Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

«Μα αφού είμαι αντιρατσιστής γιατί να μου φερθούν έτσι;» Γιατρός Σιχ πέφτει θύμα ρατσιστικής επίθεσης από όχλο νεαρών μαύρων στο Χάρλεμ

Ο Prabhjot Singh, είναι ένας Σιχ γιατρός που ζει στο Χάρλεμ.

Υποτίθεται ότι είναι ένας από τους καλούς : Γιατρός στο Χάρλεμ. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Columbia. Αντιρατσιστής που έχει μιλήσει πολλές φορές εναντίον της ‘Λευκής Υπεροχής’ (White Supremacism). Συχνός φιλοξενούμενος στην Huffington Post, στους New York Times και σε άλλα «προοδευτικά» μέσα. Δραστηριοποιημένος σε πρωτοβουλίες δημόσιας υγείας του ΟΗΕ για τους φτωχούς ανθρώπους.

Και συν τοις άλλοις, ζει στο Χάρλεμ.

Έτσι, όταν ο Δρ Prabhjot Singh αποφάσισε ότι θα κάνει μια βόλτα στη γειτονιά του βράδυ του περασμένου Σαββάτου, ένιωθε ότι ήταν ασφαλής.

Στη συνέχεια, τέσσερα τετράγωνα από την λεωφόρο Malcolm X, ο δρ Σινγκ έπεσε επάνω σε 20 νεαρούς μαύρους με ποδήλατα. Σύμφωνα με το NBC :

"Άκουσα «Πέστε πάνω στον Οσάμα» και στη συνέχεια «τρομοκράτη» και στη συνέχεια το επόμενο πράγμα που ένιωσα ήταν κάποιος να έρχεται με φόρα πάνω μου, να τραβάει με δύναμη το μούσι μου και στη συνέχεια να με χτυπάει στο πηγούνι".

Έτρεξε. Τον κυνήγησαν και τον έριξαν κάτω και τον χτύπησαν κι άλλο.

Ο Singh είπε ότι νόμιζε ότι μπορεί και να πέθαινε εάν δεν είχε παρέμβει κάποιος περαστικός που πάλεψε για να τον πάρει από τα χέρια περισσότερων από δώδεκα νεαρών ανδρών που τον είχαν βάλει στη μέση και τον χτυπούσαν.

Του έσπασαν το σαγόνι. Τους έσπασαν μερικά από τα δόντια του.

Ο Δρ Singh είναι ένας Σιχ και η πίστη του απαιτεί να φοράει συνεχώς ένα τουρμπάνι και να έχει γενειάδα. Αλλά αυτή η συμμορία τον θεώρησε μουσουλμάνο και τον χλεύαζαν για’ αυτό. Μη γνωρίζοντας ότι Μουσουλμάνοι και Σιχ δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους.

Μετά την επίθεση, αναρωτήθηκε γιατί να του φερθούν έτσι : Άλλωστε είναι ένας Αμερικανός και ένα μέλος της κοινότητας του Χάρλεμ. Ή τουλάχιστον έτσι νόμιζε .

Λέει το MSNBC :

Η προτεραιότητα του Singh είναι τώρα να συνεχίσει το έργο του ως γιατρός στο Ανατολικό Χάρλεμ, είπε. «Αυτό δεν είναι το Harlem που ξέρω», είπε . «Αν μη τι άλλο, αυτή η εμπειρία με κάνει πιο αποφασισμένο για την κοινότητά μας και την δουλειά που κάνουμε εκεί».

Πέρυσι , έγραψε στους New York Times, ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος των «εγκλημάτων μίσους» για τους Σιχ ήταν οι λευκοί ρατσιστές. Το ανέφερε αυτό έξι φορές σε ένα άρθρο :

«Υπάρχει επίσης το ερώτημα κατά πόσον ομάδες λευκών ρατσιστών έχουν βάλει ειδικά στο στόχαστρο Αμερικάνους Σιχ», έγραψε ο Σινγκ .

Το σχόλιο αυτό ήταν μια απάντηση στη δολοφονία έξι Σιχ στο Ουισκόνσιν από νεοναζί.

Αλλά στο Χάρλεμ εκείνο το Σάββατο το βράδυ, δεν υπήρχε λευκός ούτε για δείγμα : Η αστυνομία κυκλοφόρησε ένα βίντεο που δείχνει ότι οι επιτιθέμενοι ήταν όλοι μαύροι.

Αλλά ο ίδιος άνθρωπος που καταδίκασε αδυσώπητα τους λευκούς ρατσιστές για τη βία κατά των Σιχ, ξαφνικά όταν κατάλαβε ποιά είναι η φυλή αυτών που του επιτέθηκαν... «μαζεύτηκε».

Ο Δρ Lamont Hill από την Huffington Post του ζήτησε να περιγράψει τους δράστες :

Ήταν νέοι άνδρες. Πιθανώς από τη γειτονιά. Σίγουρα όχι αντιπροσωπευτικό δείγμα της γειτονιάς που γνωρίζω και εργάζομαι.

Ήταν σκοτάδι. Φαίνονταν σαν να ήταν νεαροί Αφροαμερικάνοι. Αλλά και πάλι, ήταν σκοτάδι.

Είναι άλλο πράγμα να πεις στις ειδήσεις ή σε ένα βιβλίο ότι μια κοινότητα δεν είναι τόσο επικίνδυνη όσο νόμιζες ότι ήταν. Αλλά είναι εντελώς κάτι άλλο να γνωρίζεις κάποιον προσωπικά.

Η κατανόηση προέρχεται πραγματικά από μια βαθύτερη σχέση.

 Ενώ ο δρ Σινγκ επιδιώκει να «κατανοήσει» καλύτερα τους δράστες του, το ίδιο θέλει και η αστυνομία. Όμως, οι δράστες, μέχρι στιγμής, κυκλοφορούν ελεύθεροι. 



ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου