Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Αιματηρό τρομοκρατικό χτύπημα σε εμπορικό κέντρο του Ναϊρόμπι, με δεκάδες νεκρούς

Τουλάχιστον 39 είναι οι νεκροί από την τρομοκρατική επίθεση σε εμπορικό κέντρο στο Ναϊρόμπι, όπως δήλωσε ο Αμπάς Γκάλετ, επικεφαλής της Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου στην Κένυα. Την ευθύνη ανέλαβε η σομαλική Σεμπάμπ, που πρόσκειται στην αλ Κάιντα.

Αιματηρό τρομοκρατικό χτύπημα σε εμπορικό κέντρο του Ναϊρόμπι
«Θέλω να αναγνωρίσω τη βαρύτητα της επίθεσης αυτής», πάντως «οι ειδικές δυνάμεις που ανέλαβαν να χειριστούν την κατάσταση θα τη θέσουν υπό έλεγχο. Έχουν αποκτήσει πρόσβαση και αναζητούν τους κακοποιούς», δήλωσε ο Μουτέα Ιρίνγκο, ένα ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών. «Έχουμε επιβάλει αυστηρά μέτρα ασφαλείας στην πόλη», πρόσθεσε. Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Τζόσεφ Όλε Λένκου είχε δηλώσει ότι οι υπεύθυνοι για την επίθεση «θα βρεθούν», καλώντας τους πολίτες «να μην κάνουν υποθέσεις».
Οι κενυατικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν συλλάβει τον έναν από τους ενόπλους, σύμφωνα με ένα μήνυμα που ανήρτησε η κενυατική προεδρία στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.
Οι ένοπλοι, ορισμένοι εκ των οποίων μιλούσαν αραβικά ή σομαλικά σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, εισέβαλαν το μεσημέρι στο εμπορικό κέντρο Westgate Mall την ώρα που πολλές οικογένειες έκαναν τις αγορές τους και θαμώνες κάθονταν σε καφέ.
Αιματηρό τρομοκρατικό χτύπημα σε εμπορικό κέντρο του Ναϊρόμπι
Πάντα γεμάτο τα σαββατοκύριακα, το πολυκατάστημα αυτό είχε αναφερθεί συχνά ως πιθανός στόχος οργανώσεων που συνδέονται με την αλ Κάιντα, όπως οι ισλαμιστές αντάρτες Σεμπάμπ της Σομαλίας.
Οι δράστες άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα και πέταξαν χειροβομβίδες εναντίον του κοσμοπολίτικου πλήθους -Αφρικανούς, Ινδούς, δυτικούς- των πελατών και των εργαζομένων στο εμπορικό κέντρο.
Η επίθεση είναι η πιο αιματηρή στο Ναϊρόμπι μετά από εκείνη της αλ Κάιντα τον Αύγουστο του 1998 εναντίον της πρεσβείας των ΗΠΑ στην πρωτεύουσα της Κένυας, όταν πάνω από 200 άνθρωποι είχαν βρει το θάνατο.
Ανάληψη ευθύνης από τη σομαλική Σεμπάμπ
Αιματηρό τρομοκρατικό χτύπημα σε εμπορικό κέντρο του Ναϊρόμπι
Η σομαλική οργάνωση Σεμπάμπ, που πρόσκειται στην αλ Κάιντα, ανέλαβε σήμερα με ένα μήνυμά της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter την ευθύνη για την επίθεση.
«Οι μουτζαχεντίν διείσδυσαν σήμερα κατά ο μεσημέρι στο Westgate», το εμπορικό κέντρο, ανέφερε η οργάνωση αυτή σε ένα μήνυμά της που ανάρτησε στον λογαριασμό της στον ιστότοπο λίγο μετά τις 21:00 (ώρα Ελλάδας). «Σκότωσαν πάνω από 100 Κενυάτες άπιστους και η μάχη συνεχίζεται», σύμφωνα με το μήνυμα της ένοπλης ισλαμιστικής αυτής οργάνωσης.
Αιματηρό τρομοκρατικό χτύπημα σε εμπορικό κέντρο του Ναϊρόμπι
Η Σεμπάμπ, ανέφερε ότι είχε προειδοποιήσει επανειλημμένα την Κένυα να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Σομαλία και ότι σε διαφορετική περίπτωση θα αντιμετώπιζε «σοβαρές συνέπειες».
«Η κενυατική κυβέρνηση μολαταύτα κώφευσε στις επανειλημμένες προειδοποιήσεις μας και συνέχισε να σφαγιάζει αθώους Μουσουλμάνους στη Σομαλία», ανέφερε η οργάνωση.
Κενυάτα: Θα νικήσουμε τους τρομοκράτες
Ο πρόεδρος της Κένυας Ουχούρου Κενυάτα δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνησή του θα καταδιώξει όσους ευθύνονται γι' αυτή.
«Οι ποταποί δράστες αυτής της θρασύδειλης πράξης έλπιζαν να εκφοβίσουν, να διχάσουν και να προκαλέσουν απελπισία στους Κενυάτες», ανέφερε ο Κενυάτα σε τηλεοπτικό διάγγελμα που απηύθυνε στους πολίτες.
Αιματηρό τρομοκρατικό χτύπημα σε εμπορικό κέντρο του Ναϊρόμπι
«Έχουμε ξεπεράσει τρομοκρατικές επιθέσεις στο παρελθόν. Θα τους νικήσουμε ξανά», πρόσθεσε.
Ο Κενυάτα είπε ότι έχασε στενούς συγγενείς του στην επίθεση στο εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας.
Απευθυνόμενος στους συγγενείς των θυμάτων, ο πρόεδρος της χώρας ανέφερε στο διάγγελμά του: «ζητώ από το Θεό να σας ανακουφίσει καθώς αντιμετωπίζετε αυτήν την τραγωδία και γνωρίζω πώς αισθάνεστε, αφού έχασα στενούς συγγενείς μου στην επίθεση αυτή».
Δυτικοί υπήκοοι μεταξύ των θυμάτων
Αιματηρό τρομοκρατικό χτύπημα σε εμπορικό κέντρο του Ναϊρόμπι
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι έχει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες Αμερικανοί πολίτες τραυματίστηκαν στην επίθεση αυτή στο εμπορικό κέντρο στο Ναϊρόμπι, την οποία καταδίκασε κάνοντας λόγο για μια «παράλογη πράξη βίας».
«Λάβαμε αναφορές ότι Αμερικανοί πολίτες τραυματίστηκαν στην επίθεση, και η πρεσβεία των ΗΠΑ έχει δραστηριοποιηθεί για να παράσχει βοήθεια», σημείωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρί Χαρφ σε μια ανακοίνωση που έδωσε στην δημοσιότητα. Απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες.
Δύο Γάλλοι υπήκοοι έχασαν τη ζωή τους στην «τρομοκρατική επίθεση», όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία, επισημαίνοντας ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε την «πλήρη αλληλεγγύη» του στις κενυατικές αρχές.
«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο αυτή την δειλή επίθεση και συμμερίζεται τη θλίψη των οικογενειών των συμπατριωτών μας» οι οποίοι έχασαν οικείους τους στην επίθεση αυτή, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.
Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε ότιΒρετανοί υπήκοοι βρίσκονται «χωρίς καμιά αμφιβολία» ανάμεσα στα θύματα της επίθεσης στο εμπορικό κέντρο στο Ναϊρόμπι, προσθέτοντας ότι Βρετανοί διπλωμάτες προσπαθούν να συγκεντρώσουν στοιχεία για τα θύματα.
«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι Βρετανοί υπήκοοι βρέθηκαν παγιδευμένοι στην επίθεση αυτή», είπε ο Χέιγκ σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου