Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Συρία: Θετική ανταπόκριση στην ρωσική πρόταση να παραδώσει τα χημικά της


Μήνυμα στη Συρία να θέσει υπό διεθνή έλεγχο το χημικό της οπλοστάσιο προκειμένου να αποφύγει μια στρατιωτική επέμβαση της Δύσης απηύθυνε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι αναμένει άμεση απάντηση από τη Δαμασκό. Θετική ήταν η απάντηση του ευρισκόμενου στη Μόσχα Σύρου ΥΠΕΞ Ουαλίντ αλ Μουαλέμ που δήλωσε ότι χαιρετίζει τη ρωσική πρόταση για υπαγωγή του συριακού χημικού οπλοστασίου υπό διεθνή έλεγχο.
Όλα ξεκίνησαν από μία δήλωση του Τζον Κέρι, ο οποίος στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον βρετανό ομόλογό του Γουίλιαμ Χέιγκ ανέφερε πως υπήρχε τρόπος προκειμένου να αποφευχθεί η στρατιωτική επέμβαση της Δύσης στη Συρία. «Θα μπορούσε να παραδώσει μέχρι το τελευταίο από τα χημικά της όπλα στην διεθνή κοινότητα μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Να τα παραδώσει όλα χωρίς χρονοτριβή και να επιτρέψει την πλήρη και συνολική καταγραφή του οπλοστασίου, αλλά δεν πρόκειται να το κάνει αυτό και δεν μπορεί να γίνει», είπε ο Κέρι απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το τι θα μπορούσε να κάνει ο Μπασάρ Αλ Ασαντ για να μην γίνει η επίθεση. «Αν η Συρία έθετε το χημικό της οπλοστάσιο υπό διεθνή έλεγχο, προφανώς θα ήταν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός», συμπλήρωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον απευθυνόμενος στο βρετανικό κοινοβούλιο.
Λίγη ώρα αργότερα ο Λευκός Οίκος έσπευσε να διευκρινίσει πως επρόκειτο για μία ρητορική τοποθέτηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών. Η Ρωσία όμως είχε πάρει ήδη θέση. Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως το Κρεμλίνο θα πιέσει τον Άσαντ να παραδώσει τα χημικά όπλα σε διεθνή έλεγχο. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως η προσπάθεια να πειστεί το καθεστώς της Συρίας για αυτή την εξέλιξη θα ξεκινήσει αμέσως προκειμένου να συγκεντρωθούν τα χημικά όπλα σε συγκεκριμένες περιοχές, υπό τη διεθνή επίβλεψη, με σκοπό να καταστραφούν. Κάτι που φάνηκε πως είχε αποτέλεσμα, αφού σε περίπου μία ώρα ήρθε η απάντηση της Συρίας.
Ο Ουαλίντ αλ Μουαλέμ εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τη Ρωσία για την παρέμβαση προκειμένου να «αποτραπεί η αμερικανική επιθετικότητα» και δήλωσε πως η Συρία είναι έτοιμη να θέσει τα χημικά της όπλα υπό διεθνή έλεγχο. «Δηλώνω ρητά ότι η Συρία χαιρετίζει την πρωτοβουλία της Ρωσίας, με κίνητρο την ανησυχία για τις ζωές των πολιτών μας και την ασφάλεια της χώρας μας, αλλά και με βάση την εμπιστοσύνη μας στη σοφία της ρωσικής ηγεσίας που προσπαθεί να αποτρέψει την αμερικανική επιθετικότητα απέναντι στο λαό μας», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας.
http://www.reuters.com/article/2013/09/09/us-syria-crisis-russia-idUSBRE98809D20130909

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου