Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Εκστρατεία κατεδάφισης χριστιανικών εκκλησιών στην Κίνα;

 
Η Κίνα αρνείται εκστρατεία κατεδάφισης εκκλησιών, αλλά χαρακτηρίζει ως "υπερβολική" την ανάπτυξη του Χριστιανισμού
Το Κομμουνιστικό Κόμμα στην ανατολική επαρχεία Τσετσιάνγκ απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία κατεδάφισης εκκλησιών, αλλά αξιωματούχος της χώρας χαρακτήρισε την ανάπτυξη του Χριστιανισμού «υπερβολική».
Τον τελευταίο καιρό υπάρχουν πολλές καταγγελίες που αναφέρουν ότι πολλές εκκλησίες έχουν καταστραφεί σε περισσότερο χριστιανικές περιοχές της χώρας. Οι εκκλησίες στην Τσετσιάνγκ αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο της κατεδάφισης ή έχουν αναγκαστεί να αφαιρέσουν τους σταυρούς τους, ισχυρίζονται ακτιβιστές. Άλλες εκκλησίες λέγεται ότι έχουν εντολή να λειτουργούν «πιο διακριτικά», κλείνοντας τα φώτα τους τη νύχτα.
Οι ντόπιοι ιεροκήρυκες κατηγορούν στελέχη του κόμματος για «σημαντική παρέμβαση» στις υποθέσεις της Εκκλησίας και τους παροτρύνουν να εγκαταλείψουν αυτό που πιστεύουν ότι είναι μια ενορχηστρωμένη εκστρατεία.Την περασμένη εβδομάδα, οι χριστιανοί συγκεντρώθηκαν σε μια εκκλησία της Γουεντσού, μια πλούσια πόλη-λιμάνι γνωστή και ως «Ιερουσαλήμ της Ανατολής» λόγω της μεγάλης χριστιανικής κοινότητάς της, όταν ανακοινώθηκε ότι θα κατεδαφιστεί.
Σε πρόσφατη ομιλία του, ο επαρχιακός αξιωματούχος και υπεύθυνος θρησκευτικών υποθέσεων υπονόησε τη δυσφορία του Κομμουνιστικού Κόμματος για το πόσο γρήγορα αναπτύσσονταν οι χριστιανικές κοινότητες, σε μια περιοχή που θεωρείται ήδη η πιο χριστιανική της Κίνας. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο από τους εννέα εκατομμύρια κατοίκους της Γουεντσού πιστεύεται ότι είναι Προτεστάντες, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις. Ο Φενγκ Τσιλί, πρόεδρος της επιτροπής εθνοτικών και θρησκευτικών υποθέσεων της Τσετσιάνγκ, δήλωσε ότι η ανάπτυξη του Χριστιανισμού ήταν «υπερβολικά υψηλή και πολύ διασκορπισμένη».
Η Κίνα είναι μια επίσημα ένα άθεο κράτος που προσφέρει επίσημη αναγνώριση μόνο σε πέντε θρησκείες: τον Βουδισμό, τον Καθολικισμό, τον Ισλαμισμό, τον Προτεσταντισμό και τον Ταοϊσμό.Οι θρησκευτικές πεποιθήσεις αποθαρρύνονται επισήμως, ιδιαίτερα ανάμεσα στα περισσότερα από 85 εκατομμύρια μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος. Ωστόσο, προσφέρεται υποστήριξη σε πολλές επίσημα αναγνωρισμένες εκκλησίες και κάποιοι εντός του Κομμουνιστικού Κόμματος θεωρούν τη θρησκεία ως ένα χρήσιμο σύμμαχο στην διατήρηση της κοινωνικής σταθερότητας. Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ φέρεται να έχει δηλώσει ότι η Κίνα έχει «χάσει τον ηθικό προσανατολισμό της» και σκέφτεται πως οι «παραδοσιακές» θρησκείες όπως ο Βουδισμός, ο Κομφουκιανισμός και ο Ταοϊσμός θα μπορούσαν «να συμβάλουν στο να καλυφθεί το κενό που επέτρεψε στη διαφθορά να ανθίσει» έγραψε πέρυσι το Reuters.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου