Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Κάνουν πλάκα στις ΗΠΑ Ιράν - Κίνα!

ciranΤη συμφωνία της Γενεύης μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας για τα συριακά χημικά όπλα χαιρετίζει η Κίνα, δήλωσε σήμερα ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι, στη διάρκεια συνάντησης που είχε στο Πεκίνο με τον γάλλο ομόλογό του Λοράν Φαμπιούς. Ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας εξέφρασε την εκτίμηση ότι η συμφωνία «θα κατευνάσει τις εντάσεις στη Συρία», ενώ επιτρέπει, όπως είπε, «να ανοίξουν οι προοπτικές για τη διευθέτηση του θέματος της Συρίας με ειρηνικά μέσα». Τα τελευταία τουλάχιστον δύο χρόνια η Κίνα, όπως και η Ρωσία, αντιτάχθηκε στις διεθνείς εκκλήσεις για την αύξηση των πιέσεων επί του καθεστώτος Ασαντ, ασκώντας το δικαίωμα της αρνησικυρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Και το Ιράν επιβραβεύει...
Ως μια ένδειξη του «ορθολογισμού» των ΗΠΑ χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου Αλι Λαριτζανί, τη συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών για την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου, μεταδίδουν σήμερα τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.
Οι επικεφαλής της αμερικανικής και της ρωσικής διπλωματίας Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ ζήτησαν χθες από τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ να τους παραδώσει εντός μιας εβδομάδας κατάλογο με τις μυστικές αποθήκες χημικών όπλων που διατηρεί το καθεστώς και να αφήσει τους διεθνείς επιθεωρητές να καταστρέψουν όλα αυτά τα όπλα έως τα μέσα του 2014. Η Τεχεράνη είναι ισχυρός σύμμαχος του Μπασάρ αλ Άσαντ και τονίζει ότι οι αντάρτες που πολεμούν το καθεστώς του ευθύνονται για την επίθεση με χημικά αέρια. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δηλώνουν ότι η κυβέρνηση Άσαντ ευθύνεται για την επίθεση.Ο Λαριτζανί δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου αργά χθες Σάββατο ότι οποιαδήποτε αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση ως απάντηση στην επίθεση με χημικά αέρια της 21ης Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό θα προκαλούσε μεγαλύτερη σύγκρουση στην περιοχή, θα αντέβαινε στο διεθνές δίκαιο και ότι αυτοί που καταρτίζουν την πολιτική των ΗΠΑ το συνειδητοποίησαν. «Ελπίζουμε ότι οι αμερικανοί πολιτικοί έχουν κάποιον ορθολογισμό με αποτέλεσμα να αποφεύγουν ακραίες συμπεριφορές. Τα γεγονότα των τελευταίων μόλις ημερών και οι αποφάσεις που ελήφθησαν δείχνουν αυτόν τον ορθολογισμό», πρόσθεσε ο Λαριτζανί, όπως μετέδωσε σήμερα το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου