Εθνικιστικό Κόμμα χαρακτήρισε το νόμο «εντελώς λανθασμένο» και προειδοποίησε ότι «επιστρέφει τη χώρα σε ένα επίπονο παρελθόν που μας οδηγεί ακόμη και στα δωμάτια βασανισμών της δεκαετίας του ‘70». Η τουρκική αντιπολίτευση προανήγγειλε ότι θα προσφύγει κατά της νομοθεσίας ζητώντας την ακύρωσή της στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.
Ο νόμος έγινε στόχος σφοδρότατης κριτικής και από τις οργανώσεις δικαιωμάτων και ελευθεριών. Η Ένωση Ελευθερίας των Δημοσιογράφων εκτίμησε ότι η νομοθεσία για την ΜΙΤ είναι προσπάθεια να μετατραπεί η υπηρεσία μυστικών πληροφοριών σε τσιφλίκι του πρωθυπουργού, που θα το χρησιμοποιεί για προσωπικούς λόγους. Χαρακτήρισε το νόμο προσβολή για την ελευθερία του λόγου και απόπειρα ανατροπής της πορείας της Τουρκίας προς τη δημοκρατία.
Κατά πολλούς αναλυτές η συγκεκριμένη νομοθεσία αποτελεί ένα ακόμη βήμα του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν να εδραιώσει την εξουσία του επί του κρατικού μηχανισμού και παράλληλα να ελαχιστοποιήσει τις εστίες αντίδρασης και δυνατότητας πρόκλησης προβλήματος, και ιδιαίτερα σε ο,τιδήποτε σχετίζεται με την επιρροή και τη δραστηριότητα του κινήματος «Χιζμέτ», του αρχικώς συμμάχου και στη συνέχεια ορκισμένου του εχθρού ιεροδιδασκάλου Φετχουλλάχ Γκιουλέν. Ο νόμος ενίσχυσης των εξουσιών και των δικαιωμάτων της δράσης της ΜΙΤ έρχεται αφού πρώτα υιοθετήθηκε η ενίσχυση του ελέγχου του υπουργείου Δικαιοσύνης επί της δικαιοσύνης και της διαδικασίας ανάδειξης δικαστικών, η ενίσχυση των ελέγχων του κυβερνητικών αρχών επί του διαδικτύου, το κλείσιμο των κοινωνικών δικτύων You Tube και Twitter και η ευρεία αναδιάρθρωση στους κόλπους της αστυνομίας και της δικαιοσύνης. Παρά το ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας ακύρωσε τις αποφάσεις για κλείσιμο του Twitter και για έλεγχο της ανάδειξης των δικαστών από το υπουργείο Δικαιοσύνης, εκτιμάται ότι η κυβέρνηση Ερντογάν θα επανέλθει στο ζήτημα, όπως άλλωστε και ο ίδιος δήλωσε μετά την γνωστοποίηση των δικαστικών αποφάσεων.
Αρκετοί επικριτές της νέας νομοθεσίας για την ΜΙΤ αλλά και αρθρογράφοι – αναλυτές τουρκικών εφημερίδων εξέφρασαν έντονη ανησυχία για την υιοθέτηση της νέας νομοθεσίας φοβούμενοι ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα αύξηση του αριθμού των δολοφονιών και των εγκληματικών ενεργειών, για τις οποίες ουδείς θα μάθει ποτέ ακριβώς τι έγινε και κανείς δεν θα οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης, όπως συνέβαινε έντονα τη δεκαετία του ’90. Εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες κατά ορισμένους, είναι δολοφονίες ανθρώπων, ιδιαίτερα στους κόλπους της κουρδικής κοινότητας στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας, που χρονολογούνται από εκείνη τη δεκαετία και για τις οποίες ουδείς ποτέ δεν τιμωρήθηκε. Η πλειοψηφία των εγκλημάτων αυτών αποδίδεται στην τότε δράση «ανεπίσημης» αντιτρομοκρατικής μονάδας που είχε συσταθεί υπό την αιγίδα των μυστικών υπηρεσιών της Χωροφυλακής χωρίς, όμως, ποτέ κανένα μέλος της να κατονομαστεί έστω ως ύποπτος. Σύμφωνα με το τουρκικό Ίδρυμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο αριθμός αυτών των δολοφονιών που δεν διαλευκάνθηκαν ποτέ αυξήθηκε δραματικά τη δεκαετία του ’90, φθάνοντας τουλάχιστον τις 1.901. Φορείς και οργανώσεις της κουρδικής κοινότητας στα νοτιοανατολικά της χώρας υποστηρίζουν ότι ο αριθμός αυτός κανονικά ξεπερνά τις 20.000.
Πηγές: bbc, hurryiet, new observer, upi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου