Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

ΡΩΣΙΑ: «Σκούπα» και μαζικό μάντρωμα λαθρομεταναστών από την αστυνομία. Κύριο θέμα στις δημοτικές εκλογές, για όλους τους υποψήφιους, είναι το πρόβλημα των παράνομων εισβολέων

Η ρωσική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ένα μαζικό μάντρωμα των μην λευκών παράνομων εισβολέων, με αφορμή την βίαια επίθεση που δέχτηκε στη Μόσχα, ένας αστυνομικός, ο οποίος υπέστη κάταγμα κρανίου από έναν εγκληματία με καταγωγή από το Νταγκεστάν.

Σύμφωνα με υστερικές αναφορές από διάφορα αριστερά δυτικάmedia, υπάρχουν σήμερα περισσότεροι από 4.600 παράνομοι εισβολείς σε στρατόπεδα κράτησης μόνο στην περιοχή της Μόσχας και πολλοί περισσότεροι χιλιάδες σε άλλες πόλεις σε όλη τη Ρωσία.

Χιλιάδες παράνομοι εισβολείς από χώρες όπως το Τατζικιστάν, το Κιργιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Βιετνάμ έχουν συλληφθεί και κρατούνται στην τελευταία επιχείρηση «σκούπα» που ξεκίνησε πριν από αρκετές εβδομάδες .

Η Ρωσία έχει σήμερα 21 μεγάλα κέντρα κράτησης παράνομων εισβολέων και βρίσκονται σε εξέλιξη σχέδια για τη δημιουργία επιπλέον 83 νέων. Στα τέλη του Αυγούστου, οι Ρώσοι βουλευτές εισήγαγαν ένα νομοσχέδιο ενώπιον του κοινοβουλίου τους, που καθιστά την απέλαση των παράνομων μεταναστών υποχρεωτική.

Η Ρωσία, η οποία έχει μεγάλο πρόβλημα με τους παράνομους εισβολείς, αποφάσισε ότι αν τα πράγματα αφεθούν ανεξέλεγκτα, η μακροπρόθεσμη δημογραφική απειλή θα είναι μεγαλύτερη από κάθε άμεσο ή πολιτικό κόστος.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται από το Κέντρο Levada, η μετανάστευση είναι τώρα η μεγαλύτερη ανησυχία για τους κατοίκους της Μόσχας. Περίπου το 55 τοις εκατό των Μοσχοβιτών θεωρεί την λαθρομετανάστευση ως την κορυφαία ανησυχία τους, ενώ το ποσοστό ήταν 37 τοις εκατό μόλις πριν από πέντε χρόνια.

Μια άλλη δημοσκόπηση από την ίδια οργάνωση διαπίστωσε ότι, σε εθνικό επίπεδο, το 69 τοις εκατό των Ρώσων θεωρούν ότι η παρουσία των μεταναστών στην πόλη ή την περιοχή τους είναι «υπερβολική».

Ο δήμαρχος της Μόσχας Sergei Sobyanin, στενός σύμμαχος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει ξεκινήσει επίσημα ένα πρόγραμμα καθαρά εθνοτικού χαρακτηρισμού στο οποίο η αστυνομία έχει βάλει στο στόχαστρο μη λευκά άτομα, από τα οποία απαιτεί να βλέπει τα έγγραφά τους.

Εκείνοι που δεν έχουν να επιδείξουν ταυτότητα κρατούνται αμέσως, και εάν αδυνατούν να προσκομίσουν τα σχετικά έγγραφα, οδηγούνται ενώπιον του δικαστηρίου και απελαύνονται .

Η αστυνομική καταστολή ήρθε μετά από ένα περιστατικό που έγινε στις 27 Ιουλίου, όταν ένας αστυνομικός τραυματίστηκε έξω από την αγορά Matveyevsky της Μόσχας, ενώ προσπαθούσε να συλλάβει τον Magomed Magomedov, βιαστή από το Νταγκεστάν.

Ο Magomedov και δύο από τους συγγενείς του αντιστάθηκαν βίαια στη σύλληψη και επιτέθηκαν στους αστυνομικούς, ένας από τους οποίους υπέστη κάταγμα κρανίου.

Η επίθεση προκάλεσε δημόσια κατακραυγή και ο δήμαρχος της Μόσχας διέταξε την καταστολή. Το παράδειγμά του ακολούθησαν γρήγορα και άλλες πόλεις της Ρωσίας.

Στην ρωσική πρωτεύουσα θα πραγματοποιηθούν οι πρώτες δημαρχιακές εκλογές σε μια δεκαετία, την Κυριακή (σήμερα). Και ενώ το 2003, το πρόβλημα των λαθρομεταναστών τέθηκε από έναν μόνο υποψήφιο ο οποίος έλαβε κάτω από τέσσερα τοις εκατό των ψήφων, σε αυτές τις εκλογές θα είναι το κύριο ζήτημα και για τους έξι υποψηφίους.

Ένας εκ των υποψηφίων, ο χαρισματικός Alexei Navalny, υποσχέθηκε ότι "θα σταματήσει το όργιο της παράνομης μετανάστευσης".

Ακόμη και προεκλογικά πανό του Sergei Mitrokhin, του υποψηφίου του φιλελεύθερου κόμματος Yabloko, που εδώ και χρόνια αποφεύγει κάθε «εθνικιστική ρητορική», λένε ότι είναι εναντίον του «να μετατραπεί η Μόσχα σε μια επαρχία της Κεντρικής Ασίας».

Σε ορισμένες περιοχές της πρωτεύουσας, οι Ρώσοι αισθάνονται σαν να είναι μια μειονότητα, λέει ένας εκπρόσωπος του δήμου από μια γειτονιά στην ανατολική Μόσχα, στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

«Οι γονείς έρχονται σε μένα με δάκρυα στα μάτια», αφού διαπιστώνουν ότι υπάρχουν μόνο πέντε παιδιά από τη Ρωσία σε μια σχολική τάξη 26 μαθητών, είπε ένας τοπικός βουλευτής, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

"Άλλοι είναι από το Βιετνάμ, άλλοι από το Αζερμπαϊτζάν, άλλοι από την Κορέα, άλλοι από την Αρμενία, από το Ουζμπεκιστάν κλπ», είπε. "Δεν μιλούν, ούτε διαβάζουν, ούτε γράφουν ρωσικά." Λένε οι Ρώσοι γονείς, που τώρα ζητούν να υπάρχει ένα «σλαβικό» σχολείο στη γειτονιά τους.

«Οι άνθρωποι πραγματικά ανησυχούν για τον αριθμό των μεταναστών και για τη συμπεριφορά τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος, ο οποίος και αυτός ζήτησε να μείνει ανώνυμος, λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

«Υπάρχουν όρια σε όλα, και οι άνθρωποι έχουν φθάσει στα όρια της ανοχής τους», είπε.

* Νωρίτερα αυτό το έτος, η ρωσική κυβέρνηση εισήγαγε μεταρρυθμίσεις στην μεταναστευτική πολιτική που παρουσιάστηκαν ως "φιλικές προς τη μετανάστευση" και οι οποίες καθορίζουν τον δρόμο για τη νόμιμη μετανάστευση.

Οι μη λευκοί εισβολείς αγνόησαν τους κανόνες αυτούς, και συνέχισαν να εισέρχονται παράνομα από τα πορώδη σύνορα της Ρωσίας. Οι εκτιμήσεις του συνολικού αριθμού των παράνομων εισβολέων στη Ρωσία κυμαίνονται από 3 έως 6 εκατομμύρια.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγές: εδώ και εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου