Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Συνεχίζουν να κρατούν ομήρους οι ισλαμιστές στο Ναϊρόμπι

Συνεχίζουν να κρατούν ομήρους οι ισλαμιστές στο Ναϊρόμπι

Ναϊρόμπι, Κένυα
Αδιευκρίνιστος παραμένει ακόμη ο αριθμός των ομήρων που κρατούνται από ένοπλους ισλαμιστές σε εμπορικό κέντρο του Ναϊρόμπι της Κένυας, το οποίο παραμένει περικυκλωμένο από τις ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας. Οι νεκροί αυξήθηκαν στους 43, οι τραυματίες ξεπερνούν τους 200 και στο κτήριο ακούγονται πυροβολισμοί.

Η επίθεση αποδίδεται στην ισλαμιστική οργάνωση Σεμπάμπ, εκπρόσωπος της οποίας δήλωσε στο BBC ότι η εισβολή στο εμπορικό κέντρο αποτελεί αντίποινα για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Κένυας στη Σομαλία.

Περίπου 4.000 στρατιώτες μάχονται κατά των ανταρτών στη Σομαλία από το 2011, προσθέτει το βρετανικό πρακτορείο.

Κενυάτες που κατάφεραν να αποδράσουν από το εμπορικό κέντρο φέρεται να δήλωσαν ότι οι ένοπλοι επέτρεπαν σε όσους ομήρους δήλωναν μουσουλμάνοι να φύγουν.

Ο αριθμός των ομήρων είναι άγνωστος, κρατούνται όμως σε πολλά διαφορετικά σημεία. Τα επάνω επίπεδα [του εμπορικού κέντρου] ελέγχθηκαν και ασφαλίστηκαν. Δεν υπάρχει επαφή [με τους δράστες]» ανακοίνωσε στο Twitter το Εθνικό Κέντρο Διαχείρισης Καταστροφών.

Λίγο αργότερα, το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι NTV ανέφερε ότι οι στρατιώτες έχουν καταλάβει τον πρώτο και τον δεύτερο όροφο του συγκροτήματος ενώ οι ισλαμιστές της οργάνωσης Σεμπάμπ περιορίστηκαν στα δύο τελευταία επίπεδα.

Στη Νέα Υόρκη, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε την επίθεση και εξέφρασε «την αλληλεγγύη του στο λαό και την κυβέρνηση της Κένυας σε αυτές τις δύσκολες ώρες». Τα 15 μέλη του ΣΑ επανέλαβαν ότι καταδικάζουν την τρομοκρατία, σε όλες τις μορφές της, και δηλώνουν ότι είναι αποφασισμένα να την πολεμήσουν.

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Μπαν Γκι-Μουν χαρακτήρισε την επίθεση «προμελετημένη ενέργεια που στόχευε τους ανυπεράσπιστους πολίτες». Εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και στον πρόεδρο της Κένυας Ουχούρου Κενιάτα, με τον οποίο είχε τηλεφωνική επικοινωνία.

Οι δράστες κατέλαβαν το εμπορικό κέντρο Γουέστγκεϊτ το μεσημέρι του Σαββάτου τοπική ώρα, ενώ πολλές οικογένειες έκαναν τα ψώνια τους ή έπιναν τον καφέ τους.

«Η επιχείρηση συνεχίζεται αλλά δεν μπορούμε να βιάσουμε τα πράγματα» δήλωσε αξιωματικός του κενυατικού στρατού.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου