Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Ολλανδία: «Λουκέτο» στις φυλακές λόγω έλλειψης κρατουμένων

Ολλανδία: «Λουκέτο» στις φυλακές λόγω έλλειψης κρατουμένων

Περισσότεροι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι από τους φυλακισμένους

Πριν μερικούς μήνες στη Σουηδία είχε δοθεί η εντολή να μπει λουκέτο σε τέσσερις φυλακές, καθώς οι κρατούμενοι αντί να αυξάνονται μειώνονταν.
Ενδεχομένως την ίδια τακτική θα ακολουθήσουν και οι επικεφαλής των σωφρονιστικών ιδρυμάτων στην Ολλανδία, μια και περισσότεροι είναι οι φύλακες παρά οι φυλακισμένοι σε αυτά.
Όπως αναφέρει το Associated Press, που επικαλείται στοιχεία το υπουργείου Δικαιοσύνης της χώρας, τα ποσοστά εγκληματικότητας έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια.
Πιο αναλυτικά, το 2008 υπήρξαν περίπου 15.000 έγκλειστοι σε μία χώρα 17 εκατομμυρίων, ενώ τον περασμένο Μάρτιο ο αριθμός τους έφτανε μετά βίας τις 10.000, με μόλις 9.710 φυλακισμένους και 9.914 σωφρονιστικούς υπαλλήλους.
Εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε: «Μελετούμε το λόγο της πτώσης αυτής», προσθέτοντας ότι ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία… λουκέτου σε φυλακές, αλλά και απολύσεων για 3.500 εργαζόμενους των ιδρυμάτων.
Βέβαια, το συνδικάτο τους, απέρριψε την ιδέα αυτή, υποστηρίζοντας πως βίαια επεισόδια μπορεί να ξεσπάσουν στο εσωτερικό των φυλακών αν μειωθούν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι.
Την ίδια ώρα, ένα από τα μέτρα που η κυβέρνηση μελετάει είναι και η κατάργηση χορήγησης αναστολής στους κρατούμενους μόλις εκείνοι συμπληρώσουν τα 2/3 της ποινής τους.
Όλα αυτά τη στιγμή που μεγάλη μερίδα Ολλανδών εκτιμά ότι οι ποινές για κάποια αδικήματα είναι εξαιρετικά ελαφριές.
Παράλληλα, σύμφωνα με το Διεθνές Κέντρο Μελέτης Σωφρονιστικών Ιδρυμάτων οι ΗΠΑ βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με 2.239.751, στη δεύτερη θέση έρχεται η Κίνα με 1.640.000 και στην τρίτη η Ρωσία με 681.600 φυλακισμένους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου