Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Η ασταμάτητη καταπίεση των Βιετναμέζων χριστιανών

Οι χριστιανοί μπλόγκερ στο εδώλιο του κατηγορουμένου

  • Δεκατέσσερις χριστιανοί μπλόγκερ, που κατηγορούνται πως ανήκουν σε μια αντικαθεστωτική οργάνωση, δικάζονται από χτες για «αντικρατική προπαγάνδα».
  • Αναμένεται να καταδικασθούν σε κάθειρξη 5 ως 17 ετών. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί σήμερα.
  • Παράλληλα, από την 1 Ιανουαρίου τίθεται εν ισχύ ένα διάταγμα που σκοπεύει να διευκολύνει τις αρχές στην προσπάθειά τους να καταστείλουν τις «θρησκευτικές πρακτικές».

Της Claire Lesegretain (La Croix)

Πέντε ως δεκαεπτά χρόνια κάθειρξης: αυτές είναι οι ποινές που αναμένεται να αποφασίσει σήμερα το λαϊκό δικαστήριο της περιφέρειας Νγκε-Αν για τους δεκατέσσερις χριστιανούς Βιετναμέζους, μπλόγκερ, σπουδαστές και εθελοντές στις ανθρωπιστικές οργανώσεις της μητρόπολης του Βινχ, της πρωτεύουσας της περιοχής, 300 km νοτίως του Ανόι. Οι δεκατέσσερις ακτιβιστές -που αρχικά ήταν δεκαεπτά, αλλά τρεις καταδικάστηκαν ήδη τον Μάιο του 2012 για «αντικρατική προπαγάνδα»- κατηγορούνται πως ανήκουν στο κόμμα «Βιετ Ταν», που εδρεύει στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών και χαρακτηρίζεται από τις βιετναμικές αρχές «τρομοκρατική οργάνωση». Αν και είναι ανοικτό σε ανθρώπους κάθε θρησκείας, σχεδόν το 10% των μελών του «Βιετ Ταν» είναιρωμαιοκαθολικοί.

«Οι δεκατέσσερις ακτιβιστές δεν είναι μέλη του "Βιετ Ταν"», μας διαβεβαιώνει ο Μισέλ Τραν Ντικ (Michel Tran Duc), ένας Βιετναμέζος που ζει στην Γαλλία και είναι μέλος του συγκεκριμένου κόμματος. «Απλά συμμετείχαν σε κάποια από τα σεμινάρια που οργανώνουμε από το 2009 σε όλη την Ασία, για κατάρτιση στην δημιουργία μπλογκ και στην ψηφιακή ασφάλεια». Σύμφωνα με τον Μισέλ Τραν Ντικ «στόχος του "Βιετ Ταν" δεν είναι η ανατροπή του βιετναμικού καθεστώτος, αλλά ο πολυκομματισμός, η ελευθεροτυπία και η ελεύθερη δημιουργία οργανώσεων». Μας θυμίζει πως στο Βιετνάμ επιτρέπεται να λειτουργούν μόνον οργανώσεις που υλοποιούν την πολιτική «γραμμή» του κομμουνιστικού κόμματος (ΚΚΒ) πράγμα πουαποκλείει εκ των πραγμάτων την λειτουργία κάθε είδους χριστιανικών οργανώσεων.

Μεταξύ των δεκατεσσάρων κατηγορούμενων ακτιβιστών ηλικίας 24-55 ετών, τέσσερις θεωρήθηκαν «οργανωτικοί υπεύθυνοι» ενός κοινωνικού δικτύου στο διαδίκτυο, και ως εκ τούτου θα δικαστούν βάσει του άρθρου 79 του ποινικού κώδικα του Βιετνάμ που απαγορεύει «την ανάληψη δραστηριοτήτων που στοχεύουν στην ανατροπή της λαϊκής εξουσίας». Η παραβίαση του άρθρου 79 επισείει ακόμα και την θανατική ποινή, αλλά στο Βιετνάμ «από την δεκαετία του 1980, κανείς δεν έχει καταδικασθεί σε θάνατο», όπως μας εξηγούν στις «εκκλησίες της Ασίας», το πρακτορείο ειδήσεων της «εξωτερικής ιεραποστολής του Παρισιού»(ΜΕΡ). Αναμένεται άρα να καταδικασθούν σε ποινές κάθειρξης 12 ως 17 ετών. Οι υπόλοιποι δέκα ακτιβιστές δικάζονται ως «συμμέτοχοι», σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 79, που προβλέπει ποινές φυλάκισης 5 ως 12 ετών.

Αυτή δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που στο Βιετνάμ συλλαμβάνονται και καταδικάζονται σε πολύχρονες ποινές φυλακίσεως χριστιανοί και ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών. Ο 41χρονος χριστιανός δικηγόρος Λε Κουοκ Κουαν (Lê Quôc Quân - φώτο), έχει συλληφθεί πολλές φορές για τους αγώνες του υπέρ της θρησκευτικής ελευθερίας. Συνελήφθη εκ νέου στο Ανόι στις 27 Δεκεμβρίου, κατηγορούμενος για φοροδιαφυγή, ενώ πήγαινε την κόρη του στο σχολείο της. Ο θαρραλέος δικηγόρος είναι μέλος του συμβουλίου «δικαιοσύνης και αλήθειας» στην επισκοπή του Βινχ -με τον επίσκοπο της ίδιας μητρόπολης σ. Πολ Νγκουγιέν Τάι Χοπ (Paul Nguyên Thai Hop) να προεδρεύει της αντίστοιχης επιτροπής της επισκοπικής συνόδου του Βιετνάμ- κι έχει επανειλημμένως υποστηρίξει διάφορες ενορίες και χριστιανικές κοινότητες που διαμαρτύρονταν για την κατάσχεση των ακινήτων τους. Στις αρχές του 2008, ενώ εκατοντάδες ρωμαιοκαθολικοί διαδήλωναν κατά της κατάσχεσης των παλιών εγκαταστάσεων της ιεραποστολής του Ανόι από το καθεστώς, ο Λε Κουοκ Κουαν είχε κακοποιηθεί από την αστυνομία διότι τόλμησε να διέλθει την πύλη της ιεραποστολής.

Οι Βιετναμέζοι χριστιανοί υφίστανται σήμερα πλήθος προκλήσεων και παρενοχλήσεων. Στην επιστολή του με ημερομηνία 3 Ιανουαρίου που κοινοποιήθηκε την επομένη, ο αρχιεπίσκοπος του Ανόι σ. Πιερ Νγκουγιέν Βαν Νχον (Pierre Nguyễn Văn Nhơn), αντιδρά έντονα στην απόφαση των υπηρεσιών υγείας του Ανόι, να «συνεχιστεί η κατεδάφιση» της μονής των καρμελιτών της πόλης. Εδώ κι αρκετά χρόνια, οι αρχές σχεδιάζουν να μετατρέψουν την παλιά αυτή μονή σε «κτίριο παροχής υγειονομικών υπηρεσιών», στο πλαίσιο της επέκτασης του νοσοκομείου Ξανχ-Πον, που με την σειρά του λειτουργεί στο κτίριο όπου άλλοτε βρισκόταν το ρωμαιοκαθολικό νοσοκομείο του Αγίου Παύλου, που οι κομμουνιστές δήμευσαν το 1954. «Αυτή η παλιά ιερά μονή, η πρώτη που λειτούργησε στο Ανόι, ήταν εκείνη στην οποία ονειρευόταν να έρθει να μονάσει η αγία Θηρεσία «του θείου βρέφους Ιησού» (Thérèse of Lisieux)· πρόκειται άρα για ένα κτίριο με μεγάλη συμβολική σημασία για την εκκλησία του Βιετνάμ», αναφέρει σχετικά η ΜΕΡ. Σε αυτό το ανακοινωθέν της 4ης Ιανουαρίου, ο αρχιεπίσκοπος του Ανόι υπενθυμίζει πως έχουν ήδη κατασχεθεί αυθαίρετα 90 κτίρια της επισκοπής του -και πως θα ήταν δικαιότερο να λειτουργήσει η μονή των καρμελιτών ως καθεδρικός ναός, σε αντικατάσταση του ιερού ναού που κατεδαφίστηκε το 1973 προκειμένου να ανεγερθεί το μαυσωλείο του Χο Τσι Μινχ (Hô Chi Minh)».

Η σύγκρουση μεταξύ εκκλησίας και κράτους συνεχίζεται και σε άλλα μέτωπα, ιδίως στην μονή των βενεδικτίνων Τιεν-Αν, κοντά στο Χουέ, όπου οι μοναχοί συνεχίζουν να μάχονται κατά της ανέγερσης ενός ψυχαγωγικού πάρκου που θέλουν να αναγείρουν οι τοπικές αρχές στο όνομα της τουριστικής ανάπτυξης, και που θα καταλάβει τα 3/4 της ιδιοκτησίας τους.

Στο πλαίσιο αυτό τέθηκε εν ισχύ την 1η Ιανουαρίου ένα νέο διάταγμα, που περιορίζει ακόμα περισσότερο την θρησκευτική ελευθερία. «Πρόκειται για ένα κείμενο δεκαπέντε σελίδων, φοβερά λεπτομερειακό και εντελώς απραγματοποίητο» ισχυρίζονται στις «εκκλησίες της Ασίας», υπογραμμίζοντας τον παραλογισμό ορισμένων διατάξεων αυτού του νομοθετήματος, που υποχρεώνει π.χ. τους ιερείς να δηλώνουν στις αρχές «εκ των προτέρων»  όλες τις τελετές στις οποίες θα λάβουν μέρος. «Λες και μπορεί ένας παπάς να γνωρίζει πόσες κηδείες θα τελέσει!».  




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου