Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Αυξάνεται η παγκόσμια ανεργία


Το «φράγμα» των 199 εκατομμυρίων που υπάρχει από το 2009 αναμένεται να περάσει φέτος η παγκόσμια ανεργία, σύμφωνα με την νέα, ετήσια έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας. Το 2013 οι  άνεργοι στον κόσμο θα ξεπεράσουν τους 202 εκατομμύρια ανθρώπους.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων της ΔΟΕ, παρά το γεγονός ότι θα υπάρξει μια «μέτρια ανάκαμψη της αύξησης της παραγωγής» τα δύο επόμενα χρόνια, το ποσοστό της ανεργίας αναμένεται ότι θα αυξηθεί και πάλι και ο αριθμός των ανέργων στον κόσμο θα αυξηθεί κατά 5,1 εκατομμύρια το 2013. Η άνοδος της ανεργίας θα συνεχιστεί και το 2014, φτάνοντας τους 205 εκατομμύρια ανέργους.
Το 2012, η ανεργία σημείωσε άνοδο «αφήνοντας 197 εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς απασχόληση», δηλαδή 4 εκατομμύρια περισσότερους απ’ ότι το 2011 (193 εκατ.). «Ο αριθμός αυτός σημαίνει ότι υπάρχουν σήμερα 28 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι στην ανεργία σε σχέση με το 2007. Δηλαδή 28 εκατομμύρια άνεργοι περισσότεροι σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την κρίση», εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου ο γενικός διευθυντής της ΔΟΕ Γκάι Ράιντερ, εκτιμώντας ότι οι προοπτικές «δεν είναι καλές».
Σύμφωνα με τη ΔΟΕ, οι νέοι πλήττονται ιδιαίτερα από την ανεργία, καθώς «73,8 εκατομμύρια νέοι είναι άνεργοι σ’ όλο τον κόσμο και η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας είναι πιθανόν να σπρώξει άλλο μισό εκατομμύριο νέους στην ανεργία ως το 2014», όπως αναφέρει η οργάνωση.
Το 2012, το ποσοστό της ανεργίας των νέων είχε σκαρφαλώσει στο 12,6% και το 2017 αναμένεται ότι θα φτάσει το 12,9%. Η κρίση έχει οδηγήσει στην εμφάνιση ενός νέου φαινομένου, αυτού των νέων που γνωρίζουν τη μακροχρόνια ανεργία «ήδη με την είσοδό τους στην αγορά εργασίας», μια κατάσταση πρωτοφανής.
Σήμερα 35% των άνεργων νέων είναι χωρίς απασχόληση εδώ και τουλάχιστον 6 μήνες στις ανεπτυγμένες οικονομίες, ενώ το ποσοστό αυτό ήταν 28,5% το 2007. Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση, όλο και περισσότεροι νέοι εγκαταλείπουν την αγορά εργασίας και «δεν βρίσκονται ούτε σε δουλειά, ούτε στην ανεργία, ούτε στο σχολείο, ούτε σε επαγγελματική εκπαίδευση».
Οι ειδικοί της ΔΟΕ τονίζουν ότι απαιτούνται άμεσες μεταρρυθμίσεις και ειδικά στον τραπεζικό τομέα, καθώς οι τράπεζες θα πρέπει να παρέχουν ευκολότερα δάνεια στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου