Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Κάμερον: Δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ μέχρι το 2017



Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε σήμερα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή ή έξοδο της χώρας από την ΕΕ με την προϋπόθεση ότι θα κερδίσει τις εκλογές το 2015.

Στην περίπτωση αυτή, ο Κάμερον δεσμεύτηκε να διεξαχθεί το δημοψήφισμα το αργότερο μέχρι το τέλος του 2017 και διευκρίνισε ότι θα κάνει εκστρατεία "με όλη του την καρδιά και την ψυχή" ώστε η Βρετανία να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην ομιλία του ζήτησε η σχέση της χώρας του με την ΕΕ να επικεντρωθεί και πάλι στην "ενιαία αγορά".

"Οταν θα έχουμε διαπραγματευθεί μία νέα συμφωνία" για τις σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ, "θα προτείνουμε στους Βρετανούς δημοψήφισμα με την πολύ απλή επιλογή: παραμονή στους κόλπους της ΕΕ επί αυτής της νέας βάσης ή πλήρης έξοδος. Αυτό θα είναι ένα δημοψήφισμα για τη συμμετοχή ή μη στην ΕΕ", δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον κατά τη διάρκεια της πολυαναμενόμενης ομιλίας του για την Ευρώπη.

Ο βρετανός πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί κατά το πρώτο ήμισυ της επόμενης κοινουβουλευτικής θητείας που θα αρχίσει το 2015.

Η νέα σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ "θα είναι μία σχέση επικεντρωμένη στην ενιαία αγορά", τόνισε.

"Εάν δεν ανταποκριθούμε στις προκλήσεις, υπάρχει κίνδυνος να αποτύχει η Ευρώπη και οι Βρετανοί να σπεύσουν προς την έξοδο", προειδοποίησε, διευκρινίζοντας: "Δεν είμαι οπαδός του απομονωτισμού...Δεν επιθυμώ απλώς μία καλύτερη συμφωνία για τη Βρετανία. Θέλω μία καλύτερη συμφωνία και για την Ευρώπη".

Ο Κάμερον έδωσε έτσι τέλος στις εικασίες που κυκλοφορούσαν επί μήνες σχετικά με τις προθέσεις του υποβαθμίζοντας τις προειδοποιήσεις ότι ένα δημοψήφισμα θα έθετε σε κίνδυνο τις διπλωματικές και οικονομικές προοπτικές της Βρετανίας και θα αποξένωνε τους συμμάχους της.

Ο βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι δεν επιθυμεί η χώρα του να "σηκώσει τη γέφυρα και να αποσυρθεί από τον κόσμο", αλλά να παραμείνει στην ΕΕ ως "ενεργό και αφοσιωμένο" μέλος της.

Ο ίδιος είπε ότι θέλει η χώρα του να παραμείνει σε μία ανανεωμένη ΕΕ, αλλά ότι η απογοήτευση στη Βρετανία βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της μέχρι σήμερα.

Ο Κάμερον σχολίασε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ευρωπαϊκή Ένωση προέρχεται από "εκείνους που καταγγέλλουν τις νέες ιδέες ως αιρετικές".

"Ηρθε η ώρα να πάρει τον λόγο ο βρετανικός λαός. Ήρθε η ώρα να διευθετήσουμε το ερώτημα για τη Βρετανία και την Ευρώπη", είπε ο Κάμερον. Το Συντηρητικό του κόμμα θα κάνει εκστρατεία για τις εκλογές του 2015 υποσχόμενο ότι θα επαναδιαπραγματευτεί του όρους συμμετοχής της Βρετανίας στην ΕΕ.

Όπως σχολιάζει το Reuters, το αν τελικά θα διοργανώσει ο Κάμερον το δημοψήφισμα παραμένει ασαφές όσο και οι πιθανότητες να κερδίσει το κόμμα του τις εκλογές το 2015.

Οι Συντηρητικοί έπονται του αντιπολιτευόμενου Εργατικού κόμματος στις δημοσκοπήσεις και η κυβέρνηση συνασπισμού προσπαθεί μέσω επώδυνων περικοπών στις δημόσιες δαπάνες να μειώσει το μεγάλο έλλειμμα του βρετανικού προϋπολογισμού, γεγονός που πιθανόν να ενοχλήσει τους ψηφοφόρους μέχρι τότε.

Το Reuters εκτιμά ότι η απόφαση αυτή του Κάμερον είναι πιθανόν να ικανοποιήσει τα περισσότερα μέλη του κόμματός του, που είναι διχασμένα με αφορμή το ζήτημα, αλλά ενδέχεται να προκαλέσει αβεβαιότητα όταν τα γεγονότα θα καταστήσουν ανέφικτη την επιθυμητή για τον πρωθυπουργό λύση, δηλαδή μία 'χαλαρότερη' εκδοχή της πλήρους συμμετοχής της Βρετανίας στην ΕΕ.

Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με το πρακτορείο, ενδέχεται να κλονίσει άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ, όπως η Γαλλία και η Γερμανία. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν ήδη προειδοποιήσει τον Κάμερον να μην αντιμετωπίσει την ΕΕ ως "ένα μενού α λα καρτ" από το οποίο θα επιλέγει ποιους όρους επιθυμεί και ποιους όχι.

Η ομιλία του στο Λονδίνο είναι επίσης πιθανόν να προκαλέσει ανησυχία στις ΗΠΑ -στενό σύμμαχο της Βρετανίας- που έχουν δηλώσει ότι θέλουν η Βρετανία να παραμείνει στην ΕΕ με μία "δυνατή φωνή".

Εξάλλου, δεν αναμένεται να συμβάλει στην αποκατάσταση των σχέσεων με τον εταίρο του συνασπισμού, τους ευρωπαϊστές Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

Ο Κάμερον είπε ότι θα προτιμούσε η Βρετανία--η έκτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο--να παραμείνει στην ΕΕ των 27, αλλά ξεκαθάρισε ότι θεωρεί πως η ΕΕ πρέπει να μεταρρυθμιστεί ριζικά.

Όπως εξήγησε, η νέα ΕΕ θα πρέπει να συσταθεί ως εξής: να υπάρχει ανταγωνιστικότητα και ευελιξία, να αποδίδεται δικαιοσύνη και η εξουσία να επιστρέψει στα χέρια των χωρών-μελών, τα οποία θα λογοδοτούν με δημοκρατικές διαδικασίες.




Η κρίση χρέους στην ευρωζώνη είναι ο κυριότερος λόγος για τον οποίο η Βρετανία θα πρέπει να επανεξετάσει τη σχέση της με την διευρυμένη ΕΕ, είπε ο Κάμερον.

Ο Κάμερον είπε ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει κυρίως τρία προβλήματα: την κρίση χρέους, την ανταγωνιστικότητα και την μείωση της λαϊκής στήριξης.

Η δημοκρατική συναίνεση για την ΕΕ στη Βρετανία είναι σήμερα "οριακή", όπως αντανακλάται στα αποτελέσματα πολλών δημοσκοπήσεων που έχουν δείξει ότι μία μικρή πλειοψηφία θα ψήφιζε υπέρ της εξόδου από την ΕΕ, αλλά και από την άνοδο της δημοτικότητας του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος της Ανεξαρτησίας (UKIP) που τάσσεται υπέρ της πλήρους εξόδου.

"Κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι ανεύθυνο να το επισημαίνουμε, προκαλεί αβεβαιότητα στον επιχειρηματικό κόσμο και θέτει ένα ερωτηματικό σχετικά με την θέση της Βρετανίας στην ΕΕ. Αλλά το ερωτηματικό ήδη υπάρχει, αγνοώντας το δεν θα το εξαφανίσουμε", είπε ο Κάμερον.

Η αποφυγή διεξαγωγής δημοψηφίσματος θα κάνει πιθανότερη και όχι λιγότερο πιθανή τη μελλοντική αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ. "Ζητώντας απλά από τον βρετανικό λαό να συνεχίσει να δέχεται μία ευρωπαϊκή συμφωνία για την οποία δεν είχαν σχεδόν καμία επιλογή αυξάνει κατά πολύ τις πιθανότητες -όταν τελικώς τεθεί το ερώτημα και κάποια στιγμή θα πρέπει να τεθεί -ο βρετανικός λαός να απορρίψει την ΕΕ", εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Πολλοί Βρετανοί απεχθάνονται την ανάμειξη της ΕΕ στην καθημερινή τους ζωή και τους "άχρηστους κανόνες και κανονισμούς", είπε.

Πάντως, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εταίρο του Κάμερον και αναπληρωτή πρωθυπουργό Νικ Κλεγκ, ο Κάμερον δέχθηκε πυρά για την απόφασή του να προαναγγείλει δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ.

Το δημοψήφισμα δεν είναι προς το εθνικό συμφέρον της Βρετανίας, είπε ο κ. Κλεγκ και προέβλεψε ότι η προαναγγελία για διεξαγωγή δημοψηφίσματος θα προκαλέσει πλήγμα στην ανάπτυξη και θα αυξήσει την ανεργία.

Γαλλία: Επικίνδυνη η πρόταση Κάμερον

Η Ευρώπη δεν μπορεί "να γίνει α λα καρτ" δήλωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς αντιδρώντας στα σχέδια του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον να διοργανώσει δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τη δήλωση αυτή έκανε ο Φαμπιούς πριν από την έναρξη της ομιλίας του βρετανού πρωθυπουργού.

"Αυτό εγκυμονεί κινδύνους για την ίδια τη Βρετανία γιατί θα είναι δύσκολο για τη χώρα αυτή να βρεθεί εκτός Ευρώπης", πρόσθεσε. Διαβάστε αναλυτικά τις δηλώσεις Φαμπιούς

Βεστερβέλε: Το Λονδίνο δεν μπορεί να έχει ό,τι θέλει από την ΕΕ

Το Λονδίνο δεν μπορεί να επιλέξει ό,τι τού αρέσει από τη συμμετοχή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προειδοποίησε, από την πλευρά του, τη Βρετανία ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε.

Αν και, όπως τόνισε ο Βεστερβέλε, η  Γερμανία θέλει το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει ένα ενεργό και εποικοδομητικό τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο -τόνισε- δεν μπορεί να τού επιτραπεί να επιλέγει ό,τι θέλει.

«Η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερη, όχι λιγότερη ολοκλήρωση» είπε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών  μιλώντας σε δημοσιογράφους λίγο μετά τις δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού.

Η ΕΕ έχει ανάγκη τη Βρετανία, λέει ο Σουλτς
 
Η ΕΕ έχει ανάγκη τη Βρετανία ως «πλήρες μέλος» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς μετά την ομιλία του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

Σε σημερινή ομιλία του, κατά την οποία κάλεσε να επικεντρωθεί και πάλι η σχέση της χώρας του με την ΕΕ «στην ενιαία αγορά», ο Κάμερον υποσχέθηκε, αν επανεκλεγεί, να οργανώσει ως το 2017 το δημοψήφισμα αυτό.

«Έχουμε ανάγκη ένα Ηνωμένο Βασίλειο που να είναι πλήρες μέλος της ΕΕ, που να μην μένει αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Ντόβερ» αναφέρει ο Σουλτς στο λογαριασμό του στο Twitter.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να διαμορφώσει την ΕΕ δουλεύοντας με τους εταίρους της», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου