Η ηχηρή αποχώρηση των σεϊχηδων του Κατάρ από τη διεκδίκηση της αξιοποίησης του Ελληνικού, μπορεί εύκολα να χαρακτηριστεί ως μεγάλο Βατερλώ για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και εκμετάλλευσης της περιουσίας του Δημοσίου. Ένα φιάσκο που σε πολύ μεγάλο βαθμό θα πρέπει να χρεωθεί στην κυβέρνηση Παπανδρέου, που έστρωσε το κόκκινο χαλί στα πετροδολάρια, έταξε τα πάντα, αλλά τελικά δεν κατάφερε να φέρει τις πολυαναμενόμενες επενδύσεις.
Θυμόμαστε όλοι τα ταξίδια του κ. Παμπούκη, τις Χίλιες και Μια Νύχτες του άτυπου συμβούλου, Νίκου Παπανδρέου, και τις φιέστες ένα Σάββατο πρωί στο Μαξίμου όταν ο Σείχης Αλ Θάνι υπέγραφε συμφωνίες με τον Γ. Παπανδρέου αλλά και με εκπροσώπους του ομίλου Μπόμπολα (τότε ήταν για το χρυσό).
Στην περίπτωση του Ελληνικού οι φωστήρες της κυβέρνησης Παπανδρέου είχαν τάξει λαγούς με πετραχήλια στους Σεΐχηδες διότι πίστευαν ότι με τα πετροδολάρια και τα καθρεφτάκια για τους ινδιάνους, θα κάνουν τον κόσμο να ξεχάσει την πείνα του.
Τότε, φέρεται να τους είχαν τάξει διακρατική συμφωνία αντί για διεθνή διαγωνισμό, κάτι που ήταν αντίθετο με το κοινοτικό δίκαιο. Τους είχαν τάξει ότι στο Ελληνικό θα μεταφερθεί όλη η δημόσια διοίκηση, θα δημιουργηθεί ένα κυβερνητικό πάρκο με υπουργεία. Επίσης, ότι θα δημιουργηθούν χιλιάδες διαμερίσματα που θα αγοραστούν από δημόσιους υπαλλήλους με παροχή κινήτρων. Ακόμη φορολογικές ελαφρύνσεις και υψηλούς συντελεστές δόμησης. Πιθανότατα να τους είχαν τάξει κι άλλα που δεν τα γνωρίζουμε, ίσως μάλιστα να υπήρξαν και πολλές μίζες που ποτέ δε θα μάθουμε. Διότι η δουλειά είναι μεγάλη.
Όταν λοιπόν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, έγινε ο διαγωνισμός και η διακρατική συμφωνία πετάχτηκε στο καλάθι των αχρήστων, οι Καταριανοί έκαναν πίσω, αφήνοντας μόνο τρεις διεκδικητές του Ελληνικού, οι οποίοι όμως δεν έχουν ούτε το μέγεθος ούτε τη δύναμη για να αντέξουν ένα τέτοιο έργο το οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να απορροφήσει περί τα 5 δισ. ευρώ.
Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο πρωθυπουργός ήταν να κάνει ταξίδι στην Αραβία για επενδύσεις, κάτι που φαίνεται να αναβάλλεται επ’ αόριστον.
Ωστόσο, δεν πρέπει να μείνει στο απυρόβλητο και το ΤΑΙΠΕΔ καθώς έβλεπε (ή μήπως όχι;) το ναυάγιο με τους Άραβες και δεν έκανε ή δεν κάνει απολύτως τίποτε. Υπάρχουν αρκετοί που λένε ότι ο διαγωνισμός έτσι όπως έχει στηθεί είναι λανθασμένος και ότι θα έπρεπε να χαραχθεί νέα στρατηγική από την αρχή χωρίς δογματισμούς και υπόγειες διεργασίες.
Πριν μερικές ημέρες γράφαμε στο antinews «Κάποιοι γνωρίζοντες τα πράγματα για το Ελληνικό,προειδοποιούν ότι γίνονται πολύ «περίεργοι» χειρισμοί από το ΤΑΙΠΕΔ και αν συνεχιστεί ηκατάσταση αυτή θα πρόκειται για τεράστιο σκάνδαλο». Ελπίζουμε να διαψευστούμε.
Προτού είναι λοιπόν πολύ αργά για την παρούσα κυβέρνηση, και προκειμένου να μη χρεωθεί τα λάθη της προηγούμενης κυβέρνησης και τις αστοχίες του ΤΑΙΠΕΔ, μήπως πρέπει να κάτσει στο τραπέζι με 4-5 σοβαρούς ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα του Ελληνικού, και να βρει ένα νέο σχέδιο; Να δώσει μια νέα προοπτική και στρατηγική για το μεγαλύτερο στοίχημα της χώρας στον τομέα της αστικής ανάπλασης;
Η υπόθεση του Ελληνικού ξεπερνά πολλά θέματα που απασχολούν την κυβέρνηση. Είναι μείζον ζήτημα για την ανάπτυξη, ας ξυπνήσουν κι ας τραβήξουν και ορισμένα αυτιά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου