Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

Οι ΗΠΑ δεν γκρεμοτσακίστηκαν τελικά


Υπερψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία από τη Γερουσία η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Λευκού Οίκου και Ρεπουμπλικάνων για την αποφυγή του δημοσιονομικού γκρεμού που αντιμετωπίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η εν λόγω συμφωνία προβλέπει την αύξηση των φορολογικών συντελεστών για εισοδήματα που υπερβαίνουν τα 400.000 δολάρια ανά έτος για άτομα και τα 450.000 δολάρια για ζευγάρια.
Αντίθετα, διατηρούνται οι υφιστάμενες φοροελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη, ρύθμιση για την οποία είχε δεσμευθεί προεκλογικά ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Παράλληλα, το σχέδιο «παγώνει» τις περικοπές δαπανών για δύο μήνες, παρατείνει την καταβολή επιδομάτων για τους μακροχρόνια άνεργους και αποτρέπει την αύξηση, κατά 27%, των αμοιβών για ιατρούς που φροντίζουν ασθενείς του δημόσιου συστήματος περίθαλψης Medicare. Παρά ταύτα, η αβεβαιότητα παραμένει, καθώς, προκειμένου να επικυρωθεί η συμφωνία για την αποφυγή του «δημοσιονομικού γκρεμού», απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπου οι προτάσεις του Λευκού Οίκου έχουν, έως τώρα, λάβει μία ιδιαίτερα ψυχρή υποδοχή.
Η ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται έως την Τετάρτη, 2 Ιανουαρίου.
Γλίτωσαν προς το παρόν
Η συμφωνία απέχει πολύ από ένα «μεγάλο παζάρι» μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος. Αλλά εάν εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, θα μπορούσε να βοηθήσει τη χώρα να αποφύγει την ύφεση, παρότι η λιτότητα που θα παραμείνει θα κρατήσει πιθανόν την ανάπτυξη της οικονομίας σε αργούς ρυθμούς.
Με την συμφωνία για τον περιορισμό των 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις προγραμματισμένες αυξήσεις φόρων και τις περικοπές των κρατικών δαπανών, οι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι θα ανατραπεί σε μεγάλο βαθμό η ύφεση. Θα κάνει μόνιμο τον εναλλακτικό ελάχιστο φόρο που θα έληγε, προστατεύοντας τους Αμερικανούς με μεσαία εισοδήματα από το να φορολογούνται σαν να ήταν πλούσιοι.
Οι προγραμματισμένες περικοπές στην άμυνα και στις μη-αμυντικές δαπάνες απλώς αναβλήθηκαν για δύο μήνες.
Οι οικονομολόγοι αναφέρουν ότι αν το πακέτο που προέκυψε γίνει νόμος, θα αντιπροσωπεύει τουλάχιστον μια προσωρινή ανάπαυλα για την οικονομία. «Αυτό μας κρατά έξω από την ύφεση προς το παρόν», δήλωσε ο Menzie Chinn, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison.
Το πλαίσιο της συμφωνίας δείχνει ότι περίπου το ένα τρίτο της   δημοσιονομικής πειθαρχίας θα μπορούσε ακόμα να υλοποιηθεί, δήλωσε ο Brett Ryan, ένας οικονομολόγος της Deutsche Bank στη Νέα Υόρκη. Αυτό συμβαδίζει  με ό,τι πολλές χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις της Wall Street και όλου του κόσμου αναμένουν,  κάνοντας πιθανές τις προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη της τάξης του 1,9% για το 2013.
Τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, οι χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές που θεσπίστηκαν από τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους το 2001 και το 2003, έληξαν. Εάν η Βουλή συμφωνήσει με τη Γερουσία – και σε αυτό το σημείο υπάρχουν σημαντικές αμφιβολίες για το αποτέλεσμα – οι νέοι συντελεστές θα πρέπει να επεκταθούν αναδρομικά. Σε αντίθετη περίπτωση, μαζί με άλλες προγραμματισμένες αυξήσεις φόρων, το μέσο νοικοκυριό θα πληρώσει κατά μέσο όρο 3.500 δολάρια περισσότερο σε φόρους, σύμφωνα με το Κέντρο Φορολογικής Πολιτικής, ένα think tank της Ουάσιγκτον. Οι ειδικοί του προϋπολογισμού αναμένουν ότι η οικονομία θα αναπνεύσει, καθώς οι οικογένειες περικόπτουν τις δαπάνες.
Οι διατάξεις στο νομοσχέδιο της Γερουσίας θα μπορούσαν να αποφύγουν τις προγραμματισμένες περικοπές σε επιδόματα ανεργίας και τις πληρωμές σε γιατρούς, κάτω από ένα ομοσπονδιακό πρόγραμμα ασφάλισης υγείας.
Η λιτότητα επιμένει

Όπως και η πλειοψηφία των οικονομολόγων, η Deutsche Bank είχε προβλέψει αρκετή οικονομική δραστηριότητα ώστε να συγκρατήσει την ανάπτυξη σε περίπου 1,9% το 2013. Ο Ryan είπε ότι οι λεπτομέρειες της συμφωνίας φαίνεται να υποστηρίζουν αυτή την πρόβλεψη.
Αυτό θα ήταν πολύ καλύτερο από την συρρίκνωση 0,5% που προέβλεψε το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου σε περίπτωση που οι ΗΠΑ έπεφταν στον δημοσιονομικό γκρεμό, αλλά υπολείπεται από ότι χρειάζεται για να επουλωθεί σύντομα η αγορά εργασίας, η οποία εξακολουθεί να πλήττεται από την ύφεση του 2007 – 09. «Συνεχίζουμε να αναμένουμε μια σημαντική επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας κατά την έναρξη του έτους» αναφέρουν οι οικονομολόγοι της Nomura σε σχετική έρευνα.
Ειδικότερα, οι αναλυτές λένε ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι πιθανό να παραμείνουν σε αναμμένα κάρβουνα μέχρι το Κογκρέσο να αυξήσει το ανώτατο εθνικό χρέος στα 16,4 τρισεκατομμύρια δολάρια, κάτι το οποίο το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι επετεύχθη τη Δευτέρα.
Ενώ οι φορολογικές περικοπές Μπους θα γινόταν μόνιμες για πολλούς Αμερικανούς βάσει της συμφωνίας του προϋπολογισμού, μια διετής διακοπή φόρου των μισθωτών υπηρεσιών που θεσπίστηκε για να δώσει στην οικονομία μια επιπλέον ώθηση, θα έληγε. Το Κέντρο Φορολογικής Πολιτικής εκτιμά ότι αυτό θα μπορούσε να αυξήσει το μέσο φόρο για τα νοικοκυριά σε περίπου 700 δολάρια το επόμενο έτος.
Η αναστολή των περικοπών στις δαπάνες δημιουργεί ένα μικρότερο δημοσιονομικό γκρεμό που θα συμβεί μέσα στο έτος και θα μπορούσε να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση, παρόλα αυτά, δήλωσε ο Chinn. Προειδοποίησε επίσης ότι οι συνεχιζόμενες ανησυχίες για τη δυνατότητα της ύφεσης θα μπορούσαν να αναστείλουν τη διάθεση των επιχειρήσεων για επενδύσεις, κάτι που θα εμπόδιζε την οικονομική ανάπτυξη. «Η αβεβαιότητα θα διατηρηθεί», δήλωσε ο Chinn.

http://www.reuters.com/article/2013/01/01/us-usa-fiscal-economy-idUSBRE90003320130101

1 σχόλιο: